Logomain

Utazás egy szőlőszem belsejébe: a mádi Aszúház

By HG.HU 2015. június 4. 09:19

szerk at hg dot hu

Asz%c3%bah%c3%a1z_1.gallery

A Mádi Aszúház

Kép © Mádi Aszúház

Asz%c3%bah%c3%a1z_4.gallery

A Mádi Aszúház

Kép Lődi Építésziroda

Aszuhaz_jo_3.gallery

A Mádi Aszúház

Kép Lődi Építésziroda

Aszuhaz_6.gallery

A Mádi Aszúház

Kép Lődi Építésziroda

Aszuhaz_jo_2.gallery

A Mádi Aszúház

Kép Lődi Építésziroda

Ipa8ra4vttfxojr4wcffb7ejx8hfi9qalymf2hdnjdi8zt65vo-gakm0usnur4lgklemsq_s190.gallery

A Mádi Aszúház

Kép © Mádi Aszúház

Aszuhaz_5.gallery

A Mádi Aszúház

Kép Lődi Építésziroda

Borászati hagyományok és interaktív eszközök találkozása a Mádi Aszúházban.

A Tokaji borvidék és az aszú elválaszthatatlan fogalmak - e köteléket Mád legújabb beruházása, az Aszúház erősíti tovább. A júniusban nyitó borarchívum és interaktív kiállítótér az egész régiót tekintve egyedi szolgáltatóközpont lesz, amelynek fő célja, hogy az aszúkészítés komplex folyamatát ismertesse meg a látogatókkal. Mindezt szórakoztató, interaktív, edukáló alkalmazásokkal; játékos, minden korosztály számára élvezhető technológiai bemutatókkal.

1461 nap - Tokaj-Hegyalján ennyi idő szükséges ahhoz, hogy az aszúszemekből bor legyen. Mád település legfrissebb beruházása, az Aszúház azt a folyamatot mutatja be, melyben a talaj adottságaitól az utolsó érlelési fázisig minden lépés különleges, csak a tokaji borrégióra jellemző.

Élményszerű eszközökkel ismerkedhetnek meg az aszúkészítés folyamatával.

A Mádon dolgozó, 18. generációs borászcsalád, a Szepsy-család mellett olyan szakértők és befektetők hisznek a település második virágkorában, akik turisztikai-gasztronómiai fejlesztésekkel támogatják a borászati fejlesztéseket.

Interaktív utazás a szőlőszem belsejébe

Az Aszúház ötlete ebbe a településszintű márkaépítésbe (Szent Tamás Pincészet, Gusteau Kulináris Élményműhely, Botrytis Hotel boutique szálló, Első Mádi Borház) illeszkedik. A településre érkező vendégek kortárs alkotásokon, installációkon keresztül élményszerű eszközökkel ismerkedhetnek meg az aszúkészítés folyamatával: a termelőhelyekkel, a talajjal, a kőzetekkel, a szőlőtermesztéssel, a metszéstől az aszúszemek egyenkénti leszedéséig. Itt lesznek kiállítva a fellelhető legrégebbi aszúk, illetve a legismertebb termelők forgalomban lévő palackjai, de a látogatók számára is elérhető bortrezor is működik majd a központban.

Érintőképernyők pixillációs technikával fogják bemutatni az egyébként ritka, többhetes aszúsodási folyamatot.


 
A Lődi Építésziroda által háromszintesre tervezett épület földszintjén több mint 20 négyzetméternyi falfelületen vetítenek majd interaktív filmet, melyet egy szintén több méteres fénypultról, egy vetítettképes üvegfelületről fognak irányítani. A film bemutatja Tokaj-Hegyalja szőlőművelésének és borászatának történetét fókuszban a tokaji aszúval; és nem maradnak ki a képkockából Mád helytörténeti érdekességei sem.
 
"Az interaktív térben üveg posztamensekkel is találkozhatunk, melyekben különböző korú szőlőtőkék gyökérzete lebeg majd konzerváló anyagban; a posztamensek külső felületén pedig érintőképernyők pixillációs technikával fogják bemutatni az egyébként ritka, többhetes aszúsodási folyamatot. A látogató belenagyíthat a képbe, lelassíthatja, gyorsíthatja és a mobiljára le is töltheti a filmet" - mesélnek a kiállítás részleteiről a kurátorok, Piskolti Bernadett és Lendvai Ádám.
 
A -1. szinten a két, gyűrű alakú, futópadra emlékeztető ügyességi játékkal a fiatalabb korosztályt célozzák meg. A futópad tempójához hangoltan szőlősorok között vagy a település pincerendszerében sétálhatunk - szinte kiterjesztett valóságélményt kapunk a játék használata közben.

Okos borfalak és a jövőbe tekintő bortrezor

Az Aszúház úgynevezett borfalain Mád borait mutatják majd be évjáratok és pincészetek szerint. A látogató a borok jellegzetességeit, tulajdonságait az érintőképernyős kezelőpanelek segítségével ismerheti meg. Megadhatjuk fogyasztási szokásainkat, megjelölhetjük, milyen ízvilágot kedvelünk, majd javaslatot kapunk arra, hogy milyen bort vásároljunk vagy rendeljünk az ebédünk mellé.

A pincészetek között keresgélve térképeken barangolhatunk, felfedezhetjük az Aszúház és a borászatok között húzódó útvonalakat. Javaslatot kaphatunk arra is, melyik lehetőséget válasszunk, ha babakocsival vagy éppen kerekesszékkel közlekedünk - a térkép megmutatja a közeli játszóteret vagy az akadálymentesített éttermet.

Az épületben működő bortrezorban lehetőség nyílik a megvásárolt borok akár évtizedes szakszerű tárolására. Ha szeretjük a különleges megoldásokat, érdemes lesz élni egy egyedi ajánlattal: a gyermekünk születésekor vásárolt bort közel két évtizedig is őrizhetjük itt, 18. születésnapjáig. Az Aszúház így gondoskodik arról, hogy Mád generációk számára váljon találkozási ponttá.
 
HÁTTÉR
 
Mádon az elmúlt évek tudatos fejlesztéseinek köszönhetően egy kivételesen pozitív folyamat indult el. A helyi szabályzásnak megfelelően a szőlőtermesztésben jellemzővé vált az ökológiai szempontokat szem előtt tartó szigorú terméskorlátozás, hogy kíméljék az ásványi anyagokban gazdag talajt, a borászatban pedig a magas minőségű, dűlőszelektált borok kerültek fókuszba. A helyiek összefogása visszaállította azokat a szigorú sztenderdeket, melyek évszázadokon keresztül, más európai országokat megelőzve jellemzőek voltak a borvidékre.

A tokaji borvidék új borospalackját nemrég mutattuk be, erről itt olvashattok!

 

design, építészet, magyar építészet, mad, borászat, mád, epiteszet, magyar epiteszet, tokaj, tokaji borvidék, aszúház, borarchívum, lódi építésziroda, tokaji aszú Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317