Logomain

Brunelleschi és a 3D nyomtatás

By HG.HU 2015. május 20. 10:05

szerk at hg dot hu

Print_001.gallery

Cristina Nan

fotó@ facebook.com/designterminal

Print_002.gallery

Esemény

fotó@ facebook.com/designterminal

Print_004.gallery

Esemény

fotó@ facebook.com/designterminal

Print_003.gallery

Esemény

fotó@ facebook.com/designterminal

Szüksége van-e az építészeknek a 3D nyomtatására? Erre kerestük a választ Cristina Nan-nal a 3D Printing Days során.

Május 14-16. között rendezték meg a Budapest 3D Printing Days, aminek keretein belül több konferenciát is tartottak, a 3D nyomtatáshoz kapcsolódó jogvédelmi kérdésektől kezdve az egészségügyben való hasznosításig. A választásunk végül Cristina Nan előadására esett, aki a 3D nyomtatás és az építészet kapcsolatáról beszélt.

Beszámoló a Design Terminálból. Fotók@ facebook.com/designterminal

Fülbevaló után lakóház

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk a 3D nyomtatás otthoni körülmények között való kihasználtságáról. Annyit mindenképp fontos megemlíteni itt is, hogy a technológia alacsony szériaszámok esetén a leginkább kifizetődő, iIlletve azokban helyzetekben, ahol nem hogy szériaszám nincsen, hanem egyetlen darabot kell előállítani. Az otthoni használat lehetőségeit illetően mondhatjuk, hogy kialakult valamiféle fő csapásiránya, vagy szokásrendszere a technológiának. Ezt a fejlődést hűen tükrözi, hogy a Kickstarter honlapján majdnem 300 olyan kampány fut jelenleg, ami 3D nyomtatással foglalkozik, viszont felmerül a kérdés, hogy a fogyasztói szektoron túl az ipari elvárások, hogyan differenciálják magát a 3D nyomtatást.

„Komoly ambíciók voltak az első 3D nyomtatott ház előállítására.”

2014 márciusában felhúzták – hol máshol?! – Kínában a világ első 3D nyomtatott házait. Rögtön tízet. Alig egy évre rá a földszintes lakóházakat egy öt emeletes, az előzőkhöz képest jóval nagyobb épület követte. A leírások szerint relatív olcsónak és gyorsnak bizonyult az előállítás. A technológia mindezek a sikerek ellenére még gyerekcipőben jár.

Cristina Nan felvetette a teoretikus kérdést, hogy vajon szüksége van-e az építészetnek a 3D nyomtatás technológiájára, illetve arra, hogy minél inkább tökéletesítsék azt, amire rögtön egy lehetséges választ is kaptunk. Bármilyen meglepő, egyenesen a reneszánsz idejéig ugrottunk vissza, pontosabban a Firenzei dóm történetéig. A Brunelleschi vezetésével épített kupola azért a banális oknál fogva érdekes, mert senki sem tudta, hogyan lehetséges a megépítése, végül is több műszaki találmány alkalmazásával és Brunelleschi mérnöki zsenijének köszönhetően sikerült felépíteni. De mit jelent ez a 3D nyomtatás relációjában? Nagyjából azt, hogy az építészettől sosem állt távol az innovatív gondolkozás.

D-Shape, Contour Crafting, Minibuilders

A 3D nyomtatás forgalmában az építészet egyelőre nem részesedik jelentősen. A fogyasztói szektor, az autógyártás és az egészségügy hármas együttesen kiteszi az iparág több mint 50%-át, amíg az építészet csak 3%-ot. Természetesen a korábban említett kiforrott feltételek még nem adottak ebben a szektorban, de a technológiai újítások javában zajlanak.

„Az építészet paradigmaváltása az új termelési feltételek leginkább releváns változása.”

A prezentáció során három különböző háznyomtatásra alkalmas technikát láthattunk. Az Enrico Dini féle D-Shape nevezetű megoldás homokkal és szervetlen kötőanyaggal dolgozik, a becslések szerint negyed annyi idő alatt készülhet el egy épület, mint a hagyományos módszerekkel. A Countour Crafting esetében egy párhuzamos sínpályán ingázó óriási nyomtatáról beszélünk, amely akár 24 óra alatt is felépít egy kétszáz négyzetméteres házat. A harmadik technika a Minibuilders, ami tulajdonképpen az előző megoldások alternatívája, ugyanis a korábbi gépek statikusságát ellenpontozza azzal, hogy a robotok nincsenek sínpályákhoz kötve, illetve sokkal kisebbek. Mindhárom technikában közös, hogy jó pár fejlesztési kör vár még rájuk, de mindettől függetlenül azt is biztosra vehetjük, hogy tovább viszik a Brunelleschi-féle hagyományt.

Beszámolónk a SMarthu kreatív közösképviselet támogatásával jött létre!

SMarthu
  • Név:
  • SMarthu
Iparág:
kreatív közösképviselet
Weboldal
Leírás:
A cikk megjelenését a SMarthu támogatta. A SMartHu azért jött létre, hogy jól ismerve a kreatív szabadúszók igényeit és problémáit, segítsen azokon. A Smart nemzetközi kezdeményezéssel a hátunk mögött könnyebbé tudjuk tenni a kreatívok mindennapjait, így több idejük marad arra, amihez a legjobban értenek, az alkotásra. Szolgáltatásaink kiszámíthatóbbá és vesződség mentesebbé teszik az alkotói lét adminisztrációs oldalát. Jelentkezz tagságért és kövesd a SMarthu facebook oldalát.

Design Terminál, 3d nyomtatás, budapest 3d printing days Icon_print

Cristina Nan

fotó@ facebook.com/designterminal

Esemény

fotó@ facebook.com/designterminal

Esemény

fotó@ facebook.com/designterminal

Esemény

fotó@ facebook.com/designterminal

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317