Logomain

Az öt legjobb belvárosi arculat, amit talán még nem láttál

By HG.HU 2015. május 8. 10:27

szerk at hg dot hu

Top öt sorozatunk legújabb részében összegyűjtöttünk öt olyan arculatot a budapesti kulturális közegből, amely nincsen szem előtt, pedig megérdemli a figyelmet!

Válogatásunkat a SMarthu kreatív közösképviselet támogatta.

1

Éjszakai minimál
LÄRM

Arculat_larm.lead_1

A Larm nevezetű – főleg elektronikus zenében utazó – szórakozóhely talán az egész belváros legszikárabb és leginkább koncepciózusan építkező arculata. Design szemlélete több szempontból üdítő kivételt jelent bármilyen hasonló kezdeményezés között. Nem csak a szórakozóhely kialakítására fordítottak nagy figyelmet, hanem annak vizuális formakincsének több felületre való átültetésére is. A plakátok, itallap, különböző informatív feliratok és az utcafront értelemszerűen koherens, viszont ha ránézünk a Facebook oldalukra ott is ugyanezt a saját arculatukhoz való elköteleződést láthatjuk. Minden egyes buli eseményhez külön – kiemelkedő színvonalú, az aktuális trendekbe tökéletesen illeszkedő – grafika készül, valamint a bulifotók szintén következetesek maradnak. A nem megszokott komponálás, illetve opálos színkezelés pedig tényleg élményszámba megy az egyébként végletekig lesajnált bulifotózás műfajában. Mi mást lehetne mondani? 10/10.

 

https://www.facebook.com/LARMBUDAPEST

2

Warhol margójára
Supermarket Gallery

Arculat_sm.lead_3

A budapesti kortárs képzőművészettel foglalkozó galériák közül nem tudunk jószívvel mondani olyat, amely üzenetében, megjelenésében, és nem utolsó sorban hangulatában is célszerű lenne. A Bródy Sándor utcai Supermarket Galériának ebben a közegben sikerült könnyűszerrel kitűnnie. Az ilyesfajta vállalkozások esetében értelemszerűen sem ok, sem szükség nincsen a tervezőgrafikus bravúrozására, arra ott vannak a kiállítótérben bemutatott munkák, viszont ez korán sem jelenti azt, hogy nem elvárás a jó arculat. Ebben a viszonyrendszerben a jó arculat simulékony, ugyanakkor hordoz magában valami olyan hozzáadott értéket, ami mindvégig szinkronban marad a galéria üzenetével. A Supermarket Gallery koncepciója művészettörténeti szempontból a pop-arttal rokonítható, örömteli hír, hogy az arculatban pont ennek a vizuális nyelvnek a felújítására került sor, ami tudatos tervezői attitűdöt sejtet. Mindez pedig az egyik állandó művészük érdeme, Ál Tamásé.  

 

https://www.facebook.com/pages/Supermarket-Gallery/669389529807609?fref=ts

3

Gitárok, összetört szívek és krákenek
Csaknekedkislány

Csnk_logo.lead_3

Távol álljon tőlünk, hogy kisajátítsunk a fővárosnak egy zenekart, de ettől függetlenül vettük a bátorságot és a listánk harmadik helyére becsempésztük a Csaknekedkislány tánczenekart, ha már az oldaluk szerint a „Hometown” címszó alatt Budapest szerepel. Nem csak budapesti, de országos – na jó, merjünk nagyot mondani: nemzetközi!!! – viszonylatban is figyelemre méltó az a koherens vizuális megjelenés, amit a CSNK képvisel. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a zenekar kivételes helyzetben van, ugyanis az énekese – és egyben a mindenkori arculat felelőse – Csepella Olivér tervezőgrafikus művész. Természetesen ez mit sem von le az érdemükből, olyannyira nem, hogy most nevesítünk is pár kiemelkedő elemet az arculatból. Logó, pólóminta, koncertplakátok, dalszöveg-videoklip, és mind közül a leges legmenőbb: a reneszánszát élő lemosható tetoválások!

 

https://www.facebook.com/csaknekedkislany

4

Mindenhol ugyanúgy
pakk_art

Arculat_pakk.lead_3

A pakk_art szintén egy kortárs képzőművészeti kezdeményezés, ami nem a hagyományos galéria modell szerint értékesíti a műtárgyakat, hanem változó helyszíneken, különböző pop-up store-okban, most éppen a Defo Laborban. Ilyen viszonyok mellett hasonló elvárásoknak kell megfelelnie az arculatnak, mint egy klasszikus galéria arculatnak, a pakk_art ebben a tekintetben tisztességgel is hozza az elvárható szintet. Nagy fekete felületek fehér groteszk betűkkel, egyszóval mondva trendi. Ezen felül viszont van egy fontos szempont, pontosabban egy rendhagyó arculati elem, ami a sikeres tervezői döntéseknek köszönhetően, szimbólumává is vált a projektnek. Ez az elem nem más, mint maga a pakk, ahol rendszerezve vannak és bemutatásra kerülnek a munkák. A kis stand – amik halmaza a pop-up store gerincét adja –, okos kis szerkezet, könnyen használható, markáns megjelenésű, ami pedig a legfontosabb: Hozza azt a szimpatikus „minőség elérhető áron” fílinget, ami a pakk_art esszenciája. Egyébként az anyagválasztás is kifejezetten divatos, ahogy mondani szokás: Az osb az új raklap.

 

https://www.facebook.com/pages/pakk_art/1641463919413534?fref=ts

5

Lengyelországba félúton
Gdansk könyvesbolt és büfé

Gdansk_h%c3%a1rom.lead_3

A Gdansk kicsit kilóg a sorból, mert a fenti arculatokhoz képest annyira tudatos építkezésről nem beszélhetünk, de az erényei mellett nem tudunk elmenni szó nélkül. Alapvető koncepciójában a már-már unásig ismert frázist – lengyel, magyar két jó barát – gondolja újra és mutatja meg, hogy lehet ezt másképpen is. Vállalt célja, hogy becsempéssze a Bartók Béla útra a lengyel gasztronómiát, vodkát heringgel és csemege uborkával, köles sörrel, gyömbér szörppel, ezen túl pedig a lengyel irodalmat a magyar fordítású könyvekkel. A keskeny kis kirakatban szerényen megbújó mérleg a lehető legszebb önreflexív utalás, amit Budapesten látni. Jóformán ez is majdnem elég lenne, de ennél szerencsére azért többről van szó. A kirakatra felmatricázott szövegek hűen idézik a lengyel plakátművészet tipográfiáját, a hely saját készítésű köles sörének a címkéje – ahol legnagyobb örömünkre adekvát módon kerül felhasználásra a vasmacska motívum, ugyanis Gdansk esetében kikötővárosról beszélünk – pedig a maga keresetlen egyszerűségében szerethető. Csakúgy mint a kis könyvesbolt és büfé, ami azt bizonyítja, hogy törődéssel és odafigyeléssel sok minden kompenzálható.

 

https://www.facebook.com/gdansk.konyvesbolt

 

arculat, pop-up, pop-art Icon_print

Plakát

Forrás: facebook.com/larmbudapest

Supermarket Gallery logó

Logó

Forrás: facebook.com/halistenstudio

pakk_art stand

Forrás: facebook.com/pakk_art/1641463919413534?fref=ts

Gdansk kirakat

Forrás: facebook.com/gdansk.könyvesbolt

/upload/images/photos/000/088/654/arculat_larm.thumb.jpg?1431081404
/upload/images/photos/000/088/655/arculat_sm.thumb.jpg?1431081606
/upload/images/photos/000/088/657/csnk_logo.thumb.jpg?1431082216
/upload/images/photos/000/088/658/arculat_pakk.thumb.jpg?1431082518
/upload/images/photos/000/088/660/gdansk_h%C3%A1rom.thumb.jpg?1431083059
Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317