Logomain

A jövő lakástrendjei: ilyen volt a milánói bútorvásár BKF-es szemmel!

By HG.HU 2015. május 15. 12:28

szerk at hg dot hu

A_jegy%c3%bcnk.gallery

BKF Milánó

Bkf Milánó

A_limit%c3%a1lt_kiad%c3%a1s%c3%ba_juicy_salif-alessi.gallery

BKF Milánó

Bkf Milánó

A_magyar_manooi_standja_az_euroluc%c3%a9n.gallery

BKF Milánó

Bkf Milánó

A_manooi_standj%c3%a1n_a_hannabi_szof%c3%a1k.gallery

BKF Milánó

Bkf Milánó

A_megszerzett_vitra_szuven%c3%adrrel.gallery

BKF Milánó

Bkf Milánó

Alessi-phillipe_starck_citromfacsar%c3%b3ja_hatalmas_kivitelben.gallery

BKF Milánó

Bkf Milánó

Az_alessi_showroomja.gallery

BKF Milánó

Bkf Milánó

Az_artek_standja-alvar_aalto_b%c3%batorokkal.gallery

BKF Milánó

BKF Milánó

Az_euroluce_bej%c3%a1rata.gallery

BKF Milánó

BKF Milánó

Driade_standja-a_mennyezetr%c5%91l_phillipe_starck_lago_sz%c3%a9kei_l%c3%b3gnak.gallery

BKF Milánó

BKF Milánó

Driade_standja-fabio_novembre-nemo_sz%c3%a9ke.gallery

BKF Milánó

BKF Milánó

Euroluce.gallery

BKF Milánó

BKF Milánó

Fiera_di_milano_bej%c3%a1rata.gallery

BKF Milánó

BKF Milánó

Fiera_di_milano_csarnoka.gallery

BKF Milánó

BKF Milánó

Ingo_maurer_standja-.gallery

BKF Milánó

BKF Milánó

Ingo_maurer-lucellino_asztali_l%c3%a1mp%c3%a1ja.gallery

BKF Milánó

BKF Milánó

Kartell-_philippe_stark_reimagines_the_masters_sz%c3%a9ke_%c3%a9s_bourgie_l%c3%a1mp%c3%a1ja.gallery

BKF Milánó

BKF Milánó

Kartell.gallery

BKF Milánó

BKF Milánó

Magis-alessandro_mendini-proust_fotel.gallery

BKF Milánó

BKF Milánó

Muranolab_standja_az_euroluc%c3%a9n.gallery

BKF Milánó

BKF Milánó

Vitra_standja-charles_%c3%a9s_ray_eames-lounge_chair.gallery

BKF Milánó

BKF Milánó

Vitra-az_%c3%baj_sz%c3%a9ri%c3%a1s_panton_sz%c3%a9kek.gallery

BKF Milánó

BKF Milánó

A BKF Művészeti Karának Design- és Művészetelmélet, valamint Design- és Művészetmenedzsment mesterszakos hallgatói is részt vettek a Milnáói Bútorszalonon! Motesiczky Borbála és Káldi Bernadett Imola beszámolója.

Mint minden év áprilisában, Milánóban, újra megrendezték a Salone del Mobilét, amelyről köztudott, hogy a világ egyik legfontosabb lakáskultúrával foglalkozó, trenddiktáló kiállítása. Ehhez kapcsolódva idén, a fény évére való tekintettel a bútorvásáron belül, helyet kapott az EUROLUCE, ahol a világítástechnikával foglalkozó cégek vonultatták fel kiemelkedő darabjaikat. Ebben az évben mi is lehetőséget kaptunk arra, hogy ellátogassunk a BKF Művészeti Karáról, mint Design- és Művészetelmélet, valamint Design- és Művészetmenedzsment mester szakos hallgatók. Ezáltal a látottak alapján a tanulmányainkat kiegészítve még több tudásra tehettünk szert.

Az izgalmas, bár hosszú utazás után, kora reggel megérkeztünk a bútorkiállítás helyszínére, ami a Fiera di Milano kiállítás komplexumban kapott helyet. A kicsit borongós és esős idő ellenére, nagy lelkesedéssel  vártuk, hogy a vásár végre megnyissa kapuit. A jegyvásárlást követően mi is beálltunk az izgatottan várakozók sorába, ahol a tanáraink rengetek instrukcióval és információval láttak el minket.  A megnyitást követően egy kevés séta után,  Slézia József szakvezetőhelyettesünk irányításával először a 16-20-as pavilon felé vettük az irányt. Ez nem volt véletlen, hiszen ott találhattuk a design világ legmeghatározóbb bútorgyártó cégeit.

A rengeteg nagy nevű gyártó között először a Vitra AG kiállítótere felé vettük az irányt, aminek standján idén túlnyomórészt a gyűjteményéből származó ikonikus darabokkal találkozhattunk, de nagy meglepetésünkre néhánnyal nem a megszokott formában. Verner Panton , híres fröccsöntött széke idén ünnepli 55. évfordulóját, így  a Vitra ebből adódóan új színekben vonultatta fel a már jól megszokott piros, fekete és fehér színek mellett . A svájci bútorgyártó cég standján emellett nagy hangsúlyt kapott az Eames házaspár egyik legikonikusabb székkolekciója 1950-ből, ami formájában nem, viszont anyaghasználatában és színvilágában új köntös kapott.  A Vitra standján nem csak a régi idők nagyszabású székeivel lehetett találkozni, hanem például idén itt a milánói bútorvásáron mutatták be Erwan és Ronan Bouroullec, a híres francia designer- testvérpár Belleville székkolekcióját is. A cég, standja felépítéséhez és kiállítótere berendezéséhez raklapokból álló installációt használt, ezzel megfelelve a mai design trendeknek. Ide belépve úgy érezhettük magunkat, mintha  a Vitra Campus egyik raktárépületében járnánk.

Philippe Starck, Patricia Urquiola, Ron Arad és Marcel Wanders által tervezett székek, lámpák és polcok között barangoltunk.

Az Artek cég is helyet kapott a vásáron szorosan a Vitra standja mellett, mivel 2013-tól már az említett cég tulajdonát képezi.  Ahogy a Vitránál sem, itt sem csalódhattunk a felvonultatott bútorok színvonalában. Az Artekhez híven közelről megcsodálhattuk Alvar Aalto híres hajlított, rétegelt fa bútorait, mint például: a Paimio szanatórium számára tervezett karosszékét és zsúrkocsiját. A 20-as pavilonban a Magis standjához továbbsétálva, többek között a design történelem egyik legmeghatározóbb posztmodern bútorával, az Alessandro Mendini által tervezett Proust fotellel találkozhattunk, amit nagy örömünkre ki is próbálhattunk. A Magis után a következő állomásunk az Edra lélegzetelállító tükrös standjához vezetett, ahol bele is beleülhettünk a Campana fivérek hihetetlenül kényelmes Cipria heverőjébe, valamint szemügyre vehettük Masanori Umeda Liliom és Rózsa foteljét is.

Sajnos, a Kartell lenyűgöző enteriőrjében nem az élménynek, hanem a látványnak szentelte a nagyobb hangsúlyt, így a tárgyakat és lakáskiegészítőket csak messziről vizslathattuk. Nagy élményt nyújtott viszont, hogy a hatalmas kiállítótérré avanzsálódott standon Philippe Starck, Patricia Urquiola, Ron Arad és Marcel Wanders által tervezett székek, lámpák és polcok között barangoltunk. A mindig meglepetést okozó designer, Fabio Novembre sem hiányozhat a repertoárból. Az említett olasz tervező , Nemo elnevezésű meghökkentő fotelja, piros és bézs színben is megtalálható volt a Driade cég berendezésében.

Az itt kiállított fénytechnikák teljeséggel magukkal ragadtak minket és elkápráztatták szemünket.

Az Euroluce komplexumába átsétálva egy két részből álló elsötétített pavilonba értünk, ahol a fenntarthatóság és az energiatakarékosság jegyében LED-izzós csillárok, lámpák, valamint világítótestek domináltak. A fénytechnikai kiállítás 475 olasz, és külföldi cége mellett megtalálhattuk a magyar Manooi lámpagyártó manufaktúrát, ahol a lélegzetellállító kristálycsillárok alatt a szintén magyar Hannabi bútortervező cég által kidelegált szofákon pihenhettünk. Említésre méltó innen az olasz Artemide is, akik a csarnok közepén elterülve egy rögtönzött, kisebb terekből álló kiállítási enteriőrt hoztak létre, így milánói repertoárjukban minden fontosabb darab helyet kapott. Az Eurolucén ezek mellett kiemelkedő szerepet játszottak a monumetális méretű csillárok, asztali- és álló lámpák, kerti és beltéri világítások. Az itt kiállított fénytechnikák teljeséggel magukkal ragadtak minket és elkápráztatták szemünket. A nagy forgatagban viszont egy valaki kitűnt a tömegből, hiszen Ingo Maurer standja teljesen magáért beszélt.  A német designer lámpái formavilágukban extravagánsak és olykor a humor is fontos inspirációforrásként jelenik meg munkáiban. Milánóban 2015-ben sem szűkölködtük az egyedi és izgalmas darabokban a neves fénydesigner jóvoltából.

Az Alessi, a főleg konyhadesignnal foglalkozó cég, mindentől különálló showroom-ja ünnepi köntösbe öltözött, hiszen idén ünnepli 25-dik évfordulóját Phillippe Starck ikonikus citromfacsarója. Ennek szellemében az olasz gyártó kirakatában láthattuk, hogy elkészítették embernagyságú méretben a konyhai eszköz mását , amit a designer maga is személyesen szignózott. A fontos dátum miatt Starck limitált szériás darabokat is a piacra dobott a jól megszokott anyaghasználat mellett matt fehérmázas, illetve bronzból készült citromfacsarókat is bemutattak a vásáron. A sok nagyszerű kiállító mellett bemutatkozott még a Thonet cég is egy teljesen új arculattal, valamint a Knoll Intern, a  Cassina, a Capellini, a Zanotta, a Floss, a Fendi, és a Cavalli Home, ahol a fényűzés és a luxus dominált, valamint a Flexform, és a Rolf Benz cégek.

A bútorkiállítás nagy érdeklődésnek örvendett, hiszen a kiállítókon kívül a közönség is nagy számban képviseltette magát. A Salon del Mobile szervezői körültekintéssel gondoskodtak arról, hogy a pavilonok között megpihenve, felfrissülésképpen megihassunk egy jó olasz kávét és megkóstolhassa a helyi ízeket, így úgy érezhettük, hogy  a Fiera di Milano épületkomplexuma egy  hétre a design iránt érdeklődők mini városává alakult.

Vadas József szakvezetőnk gondolataiból kiindulva, a vásáron ténylegesen megtapasztalhattuk azt, amit eddig csak  képeken láttunk, illetve elméletben, órákon tanultunk.  Ami még ennél is fontosabb, hogy megfoghattuk és kipróbálhattuk ezeket a klasszikus design és kortárs darabokat, ezáltal saját tapasztalatra és benyomásra is szert téve.  Az egy napos fárasztó kiállítási túra után rengeteg élménnyel, fotódokumentációval, valamint a kedvenc designereik és gyártóink nevével fémjelzett szuvenírrel térhettünk haza.  A tanulmányi utunk során ellátogattunk még a Triennalé Design Múzeumba, sétáltunk egyet a Tortona design negyedben, megnéztük a Brera képtárat valamint a Dóm környékét is felfedeztük. Mindennek összegzéseképpen Milánóban ténylegesen megtapasztalhattuk a magasszínvonalú tér -és tárgyalkotás egyvelegét, és a design kimagasló jelenlétét a mindennnapi életben.

Szerző: Motesiczky Borbála és Káldi Bernadett Imola

design, milánói bútorszalon, euroluce, bkf Icon_print

BKF Milánó

Bkf Milánó

BKF Milánó

Bkf Milánó

BKF Milánó

Bkf Milánó

BKF Milánó

Bkf Milánó

BKF Milánó

Bkf Milánó

BKF Milánó

Bkf Milánó

BKF Milánó

Bkf Milánó

BKF Milánó

BKF Milánó

BKF Milánó

BKF Milánó

BKF Milánó

BKF Milánó

BKF Milánó

BKF Milánó

BKF Milánó

BKF Milánó

BKF Milánó

BKF Milánó

BKF Milánó

BKF Milánó

BKF Milánó

BKF Milánó

BKF Milánó

BKF Milánó

BKF Milánó

BKF Milánó

BKF Milánó

BKF Milánó

BKF Milánó

BKF Milánó

BKF Milánó

BKF Milánó

BKF Milánó

BKF Milánó

BKF Milánó

BKF Milánó

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317