Logomain

Francia animáció premierjével indul az Örökmozgó Animációs Filmnapok!

By HG.HU 2015. március 17. 16:20

szerk at hg dot hu

Banoczki_tibor_leftover.gallery

Örökmozgó Animációs Filmnapok

Bánoczki Tibor: Leftover

Candide-kalandjai.gallery

Örökmozgó Animációs Filmnapok

Bera Nándor: Candide kalandjai

%c3%b6r%c3%b6kmozg%c3%b3.gallery

Örökmozgó Animációs Filmnapok

%c3%b6r%c3%b6kmozg%c3%b3_2.gallery

Örökmozgó Animációs Filmnapok

Orokmozgo_animacios_filmnapok_plakat.gallery

Örökmozgó Animációs Filmnapok

Március 20–22. között a kortárs hazai animációs rövidfilmek mellett az idén 100 éves magyar animáció gyöngyszemei is műsorra kerülnek.

Március 20–22. között várja az érdekődőket az Örökmozgó Animációs Filmnapok, melyen a kortárs hazai animációs rövidfilmek mellett az idén 100 éves magyar animáció gyöngyszemei is műsorra kerülnek. A programban több mint 100 kisfilm, közel 800 percnyi animáció, egyedi diamese-vetítés, rajzfilmkészítés és mesekiállítás is szerepel.

Mesemozi

A március 21–22-i hétvégén délelőtt és kora délután a gyerekeké a főszerep, őket a visegrádi 4-ek, azaz cseh, lengyel, szlovák és magyar mese- és diafilmekkel, a 100 részes Magyar népmesékkel, valamint vers- és dalfilmekkel várják a moziban. Az Örökmozgó előterében berendezett rajzfilmes műhelyben napközben az alkotókedvű gyerekek el is készíthetik a saját animációs filmjüket. A moziban vetített több mesefilm eredeti, festett rajzaiból az Örökmozgó előterében nyílik kiállítás. A kockásfülű nyúl, a Leó és Fred és A magyar népmesék című sorozatok mellett Richly Zsolt Hétpettyes autó, illetve a Pilinszky János Aranymadár című verses meséjéből készült, Keresztes Dóra és Orosz István rendezte animáció eredeti festett képei is megcsodálhatók. Továbbá egy idén elkészült mese, a Vastojás Traub Viktória tervezte figura- és látványtervei is az Örökmozgó falára kerülnek.

Animációs filmnapok az Örökmozgóban

A magyar animáció legjava egykor és ma

Az esti vetítéseken találkozik régi és új. Az idén júniusban 30 éves Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) eddigi díjnyertes filmjeiből, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, azaz a MOME elmúlt 30 évének animációs diplomafilmjeiből is látható egy-egy izgalmas válogatás, többek között Bucsi Réka sokszorosan díjnyertes Symphony No. 42. című alkotása, amely rajta volt az idei Oscar szűkített tízes listáján is.

Az est fénypontjai az elmúlt évek legsikeresebb magyar animációs rövidfilmjei lesznek, melyeket maguk a filmek rendezői párosítottak össze kedvenc régi magyar animációikkal. És hogy kinek miért az adott filmre esett a választása, azt megtudhtajuk személyesen az alkotóktól, akik az esti vetítéseket felkonferálják.

Az elmúlt évek nemzetközi porondon is sikeres animációs diplomafilmjei közül műsorra került többek között Kreif Zsuzsanna és Zétényi Bori közös diplomafilmje, a Limbo-Limbo Travel és Tóth Luca Annecy-ban díjazott A kíváncsiság kora című kisfilmje, melyet a nagynevű londoni művésziskolában, a Royal College of Artsban készített.

A filmes ínyencségeknek nincs vége. A Bera Nándor rendezte Candide kalandjai egy sodró lendületű vizuális kavalkádfilm, melyet MOME-s diákok és frissen végzett animációs rendezők készítettek a Voltaire regényéből készülő TV-sorozat előzeteseként. Magyarósi Éva festményt és videót vegyítő, naplószerű Láthatatlan rajzok című filmje pár éve a Műcsarnokbeli kiállításon volt utóljára látható. Glaser Kati Három nagymamám volt című bohókás, önéletrajzi ihletésű filmjét sem érdemes kihagyni, hiszen az mindig jó kedvre deríti a nézőket. Csáki László digitális krétafilmje, a My Name is Boffer Bingsje két éve a KAFF fődíját kapta.

Premierfilm: Leftover

Az Örökmozgó Animációs Filmnapokon premierfilm is lesz! Itt látható itthon először a nemzetközileg elismert magyar alkotópáros, Bánóczki Tibor filmrendező és Szabó Sarolta fotóművész különleges hangulatú animációs rövidfilmje, a Franciaországban készült Leftover (Maradék). A film, melyben hat magányos sorsot ismerhetünk meg, 'Equality and Diversity Award’ díjat kapott a világ legnagyobb rövidfilmes fesztiválján, a francia Clermont-Ferrandi Rövidfilm-fesztiválon.
Az Örökmozgó Filmmúzeumban tartott vetítéssorozat különlegessége, hogy a legtöbb rövidfilmet klasszikus módon, 35 mm-es filmszalagról vetítik. A Visegrádi Négyek négy ország közt utazó mesefilmvetítés-sorozatát (Animation in Action!) a Visegrádi Alap támogatta.

Részletes filmlista itt.

film, animáció, filmművészet, magyar animáció, örökmozgó animációs filmnapok, kortárs animáció Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317