Logomain

A könyv a legszebb egyedüllét

By HG.HU 2015. február 23. 10:09

szerk at hg dot hu

Február huszadikán nyílt a Műcsarnokban az Illuminációk című kiállítás, ahol hat grafikus és képzőművész állásfoglalását láthatjuk a művészkönyv témájában.

A tárlaton bemutatott alkotások széles spektrumot ölelnek fel, ugyanúgy teret kapott a tervezőgrafikusi megközelítés, mint a konceptuális vagy képzőművészeti jelleg. Könyvszobrok, képversek, gótikus-pixel betűtípus, vagy éppen polcokon sorakozó farönkök. Minden munka különbözőképp kapcsolódik a könyv múltjáról, jelenéről, vagy éppen jövőjéről folyó aktuális diskurzusba, egyúttal pedig felveti a kérdést, hogy milyen szerepe lehet a könyvművészetnek a mostani folyamatosan digitalizálódó világban.

K%c3%b6nyves.gallery

„A könyv egyszerre jelenik meg a folyamatosan múló jelen szimbólumaként és a korábban örökéletűnek tűnő Gutenberg-féle galaxis féltett és rejtett zugaként.”

Magyarországon az elmúlt évtizedekben jócskán csökkent a könyvolvasók száma a Központi Statisztikai Hivatal 2013-as felmérése szerint, ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy ez milyen kihatással van, vagy lehet a könyvtervezésre mint alkalmazott művészeti műfajra. Szőnyei György munkája – a gótikus-pixel betűtípust bemutató plakátsorozat – tulajdonképpen erre a változó helyzetre reflektál, hogyan ültethető át a középkori kódexek formavilága a digitális tér közegébe.

„Az Y és főleg a Z generáció már egy olyan online kommunikációs közegbe született bele, ahol a könyveknek teljesen más szerepe van, mint volt korábban.„

Az Illuminációk válogatása ezekre a megváltozott viszonyokra és szerepekre is reagál, ugyanakkor mindvégig szem előtt tartja a könyvművészet kulturális hovatartozását, legyen szó tipografikus eltávolításról vagy lírai közelítésről. A kiállítást változatos események és társprogramok kísérik, kerekasztal-beszélgetések, könyvvásárok és múzeumpedagógiai vagy éppen irodalmi programok. Megtekinthető 2015. március 22-ig. 

Kurátorok: Orbán György, Danka Zsófia
Kiállítók: Barabás Márton, Czakó Zsolt, László Bandy, Nagy Barbara, Pataki Tibor, Szőnyei György
Program: http://www.mucsarnok.hu/new_site/index.php?lang=hu&t=816&curmenu=101

 

 

 

grafika, műcsarnok, kiállítás, kiallitas, képzőművészet, könyv, kiállítas Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317