Logomain

Munkahely és élettér design a sokszínűség évtizedében

By Költő Nóra 2015. február 19. 08:04

szerk at hg dot hu

Stockholm_design_week_2015.gallery

Kinnarps

© Kinnarps

Luca_sff_2015_(1)small.gallery

Kinnarps

© Kinnarps

Work-life_celebrate_diversityb_v3_hr_(1)small.gallery

Kinnarps

© Kinnarps

Work-life_co-creation_v2_hrsmall.gallery

Kinnarps

© Kinnarps

Work-life_micro_multinationals_v3_hrsmall.gallery

Kinnarps

© Kinnarps

Work-life_techiture_v2_hrsmall.gallery

Kinnarps

© Kinnarps

Kinnarps Trend Riport 2015 - a Stockholmi Furniture Fair-ről. <br/>

Tervek a sokszínűség jegyében, ’építech’ (techiture – a technológia és az építészet szavakból képzett fantáziafogalom) és ’irodológia’ (Office Biology). Ezeket a fogalmakat kell megismernie annak, aki otthon szeretne lenni a jövő munkatereinek világában. A Kinnarps 2015-ös Trend Report-ja arra a kérdésre keresi a választ, hogyan alkalmazkodhat a munkakörnyezet napjaink nagyon változatos tulajdonságokkal és elvárásokkal rendelkező munkaerejéhez. Az idei Stockholm Furniture Fair-en a nemzetközileg elismert, olasz Nichetto Studios öntötte a Kinnarps vízióját egy nem mindennapi stand formájába.

"A munkahely nem csak egy hely, ahova dolgozni járunk, sokkal több annál."

A Kinnarps, a világ legnagyobb skandináv lakberendezési tárgyakat bemutató kiállításán, a február 3-án kezdődő Stockholm Furniture Fair-en mutatta be idei év trendjeit ismertető „Munkahely és élettér design a sokszínűség évtizedében” mottójú Trend Report-ját.  A tanulmány elkészítésében ezúttal is több terület, az építészet, a design és a technológiai ipar neves szakértői segédkeztek. A tanulmányon végigfutó kiemelt téma a sokszínűség, mely a jövő irodáinak legfontosabb jellemzője. A kulcskérdés, hogyan lehet egyszerre kielégíteni a munkahelyeken együtt dolgozó különböző generációkból származó, eltérő nemű és személyiségű emberek munkakörnyezettel szemben tanúsított igényeit.

A Kinnarps Stockholm Furniture Fair-re készült standját a nemzetközileg is elismert, velencei székhelyű Nichetto Studio álmodta meg. A többrétű stand kialakítása szakított a hagyományos tervezési struktúrával, így egy olyan, erősen érzelmekre ható kiállítói tér jött létre, mely hűen tükrözi a Kinnarps Trend Report-jában leírtakat.

„Egyre több és több időt töltünk a munkahelyünkön, így nagyon fontos, hogy egy szerethető, otthonos hellyé tudjuk alakítani munkakörnyezetünket.  Ez a szándék vezérelt a stand kialakításánál is. Talán nem nagyratörő vágy azt remélni, hogy sokakból sikerül majd kellemes érzéseket kiváltani vele. A munkahely nem csak egy hely, ahova dolgozni járunk, sokkal több annál: egy hely, ahol érzelmeket élünk át. Nem szokatlan dolog, hogy valaki az életre szóló szerelmet a munkahelyén találja meg”. – mondta el Luca Nichetto, a Nichetto Studios alapítója.

„Egyre több és több időt töltünk a munkahelyünkön, így nagyon fontos, hogy egy szerethető, otthonos hellyé tudjuk alakítani munkakörnyezetünket."

Napjaink irodai munkakörnyezetének rendszerei egy olyan korban alakultak ki, amikor még jobbára középkorú férfiak dolgoztak kötött keretek között. Napjaink irodaképe teljesen más, így itt az idő, hogy a munkahelyek kialakítása igazodjon az ott dolgozók sokszínűségéhez.

A jövő munkahelyének öt új aspektusa:

  1. Sokszínűségre tervezve – hogyan szolgálhatja a design minél többek megelégedését
  2. Micro-multik – hogyan segíthetik digitális kapcsolataink a személyes kapcsolatainkat
  3. Építech – (Techiture) – hogyan alakítja az épített és a digitális környezet a jövő munkahelyeit
  4. Együttalkotás – hogyan működjünk együtt határok nélkül
  5. Irodológia – miként alkalmazkodik munkakörnyezetünk a testünkhöz és a lelkünkhöz

A munkával töltött időszak egyre hosszabbá válik az életünkben, így manapság nem ritka, hogy négy generáció (Baby boomerek, X, Y, Z) dolgozik egy munkahelyen. A kor mellett jelentős különbségek mutatkoznak a személyiségben, kultúrában is és ma már szinte elképzelhetetlen, hogy ne képviseltessék magukat mindkét nem képviselői. Ezt a sokszínűséget feltétlenül figyelembe kell venni, amikor a jövő irodatereit tervezzük. Fontos szem előtt tartanunk továbbá azt is, hogy munkakörnyezetünk erősen befolyásolja azt, hogyan érezzük magunkat, ahogy az is, tudjuk-e hatékonyan használni a digitális eszközeinket.

„A Kinnarps Trend Report 2015 egyik fontos megállapítása, hogy nem szabad bevált sztenderdek alapján dolgoznunk, hanem az irodaterek tervezésénél maximálisan figyelembe kell vennünk a dolgozó emberek sokszínűségét és ebből fakadó igényeiket. Az extrovertált emberek számára kiváló környezet az egyterű iroda, míg az introvertáltak csendesebb, nyugodtabb környezetre vágynak. Vannak, akik számára fontos, hogy mindig mindenről tudjanak, míg másokat fáraszt az állandó on-line jelenlét.” – magyarázta Paulina Lundström, a Kinnarps kommunikációs és marketing igazgatója.

A kiállítással egy időben indult el hazánkban a Kinnarps Magyarország Next Office - Activity Based Working koncepcióját bemutató tematikus weboldala, a www.abw-iroda.hu címen, melyből mindent megtudhatnak a tevékenység alapú munkavégzésre tervezett irodákról az érdeklődők. 

design, munkahely, kinnarps, kinnarps nemzetközi designközpont, kinnarps irodaház, élettér Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317