Logomain

TedxYouth, designerek és a káosz

By Huszár Judit 2014. november 28. 09:57

szerk at hg dot hu

10801468_802074273167213_4494790265888469989_n.gallery

quilling logo @ TedxYouth

Fotó: hvg

15849859865_b8f8f9a417_b.gallery

Molnár L. Péter @ TedxYouth

Fotó: hvg

15228210364_298c34f526_z.gallery

Szalkai Dániel @ TedxYouth

Fotó: hvg

15666616959_c5e3ca4848_b.gallery

Közönség @ TedxYouth

Fotó: hvg

Hétvégén a TEDxYouth@Budapest konferencián jártunk, melynek témája a káosz volt. A konferencia két designerével beszélgettünk.

A TEDxYouth@Budapest partnere a SMarthu volt. A csapat a helyszínen segített a kreatívoknak, hogy megismerjék a megoldásokat, amik a szabadabb alkotásban segíthetik őket.

Sokan ismerik a TED rendezvényeket és a videó előadásokat, de kevesebben tudják, honnan ered ez az egész. Maga a TED (Technology, Entertainment, Design) konferenciák globális sorozata, ahol az előadók rendelkezésére 18 perc áll, hogy beszámoljanak, ötleteikről, felfedezéseikről, munkájukról, életükről. A rendezvények jelszava, ideas worths spreading vagyis körülbelül gondolatok, amiket érdemes megosztani. A rendezvények jelszava, ideas worths spreading vagyis kb. ötletek, melyeket érdemes megosztani. A sorozatot a The Sapling Foundation hozta létre és világméretűvé nőtte ki magát. A rendezvények nevében a kis x azt jelenti, hogy bár önállóan szervezett eseményekről van szó, a konferenciák és előadások követik a TED szellemiségét és formáját.

Ilyen volt, a fiatalok számára rendezett TedxYouth@Budapest is. Jó volt látni, hogy a jelenlévők között sok volt a húsz év körüli, tényleg nagyon fiatal résztvevő és a színpadon is megállták a helyüket. A mostani TED témája a káosz volt és az egész napos előadássorozat e szó köré épült, az egyes blokkok mind más szempontból vizsgálták a káosz sokféleségét és az abból való kiutat. 
Az előadások sorozatából mi két designert emeltünk ki, akik ugyan mindketten formatervezők, de munkájuk igen különböző.

Őket kérdeztük arról, hogy hogyan küzdenek meg nap, mint nap a káosszal, ami a kreatív munkát uralhatja.

Molnár László Péter, a Maform alapítója és designere:

H.J.: Te, mint cégtulajdonos meg tudod őrizni az egyensúlyt a kreatív alkotó munka és a menedzsment között? Egyáltalán szerinted van ilyen pont jó egyensúly?

M.P.: Szerintem pont jó egyensúly nincs. Az aktuális lelkiállállapottól is függ, hogy melyikhez van nagyobb kedvem. Szerencsére nagyon rá tudok hangolódni egy csapatra és sokszor az sem zavar, ha mondjuk nem az enyém az utolsó szó. Amikor arra van szükség, hogy tervezzek, akkor tervezek, ha mászkálni kell, hát mászkálni kell, ilyenkor a végeredmény képe lebeg előttem és ez segít, boldoggá tesz.

"A végeredmény képe lebeg előttem és ez segít, boldoggá tesz."

H.J.: Nem régen alapítottátok a cégeteket és mint ismeretes, azért itthon, főleg a kreatív szakmában ez nem egy könnyű út. Hogyan látod a jövőt?

M.P.: 
Derűsen látjuk a dolgokat. Mi ugye 2010-ben kezdtünk neki, Csire Gézával, csak úgy, nem tudtunk semmit, de mindig találtunk valami pozitív dolgot. Akkor ez az volt, hogy most már biztosan vége lesz a válságnak és minden nagyon felpörög. Ez nem nagyon jött be, viszont sosem volt olyan, hogy ne lett volna munkánk, mindig megtaláltuk, amihez lehetett kapcsolódni, abszolút pozitívan szemléltük a dolgot. Ha valaki jó dolgot csinál és hisz benne, szerintem megtalálja a módját, hogy foglalkozhasson vele és nem a körülményekben kell keresni a hibát, hanem magunkban.

H.J.: A formatervezésen túl téged mi inspirál, van esetleg valamilyen művészeti ág?

M.P.: Alapvetően engem bármi inspirálhat. Amit szeretek, azok az absztrakt művészetek. Egy konstruktivista festmény vagy szobor meg tud mozgatni, de a zene is például. Tervezéskor mindig hallgatok zenét. Eza zért is jó, mert egy elég kicsi irodában vagyunk, heten, olyan nincs, hogy mindig mindenki egyszerre dolgozik, valaki mindig beszél, úgyhogy ha a fejhallgató fent van, az egy egyezményes jel arra, hogy ne zavarj, dolgozom. A zene segít koncentrálnom. Egyébként én is zenélek, basszusgitározom egy intellektuál pop együttesben.

H.J.: Melyik előadás volt a kedvenced?

M.P: Amiket hallottam, abból nagyon tetszett a Szalkai Danié. Tudom, hogy ebből a témából diplomázott, értesültem róla, hogy mennyire jó és most láttam végre, hogy tényleg tök jó.
 

Megoldjuk, hogy szabadon alkothass, pályázz a SMarthu tagságra!

 

A másik előadó, akit kérdeztünk a Péter által is kiemelt Szalkai Dániel volt. Őt is arról kérdeztük, hogy hogyan kezeli a káoszt. Idei diploma projektjét már korábban bemutattuk, melynek címe Érzelmi gondolkodók és a Miskolci Autista Alapítvánnyal közösen készült. Dániel azóta is az alapítvánnyal dolgozik, tervezőként.

Szalkai Dániel, designer

H.J.: Mire vagy a legbüszkébb a munkáid közül?
SZ.D.Talán arra, hogy egy tisztán civil kurázsiból működő projektben helyt tudok állni, mint tervező. Ha egy konkrét projektet kellene mondanom, akkor a napokban nyilvánossá váló KELE Clothing való közös munkámat emelném ki. Ez egy pulcsi kollekció, ami nemzetközi szinten is nagyon erős lesz ez az Autistic Art-al közösen készül, de ez még nem kimondottan publikus. Ebben én igazából tanácsadóként és grafikusként voltam jelen. A projekt címe: Sharing is multiplying. Hazai és nemzetközi szinten is indítunk majd kampányt ehhez. (Erről mindenképp beszámolunk, itt a hg.hu-n)

"Szeretem a határidőket, azok mindig nagyon inspirálnak."


H.J.: Mit szeretsz a legjobban a munkádban és mi az, amitől nagyon szabadulnál?

SZ.D.: Először is, szeretem a határidőket, azok mindig nagyon inspirálnak. Van egy ilyen tervezői betegség, hogy bármennyi idő is áll rendelkezésre, az igazi kreatív rész valahogy mindig a végére tolódik. Ezt az utolsó etapot szeretem nagyon a mindennapokban, mikor van egy általános pörgés és hirtelen minden összeáll, ami addig fragmentumokban létezett, most hirtelen értelmet nyer. Van egy eredmény, amit sokkal jobban lehet mérlegelni.
Amit nagyon utálok, ha röviden lehet ilyet mondani, az az emberi butaság. Nagyon érdekes a szociális és design szféra keveredése, mert mind a két oldalról van egy elég nagy, a többségi társadalomból érkező tudatlanság, amikor ezzel szembesülök, nagyon rossz szokott lenni, nehezen tudom akceptálni. Ez persze valamilyen szempontból jó is, mert akkor sokkal élesebben látom a problémás részeket és be tudom építeni a kommunikációba.

SMarthu
  • Név:
  • SMarthu
Iparág:
kreatív közösképviselet
Weboldal
Leírás:
A cikk megjelenését a SMarthu támogatta. A SMartHu azért jött létre, hogy jól ismerve a kreatív szabadúszók igényeit és problémáit, segítsen azokon. A Smart nemzetközi kezdeményezéssel a hátunk mögött könnyebbé tudjuk tenni a kreatívok mindennapjait, így több idejük marad arra, amihez a legjobban értenek, az alkotásra. Szolgáltatásaink kiszámíthatóbbá és vesződség mentesebbé teszik az alkotói lét adminisztrációs oldalát. Jelentkezz tagságért és kövesd a SMarthu facebook oldalát.

magyar design, interjú, molnár péter, szalkai dániel, tedxyouth Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317