Logomain

Budapesti bérházak váltak ékszerré

By HG.HU 2014. november 23. 22:29

szerk at hg dot hu

Sarolt_1.gallery

Végh Sarolta ékszerei

Kép © Sarolt Jewellery

Sarolt_2.gallery

Végh Sarolta ékszerei

Kép © Sarolt Jewellery

Sarolt_4.gallery

Végh Sarolta ékszerei

Kép © Sarolt Jewellery

Sarolt_3.gallery

Végh Sarolta ékszerei

Kép © Sarolt Jewellery

Sarolt_5.gallery

Végh Sarolta ékszerei

Kép © Sarolt Jewellery

A fővárosi bérházak homlokzatának jellegzetes domborműveit jeleníti meg munkáiban Végh Sarolta formatervező, kollekcióját a magyar főváros neoklasszicista épületeinek jellegzetes ornamentikája ihlette.

A fővárosi bérházak homlokzatának jellegzetes domborműveit jeleníti meg munkáiban Végh Sarolta formatervező (Sarolt Jewelry), aki legfrissebb ékszerkollekciójával a karácsonyi Ajándék Terminálon is bemutatkozik. A tervező Budapest kollekcióját a magyar főváros neoklasszicista épületeinek jellegzetes ornamentikája ihlette. A historizáló épületek inspirálta darabokon a homlokzatok domborműveinek – ablakkeretek, reliefek – kicsinyített másai láthatók. A luxuskivitelű, egyedi és kézzel készült ékszerek fő alapanyaga a megmunkált bőr, amelyet nemesfémekkel vagy galvanizált fémekkel egészít ki.

A Lánchíd pilléreinek oroszlánfejeit például aranyozott oroszlánfejes kopogtató szimbolizálja. 

A tervező az anyag sokoldalúságát kihasználva, eltérő árnyalatú és textúrájú bőröket kombinálva jeleníti meg az épületek homlokzatainak díszeit. A letisztult fémes alapok most dús plasztikus domborművekkel gazdagodtak. Régi bútorok réz veretei, cizellált fogantyúk, fiókhúzó gombok kis méretben köszönnek vissza az ékszereken: a Lánchíd pilléreinek oroszlánfejeit például aranyozott oroszlánfejes kopogtató szimbolizálja. "Észrevettem, hogyha a régi, íves, oszlopfőkkel díszített ablakkereteket, a felső párkány ívét 180 fokkal elfordítjuk, és valakinek a nyaka elé helyezzük, egy nyakéket kapunk" – magyarázta Végh. A tervező célja, hogy a Budapest kollekció itthon és külföldön is felhívja a figyelmet a főváros építészeti értékeire.

A magyar kultúra mint ihletforrás

A városkép, városrendezés régóta foglalkoztatja a tervezőt, aki nem először merít a hazai kultúrából. A hagyományos paraszti szőttesek, míves hámok, fonott ostorok ihlette kollekciójával Végh 2011-ben továbbjutott Design Terminál Gombold Újra – Divat a Magyar versenyének második fordulójába. Végh legtöbb ékszerénél alkalmaz valamilyen hagyományos fonást, szövést, máskor az eltérő textúrájú bőrök rétegezésével ér el különleges hatást. Az egyedi fémkiegészítők használata sem idegen a tervezőtől. Túl a jellegzetes csavaranyákon és szegecseken, a tervező töltényhüvelyeket, zsanérokat is használ. S bár a felhasznált anyagok sora bővül, a megmunkálás minősége változatlan – a kvalitás védjegye a tervező maga.

A tervezőről

Végh Sarolta ékszertervező, 2007-ben diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Formatervező Tanszékén Fémműves szakon. Második diplomája megszerzése után létrehozta a „Sarolt Jewelry” márkát; egyedi műfajt teremtve ezen a pályán. Munkáit megjelenésében, méretében divatékszerként, míg kialakításában, anyaghasználatában finom ékszerként jegyzik. Kedvenc alapanyaga a nemes bőr, mely gyakran főszereplő ékszereiben. Különleges fonásai, szövési technikái saját kísérletei; gyakran olyan új alakzatokat, formát öltenek, melyek azonnal felismerhető védjegyévé váltak. Tervezéskor sokszor merít régi korok, kultúrák bőrdíszműves technikáiból, majd azokat saját ízlése szerint alakítja tovább, formálja újjá. A különféle bőrök erős plasztikáit nemesfémmel; ezüsttel és aranyozott fémekkel egészíti ki. Szereti, ha a fém egyszerű, tiszta formaként, csillogásával, fényével fokozza a látványt. Ékszerei kézzel készülnek, aprólékos munkával, kialakításakor törekszik a pontos, igényes kidolgozásra.

Épülethomlokzatok motívumai, díszes rozetták, állatfejek domborodnak ékszerein, ezüst foglalatba helyezett cipőbojtok vagy csak a rá jellemző csavaranyák díszítik tárgyait.

Évente két kollekcióval készül, de ezek nem szezonális darabok. Célja hogy hosszú távon is időtálló, luxus minőségű és divatos ékszereket tervezzen.
Kollekciói egymásra épülnek. A máig népszerű „Black Collection” után jött a szintén monokróm „White Collection”. A organikus formákat gyakran egyszerű geometrikus darabok követik. A papírszerű bőrt háromdimenziós formává hajtogatja, majd legközelebb puha szivaccsal tömi ki, hogy az térbeni formát öltsön. Ritkán használ színeket, am ha igen, akkor a szivárvány minden árnyalatát felhasználja. Folyamatosan új élményeket, inspirációkat gyűjt, melyek később ékszer, vagy kiegészítő formájában testesülnek meg. Épülethomlokzatok motívumai, díszes rozetták, állatfejek domborodnak ékszerein, ezüst foglalatba helyezett cipőbojtok vagy csak a rá jellemző csavaranyák díszítik tárgyait.

Végh Sarolta ékszerei az egyediség és az átgondolt tervezés mellett minden viselőjét különlegessé teszik. Domináns ékszereit olyan nőknek és férfiaknak készíti, akik szeretnének eltérni az átlagos megjelenésű kiegészítők világától, vállalva egyéniségüket és különleges megjelenésüket akár hétköznapokon is. De a designer nem csak ékszereket tervez. Kisebb méretű bőr tárgyai között ideális ajándéktárgyak is megtalálhatók; bőr kulcstartók, telefontokok, övek, legfrissebb mini táskakollekcióval pedig egy újabb termékfajtával bővült a márka. 

 

 

design, ékszer, végh sarolta, ékszertervezés, budapesti bérházak, bérházak domborművei, sarolt jewellery Icon_print

Végh Sarolta ékszerei

Kép © Sarolt Jewellery

Végh Sarolta ékszerei

Kép © Sarolt Jewellery

Végh Sarolta ékszerei

Kép © Sarolt Jewellery

Végh Sarolta ékszerei

Kép © Sarolt Jewellery

Végh Sarolta ékszerei

Kép © Sarolt Jewellery

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317