Logomain

Magyar designsiker Hannoverben

By Tóth Katalin 2014. április 17. 12:59

szerk at hg dot hu

Gris_if_award_winner_1.gallery

IgenDesign: Gris

Gris_if_award_winner_2.gallery

IgenDesign: Gris

Gris_if_award_winner_3.gallery

IgenDesign: Gris

Gris_if_award_winner_4.gallery

IgenDesign: Gris

Gris_if_award_winner_5.gallery

IgenDesign: Gris

Gris_if_award_winner_6.gallery

IgenDesign: Gris

Gris_if_award_winner_7.gallery

IgenDesign: Gris

Gris_if_award_winner_8.gallery

IgenDesign: Gris

Ea76ee6604052e774c3f62192d5847da.gallery

IgenDesign: Gris

A 2012-es sikerek után újabb nemzetközi designdíjat zsebelhetett be Alberto Vasquez a szürkevízhasznosítás ötletét testközelbe hozó találmányával.

Idén hetedik alkalommal rendezték meg a kifejezetten fiatal tehetségek felkutatására indított versenyt, az iF Design Awardot. A jövő kihívásaira a design területén választ kereső pályázat zsűrijében olyan nevek is feltűnnek évről-évre, mint a Hansgrohe és a Haier cégek képviselői, akik saját kategóriájukban idén különdíjat is kiosztottak a pályázók között. A beküldött mintegy 12000 pályázat több mint 70 országból érkezett, köztük Magyarországról is. A hannoveri zsűri már egy 300-as shortlist versenyzői közül választotta ki azt a 100 díjazottat, akik között a 30 ezer eurós összdíjat elosztották.

iF concept design award

A díjazottak közé legnagyobb örömünkre egy magyar versenyző is bekerült. Alberto Vasquez idén diplomázik a MOMÉ-n, és nem most említhetjük először a nevét egy nívós designdíjjal egy mondatban. 2012-ben Flow nevű bambuszlámpája bejutott a Braun Prize legjobb 50 pályamunkája közé, és ugyanezt a tervét más neves fórumokon is elismerték.

A konkáv kialakításnak köszönhetően az elhasznált víz akár 90%-át is össze tudja gyűjteni a Gris, érdesített felülete pedig balesetmentes használatot biztosít.

Csakúgy, mint a Flow, a frissen díjazott Gris is egy iskolai feladatra készült, és a fejlődő országok problémáira keres megoldást igen érzékeny módon. A gris spanyolul szürkét jelent, és a terv kulcselemére, a szürkevízre utal. Az olyan déli országokban, mint Kolumbia, a használati- és ivóvíz kezelése és előállítása kiemelten fontos feladat, egyelőre azonban a pazarló, nem korszerű megoldások vannak túlsúlyban.

Egy ilyen problémára kínál egyszerű megoldást Alberto Vasquez terve: a zuhanyzáskor elhasznált vizet egy 4 tartályból álló rendszer gyűjti össze, ami aztán a WC öblítésére, takarításra vagy – megfelelő tusfürdő használata esetén – akár viráglocsolásra is használható. A tartályok egyenként 10 liter víz gyűjtésére alkalmasak, ami még viszonylag könnyen felemelhető és szállítható mennyiség.

A konkáv kialakításnak köszönhetően az elhasznált víz akár 90%-át is össze tudja gyűjteni a Gris, érdesített felülete pedig balesetmentes használatot biztosít. Ezzel az ötlettel egy fontos problémára talált egyszerű választ a tervező, ami nem bonyolítja túl a használó életét, ezért nagy valószínűséggel könnyebben el tud terjedni a lakosság körében. A környezettudatos design ugyanis továbbra is akkor a legjobb, ha nem várja el a felhasználótól, hogy gyökeresen változtasson addigi szokásain.

A díjnyertes Gris tervről és a Alberto Vasquez további projektjeiről az igenDESIGN oldalán tudhatunk meg többet.

design, mome, hannover, magyar tervező, igendesign, if concept design award, alberto vasquez Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317