Logomain

A Harper's Bazaar-nak dolgozik a magyar fotós

By Séllei Lilla 2014. április 8. 10:50

szerk at hg dot hu

Harpers_3.gallery

Balla Vivienne - Harper's Bazaar

Balla Vivienne és a Harper's Bazaarban megjelent anyaga

Harpers_6.gallery

Balla Vivienne - Harper's Bazaar

Harpers_7.gallery

Balla Vivienne - Harper's Bazaar

Harpers_1.gallery

Balla Vivienne - Harper's Bazaar

Werk

Balla Vivienne Dubai-ban élő magyar fotós, többek között a Harper's Bazaar-nak is készített már anyagokat. Egy interjúban őt kérdeztük.

Balla Vivienne itthon a legtöbb nagy női magazinnak dolgozott, aztán tavaly év végén kapva kapott az ajánlaton, és egy ügynökség kérésére Dubai-ba költözött. Azóta számos sikert ért el, a Harper's Bazaar -nak készített anyagok kapcsán kérdeztük Vivit.

"Rettentő boldog voltam, sírtam örömömben… Ez volt a célom, hogy ezen a piacon megszerezzem a Harper’s Bazaart - ez tényleg egy beteljesült álom. "

HG.HU: Hogyan jött a felkérés? Az ügynökséged intézte?
Balla Vivienne: Decemberben költöztem ki Dubai-ba, az érdemi munkát januárban kezdtük el az ügynökségemmel. Onnantól kezdve meetingekre küldtek, különböző kiadókhoz, magazinokhoz. Hetente két-három találkozóm volt különböző divatszerkesztőkkel, főszerkesztőkkel, ahol magamat és a portfóliómat kellett bemutatnom. Nem is tudom miért beszélek erről múlt időben, hisz még a mai napig a fotózások közötti szabad napjaimon is ilyen találkozókat szervezek le magamnak. Többször előfordult, hogy a találkozók utáni nap már a bookerem hívott, hogy felkért a magazin egy editoriálra. Ilyen volt például a LaFemme is. Szóval nagyon máshogy működik itt ez a szakma, mint otthon. Nagyon érdekes, hogy ezzel szemben a Harper’s Bazaar minden korábbi találkozó nélkül, mondhatni látatlanba választott ki az ügynökségem fotósai közül. Ráadásul nagyon izgalmasra sikerült ez a folyamat, mert aznapra, mikor fotózni akarták az editoriált, már foglalva voltam egy másik magazin anyagára. Könyörögtem az ügynökömnek, hogy csináljon valamit, amire ő azt mondta, hogy ne aggódjak, megpróbálja áttetetni a fotózást. Persze tövig rágtam a körmeim, mire kiderült, hogy a Harper’s belement. Rettentő boldog voltam, sírtam örömömben… Ez volt a célom, hogy ezen a piacon megszerezzem a Harper’s Bazaart - ez tényleg egy beteljesült álom. Amitől ez csak még jobb lehetett, hogy utána való héten már hívtak egy következő divatanyagra, így egyszerre két editoriállal tudtam bemutatkozni náluk. Azóta a negyedik anyagomat, pont ma reggel adtam le nekik. 

HG.HU: Egy itthon nagyon profinak számító fotós, mint amilyen te is vagy, mennyire izgul számos magazinfotózással a háta mögött, mikor a Harper's Bazaarnak dolgozik?
Balla Vivienne: Rettentően. Tisztában voltam vele, hogy ez a NAGY lehetőség, amire mindig is vártam, és ha nem tudok élni vele, akkor nem lesz második… Ezen a piacon nagyon igaz, hogy nem hibázhatsz. Láttam már itt fotóst, akinek törölte az ügynökségem a vízumát egy elrontott fotózás után, illetve láttam, hogy miként tilt le egy egész kiadó egy fotóst, stylistot, hogy velük soha többé nem szeretnének dolgozni… Szóval nagy a tét, de szerencsére ezt a stresszt még valahol szeretem is, mert motivál. Mindezek ellenére, amikor a fotózás elkezdődött, a főszerkesztőtől kezdve a divatszerkesztőn át a stylistig mindenki teljes jogú partnerként kezelt, egyik fél sem próbált feleslegesen stresszelni. Mindenki azon dolgozott, hogy a végeredmény a lehető legjobb legyen.

HG.HU: Mi volt a koncepció? Mi volt a megrendelői elvárás?
Balla Vivienne: A fotózás előtt pár nappal csak annyi infót kaptam, hogy virágos hátteret szeretnének - gondoltam, biztos valami virágmintás tapéta lesz. A fotózás előtti napon be kellett ugranom az ügynökségemhez, ahol a stúdiónk is van, és akkor láttam, hogy egy falat építettek virágokból a fotózáshoz. Ez az editoriál egy promóciós anyag egy Qatar-i divattervezőnek. A koncepció kidolgozásában nem vettem részt, (bár ez nem mindig van így) csak mikor a stúdióba érkeztem tudtam meg, hogy hány oldalon és mit is szeretnének látni. Szerencsémre, ennél jobban nem is passzolhatott volna egy moodboard a stílusomhoz, mint ez, amit kaptam. Nagyon szerették, hogy fél nap alatt végeztünk a fotózással, persze tartanom is kellett magam ehhez, mert délutánra beterveztek egy beauty fotózást is ugyanebben a stílusban. Ez egy későbbi számban fog megjelenni.

HG.HU: Mennyire adnak szabad kezet?
Balla Vivienne: 
Ezen a fotózáson nem kaptam túl nagy szabadságot, ami a koncepciót illeti, de nem is kellett volna, mert mindig is szerettem volna egy pontosan ilyen anyagot készíteni. Azóta amiket fotóztunk, ott nagyobb beleszólást engedtek, például a másik már publikált divatanyagnál az elején nagyon finoman próbáltam beleszólni az enteriőrbe, majd azt kaptam válaszul, hogy nyugodtan rendezheted te, szóval aznap az enteriőrstylisttal közösen rakosgattuk a kiegészítőket a háttérbe.

"Nagyon hiányoznak például a jókedvben és bormámorban úszó pesti utcák és nagyon hiányzik a kezemből egy fröccs is!"

HG.HU: Gondolom a karriered szempontjából kicsit sem bántad meg a költözést, de van, ami hiányzik?
Balla Vivienne: 
Sajnos otthon már nem éreztem magam jól a szakmában. Eljött az a pont, amikor bizonyos munkák kezdtek rutinná válni, ami nem egészséges. Ebbe nem szeretettem volna beleragadni. Ha otthon maradok, biztos vagyok benne, hogy idővel felhagytam volna a fotózással és beülök újra az iskolapadba, filmrendezést tanulni. Ami lehet, hogy szintén egy jó út lehetett volna, de egyben egy hatalmas lemondás is mindenről, amit addig felépítettem. A kérdésre visszatérve persze, sok minden és sok mindenki hiányzik otthonról. Azért itt nagyon más életet élek, mint korábban. Ami sok szempontból jobb, de azért nem csak móka és kacagás az élet itt sem. Nagyon hiányoznak például a jókedvben és bormámorban úszó pesti utcák és nagyon hiányzik a kezemből egy fröccs is!

"Sok csodát lehet itt találni, csak észre kell venni. Persze vannak dolgok, amik nem tetszenek, a modernizált és legalizált rabszolgatartást is megtapasztalhatom testközelből, vagy ilyen szintű cenzúrával sem találkoztam korábban, mint itt."

HG.HU: Pár szóban mesélnél a kinti életekről?
Balla Vivienne: 
Korábban nem éltem más országban, szóval elképzelni sem tudtad, hogy milyen lesz, főleg milyen lesz itt. Szerencsére sokkal inkább érdekesnek és izgalmasnak találom a helyi szigorú szabályokat, mint zavarónak… Teljes áhítattal tudom nézni, mikor az út mentén egész busznyi ember áll egy szabályos sorba tömörülve és imádkoznak, mert éppen út közben érte őket az imaidő. Sok csodát lehet itt találni, csak észre kell venni. Persze vannak dolgok, amik nem tetszenek, a modernizált és legalizált rabszolgatartást is megtapasztalhatom testközelből, vagy ilyen szintű cenzúrával sem találkoztam korábban, mint itt. Szakmailag nagyon jó itt lennünk, mind a kettőnknek, Tomival a férjemmel közösen indultunk el erre a kalandra. Igazából ezért jöttünk és addig leszünk itt, meddig úgy érezzük, hogy jó itt lenni és ameddig szakmailag megéri, de megöregedni biztosan nem itt szeretnénk. Itt fel tudom építeni a portfóliómat, mellyel könnyebb lesz a világban mozgolódni, még nem tudom merre visz az utam, de nagyon érdekel Ázsia illetve szeretném, ha reprezentálva lennék Európa nagyvárosaiban is. 

divat, fotó, magyar divat, balla vivienne, divatfotó Icon_print

Balla Vivienne - Harper's Bazaar

Balla Vivienne és a Harper's Bazaarban megjelent anyaga

Balla Vivienne - Harper's Bazaar

Balla Vivienne - Harper's Bazaar

Balla Vivienne - Harper's Bazaar

Werk

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317