Logomain

Szavazz Kossuthra!

By Séllei Lilla 2014. március 27. 17:47

szerk at hg dot hu

Img_8530.gallery

Szavazz Kossuthra!

Img_8436.gallery

Szavazz Kossuthra!

Img_8600.gallery

Szavazz Kossuthra!

Img_8404.gallery

Szavazz Kossuthra!

Img_8405.gallery

Szavazz Kossuthra!

1.gallery

Szavazz Kossuthra!

11.gallery

Szavazz Kossuthra!

Szavazz Kossuthra! címmel nyílt kiállítás Koby pólóiból a Kockában. Interjú az alkotóval.

Koby pólóiból, Szavazz Kossuthra! címmel pénteken nyílt kiállítás a Kockában, amiről mindenképpen be szerettünk volna számolni itt a HG.HU-n. Úgy terveztem, hogy a megnyitóra elviszem a másfél éves kisfiamat is, hiszen nem lehet elég korán elkezdeni a designra, művészetre nevelést. Sajnos a péntek délután több helyen is olvasott, szélsőséges fiatalok fenyegetései miatt mégsem mertem elvinni. Szomorú ez. A pár nap múlva Koby-val folytatott interjú során természetesen ez is szóba került, és persze a pólók tényleges mondanivalója, valamint a kiállítás sikere is.

"Nagyon jó lenne, ha azok a srácok is egy Rubik-kockás, golyóstollas Magyarországot tudnának elképzelni, ami tele van kreativitással, ötletekkel, nem pedig gyűlölködéssel."

HG.HU: Én azzal kezdeném, hogy téged mennyire zavar, hogy ennyi mindent belemagyaráznak a műveidbe, sokan teljesen félre értelmezik? Mert gondolom nem a kiállítás megnyitóját is megzavaró személyek által gondolt tartalom volt a mondanivalód?
Koby: Zavar. Nyilván jobban zavarna, ha mindenki félreértelmezné, de hála istennek nem így van - többen vannak azok, akik értik azt, amire gondolok, amit mutatni próbálok…

HG.HU: Mire próbálsz mutatni?
Koby: Te szerinted mire?
HG.HU: Ez egy vicces értelmezése, maivá tétele olyan történelmi figuráknak, akikre igen is büszkék lehetünk. És miért ne lehetnénk rájuk úgy büszkék, hogy a pólóinkon viseljük az általad róluk rajzolt mintákat.
Koby: Te megértetted. Igen, szörnyű, hogy sokan félremagyarázzák, és felháborítónak tartják. Azért kell ezzel vigyázni, mert mindenki kicsiben kezdődik. Nézd, Ukrajnában is egy tüntetéssel kezdődött…

"Én azt látom, hogy az emberek ki vannak éhezve annak a kérdésnek a megválaszolására, hogy hogyan lehetne nekünk egy normális, egészséges nemzeti identitásunk a szélsőségek kerülésével."

HG.HU: Én nagyon szívesen viselném a pólóidat, de sajnos mivel nem vagyok két méter magas és száz kiló, nem akarom megkockáztatni, hogy a póló viselése miatt mondjuk, amikor a kisfiammal sétálunk, belém kössenek, vagy bármi atrocitás érjen. Csak persze, ha ezt nem merjük megtenni, engedünk a megfélemlítésnek, akkor mindennel így leszünk...?
Koby: Pontosan, tökéletesen teszed fel a kérdéseket. A megnyitóra sok olyan ember eljött, akik képviselik a mai, magyar kultúrát, és úgy jöttek el, hogy nem hívtuk őket külön. Ez nagyon jól esett. Csináltam például egy koronás verziót Jancsóval, és itt volt a Nyika (Jancsó Miklós fia - szerk.), akinek nagyon tetszett. Pontosan ezek az emberek, akik meghívás nélkül eljöttek, alátámasztják ennek a témának a létjogosultságát. Én azt látom, hogy az emberek ki vannak éhezve annak a kérdésnek a megválaszolására, hogy hogyan lehetne nekünk egy normális, egészséges nemzeti identitásunk a szélsőségek kerülésével.

HG.HU: Egyébként mikor tervezted a pólókat, voltak benned ilyenfajta gondolatok?
Koby: Én álmomban sem gondoltam, hogy ez ennyire meg tudja bántani, meg tudja osztani, vagy éppen félre tudja vinni embereknek az érzéseit. Pont ezért nem értettem az elején, hogy mi én tiszteletlen vagyok?! Pont, hogy felelevenítem ezeket az emlékeket. Szerintem már az is félsiker, ha a mostani generáció a mostani gyerekek beszélnek olyanokról, mint a korona, és ez gondolatokat ébreszt bennük. Fontos, hogy ezek a dolgok, ezek a személyek ne csak töriórán legyenek kötelezőek.

"Szerintem már az is félsiker, ha a mostani generáció a mostani gyerekek beszélnek olyanokról, mint a korona, és ez gondolatokat ébreszt bennük. Fontos, hogy ezek a dolgok, ezek a személyek ne csak töriórán legyenek kötelezőek."

HG.HU: Most kaphatóak a pólók?
Koby: Most még nem, de kaphatóak lesznek! Valószínű online, de az is lehet, hogy a light-osabb verziók visszakerülnek az üzletekbe. (A pólók a klassz.hu-n lesznek kaphatóak - szerk.) Vannak húzósabb darabok, amiket tényleg nem lehet egy bevásárlóközpontba betenni -  nincs szükségem a botrányra, nem akarom, hogy a botrányon legyen a hangsúly.

HG.HU: A Playersroom sokáig gondolkodott, hogy mit tegyenek?
Koby: Nem nagyon gondolkoztak. Az ott dolgozókat zaklatták telefonon és többször is megfenyegették őket, így érthető, hogy az üzlet így döntött.

HG.HU: A kiállítás ötlete, hogyan jött?
Koby: Az én ötletem volt, mivel nem érzetem azt, hogy akkor az eset után lehajtott fejjel el kellett volna kullognom, mivel úgy gondolom, semmi rosszat nem tettem.

HG.HU: Mikor születtek a pólótervek?
Koby: Régóta festek, Londonban divattervezőként, printdesignerként dolgoztam. De ezek mellett mindig csináltam a saját dolgaimat. Régóta foglalkoztattak a saját kritikáim a világra. Majd négy évet éltem kint, és azért jöttem vissza, mert már hiányzott az ország, és úgy gondoltam, hogy a saját projektjeim megvalósítása anyagi szempontból itthon egyszerűbb.

HG.HU: Tervezést tanultál itthon vagy külföldön?
Koby: Szegeden szobrásznak tanultam a Tömörkényben, majd a Nyugat-magyarországi Egyetemen végzetem formatervezőként… Visszatérve a kiállításmegnyitóra, nagyon jól esett, hogy számomra fontos emberek eljöttek, és mindenki csak biztatott. Valahogy úgy érzem, hogy ezen a területen, ahova én egy másfajta nézőpontot hoztam, az igenis kell, hiszen valahogy mindenki tud vele azonosulni. Kicsit szomorúak vagyunk, kicsit el vagyunk fáradva, nem találjuk a helyünket a világban, Európában, és kellene, hogy valahogyan magunkra találjunk. Nagyon jó lenne, ha azok a srácok is egy Rubik-kockás, golyóstollas Magyarországot tudnának elképzelni, ami tele van kreativitással, ötletekkel, nem pedig gyűlölködéssel.

HG.HU: Csak férfi pólók vannak?
Koby: Igen, jelenleg csak. De ki tudja. Most két vonal van, a durvábbak csak Koby néven futnak, míg a többi Dorko-Koby néven. De a továbbiakban is szeretném magam ahhoz tartani, hogy tényleg limitált szériásak a pólók, és mindegyikből csak 99 darab készül. És ehhez nem azért ragaszkodom, mert akkora művésznek tartom magam, hanem mert nem akarom elvenni a lényegét. A lényeg a mondanivaló és nem az üzlet.

 

design, divat, magyar design, interjú, magyar divat Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317