Logomain

Új kihívással bővült a Velux Design Díj

By HG.HU 2014. március 24. 11:57

szerk at hg dot hu

A VELUX Nemzetközi Design Díj pályázói részt vehetnek egy, a díjhoz kapcsolódó szavazatgyűjtő versenyben is, amely arra ösztönzi az Európa húsz országából regisztrált design szakos hallgatókat, hogy osszák meg a díjra nevezett pályamunkáikat inspiráló forrásokat és a tetőtéri árnyékolók jövőjével kapcsolatos elképzeléseiket. A legtöbb szavazatot összegyűjtő pályázó 1500 euró pénzösszegben részesül.

Európa minden tájáról pályáznak design szakos hallgatók a 2014-es VELUX Nemzetközi Design Díjra. A jelentkezés részeként csatlakozhattak egy versenyhez is, amelynek során egy online közösségi oldalon oszthatják meg azokat az elképzeléseket és tárgyakat, amelyekből a tervezés során ihletet merítettek. A három feladatból álló kihívás lehetőséget nyújt a választott anyaggal és a tervezett termékkel kapcsolatos gondolataik bemutatására is. A versenyzők a képek megosztásával szavazatokat gyűjthetnek a közösségi oldalakon, és a legtöbb szavazatot elnyerő pályázó 1500 euró pénzösszegben részesül. 

Velux_design_2.gallery

Organikus gondolkodás és technológiai innováció

Az első közösségi feladat résztvevői közül sokan a természetből és a technológiából merítettek ihletet – különösen a természetes fény és árnyék viszonyából, valamint abból, hogyan járulhat hozzá a technológia mindezek egyensúlyához. A versenyzők húsz európai országból pályáznak, így ihleteik, meglátásaik is igen változatosak: a hallgatók a levél- és állatmotívumoktól kezdve a technológiai innovációk és grafikus ábrázolás világáig széles palettáról merítenek ötletet.
„Miután a design szakos hallgatók bemutatták a pályamunka elkészítése során rájuk ható forrásokat, láthatóvá vált, hogy sokan a természetből merítettek ihletet. Megfigyelhető az alaktan, valamint a természetes struktúrák és formák használatának tendenciája, akárcsak az organikus minták és anyagok, mint például a levelek, a fák és a virágszirmok motívumainak használata. Ugyancsak megfigyelhetők az új technológia felhasználásához kapcsolódó trendek, valamint a két- és háromdimenziós tervezés összekapcsolása” – mondta a versenyzők munkáiban tükröződő irányokat illetően Linda Hechmann Lagoni, a VELUX Cégcsoport innovációs folyamatokért, fejlesztésért és üzletfejlesztésért felelős menedzsere.

A természet ihlette

Bob Jaap de Boer, a holland Alkalmazott Tudományok Hágai Egyetemének design szakos hallgatója egy olyan megoldáson dolgozik, amely hűen utánozza a természetet. Az innovatív és művészi elképzelés megvalósításához a legkorszerűbb technológiát hívta segítségül.
„A munkámat a levelek évszakonkénti változása ihlette. A leveleket minden évszakban egyedi színek és formák jellemzik. Az engem ösztönző gondolatok általában sok különböző forrásból származnak, de ennél a feladatnál a természet kézenfekvő választásnak tűnt. A leveleken átszűrődő fény az ablakok sötétítésére emlékeztetett, így magától értetődőnek éreztem a kettő kombinációját. A természetnek mindig van megoldása a problémákra, amelyeket a technológiai újításokkal felvértezve hatékonyan tudunk alkalmazni a mindennapi életben” – mondta el a fiatal designer.

Praktikus design és innováció

Dr. Peter Zec professzor, a VELUX Nemzetközi Design Díj zsűrijének tagja és a rangos Red Dot Design Díj alapítója a munkája során sokszor foglalkozott pályázatokkal. Most is kíváncsian várja az innovatív ötleteket, ugyanakkor kiemelt figyelmet fordít a funkcionalitásra. „Azért szeretem a designdíjakat, mert mindig találkozom olyan friss munkákkal, amelyek emlékezetesek maradnak számomra. Remélem, ez alkalommal is sokféle pályaművet tekinthetek meg – a visszafogott alkotásoktól kezdve a feltűnő és rendkívüli megoldásokig” – mondta el Peter Zec. „Nagy kihívás, hogy megtaláljuk a megfelelő anyag és a jó design harmóniáját, és rengeteg egyéni igényt kell figyelembe venni egy sötétítő tervezésekor. A terméknek illeszkednie kell a különböző belső terekhez, emellett olyan anyagot kell választani, amely nem fakul a napfény hatására, és jól tűri a magas hőmérsékletet” – válaszolta a zsűritag arra a kérdésre, hogy a tetőtéri rolók tervezésének és fejlesztésének melyik aspektusa jelenti a legnagyobb kihívást. „A funkció és a design kéz a kézben járnak. Azt tanácsolom a résztvevőknek, hogy legyenek bátrak és kreatívak, de mindig maradjanak hűek önmagukhoz” – összegezte tanácsait a professzor. 
A formai és funkcióbeli követelmények mellett a sikeres terveknek a gyártást is szem előtt kell tartaniuk. A VELUX Cégcsoportnál az innovációs, valamint a fejlesztési folyamat szoros kapcsolatban áll a gyártással annak érdekében, hogy az új termékek a gyártás és a használat feltételeinek is megfeleljenek. „Összességében nagyon sok érdekes és izgalmas eleme van ezeknek a munkáknak. Fontos észben tartani, hogy egy árnyékoló sikere nem csak a designban vagy az anyagválasztásban rejlik. Ugyanennyire fontos az is, hogy a terv alkalmas legyen a gyártásra. Nagyon érdekes lesz végig követni a verseny alakulását, valamint az alkotás folyamatát az első vizuális tanulmánytól a végső pályamunkákig” – mondta Linda Hechmann Lagoni.
További információk a díjról itt, a közösségi versenyről itt.

design, tetőablak, pályázat, építőipar, velux design díj, tetőtéri árnyékoló Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317