Logomain

Nemzeti színű ünnepi pixelgrafikus installáció és a hazai fejlesztésű designpedagógia működésben

By Ginter Zsófi 2014. március 15. 10:09

szerk at hg dot hu linkedin

Marc15foto02.gallery

DesignPed: március 15-i pixelgrafikus installáció

Marc15foto.gallery

DesignPed: március 15-i pixelgrafikus installáció

Szepessy_hajni_5a_2014_sz%c3%a9kterv.gallery

Szepessy Hajni székterve

Racsostarto4.gallery

DesignPed feladat: rácsszerkezet

Kur%c3%a1torkodj_12d.gallery

DesignPed feladat: Kurátorkodj!

Kepzelt_terek_2014k.gallery

fotós feladat kellékei

Tetoszerkezet_3falra.gallery

DesignPed feladat

3_fal%c3%ba_h%c3%a1zra_tet%c5%91szerk_2a-sok.gallery

DesignPed feladat: tetőszerkezet 3 falú házra

1620653_616669885066296_249225547_n.gallery

DesignPed

Mészáros Zsuzska építészként és rajztanárként végzett a MOMÉ-n, gyakorló pedagógusként pedig kidolgozott egy tudásbázist, ami az építészet és a design nyelvének oktatását kreatív alkotófeladatokkal segíti. A DesignPed.com-on bárki számára elérhető programról és a legújabb, március 15-i projektjükről Zsuzska mesélt a HG-nak.

"Építészként és rajztanárként végeztem a MOME-n, először építészirodai munka mellett, délutáni szakköröket tartottam, majd jött a fantasztikus lehetőség, hogy elmehetek a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnáziumba rajztanárnak. Itt 17 osztállyal foglalkozom, 1-12. évfolyamosokkal. Ugyan a Nemzeti Alaptantervben a vizuális kultúrán belül a képzőművészet mellett szerepel a tárgy- és környezetkultúra oktatása, a gyakorlatban ez még különböző feltételek hiánya miatt nagyon gyerekcipőben jár, néhány jó példát találtam csak.

Pedig rajzórán nagyon sokat tehetünk azért, hogy a fiatalok olyan felnőttekké váljanak, akiknek kialakult, határozott stílusuk van, és nem csak sodródnak a trendekkel. Lényeges, hogy ismerjék az építészet és a design nyelvét, nagyobb részük használóként és megrendelőként, kisebb részük alkotóként jól tudjon működni.

Hiszen mindnyájan házakban élünk, tárgyak vesznek körül, magunk állítjuk össze a ruhatárunkat, rendeljük meg névjegykártyánkat, weblapunkat, ha jól megy, akkor házunkat, üzletünket, irodánkat. Vizuális műveltségünk hosszútávon hatással lesz a környezetünkre.

A kipróbált, bevált feladatokat szeretném megosztani kollégáimmal is. A designped.com oldalon létrehoztam egy feladatbankot. Az oldalon természetesen főként az építészetre és a designra koncentrálok, de a mindennapi gyakorlatban fontosnak tartom, hogy a kreatív ötletek megvalósításához megfelelő műveltség és rajztechnikai tudás is a diákok rendelkezésére álljon.

Kiemelt jelentősége van annak, hogy a diákok ne csak tanuljanak a designról, passzív befogadóként szemlélve azt, hanem kreatív probléma-megoldási szituációkat modellezhessenek órán, amelyekben alkotóként vehetnek részt. Az így megélt dolgok sokkal jobban bevésődnek és megmaradnak. 

Kezdetben azt is tudatosítani kellett a gyerekekben, hogy a design nem egyenlő a luxustermékkel, hanem a saját tárgyaikat is valaki megtervezte, valaki megrendelte.

Mostanára már nagyon élvezik a tárgy- és környezettervezési feladatokat, számomra pedig mind a folyamat, mind az elkészült munkák rendkívül izgalmasak. Szerencsémre a Fazékban a gyerekekre általánosan jellemző a nyitottság, várják is a kihívásokat, rajztanár mentoraim, a kollégák és az igazgatóság pedig támogató környezetet nyújtanak.

Aktuális, sok gyereket megmozgató kreatív feladatunk a március 15-i iskolai megemlékezéshez egy pixelgrafikus installáció elkészítése volt. Kollegáimmal, Zele Jánossal és Garamvölgyi Bélával összefogva megszerveztük és lebonyolítottuk az építést: 7-12-es diákok két napon keresztül rakták a papír-pixeleket és fotóztak. Az építés alatt készült fotókból timelapse videót készítettünk a Fazekas Stúdió segítségével."

Pixelgrafikus installáció a március 15-i ünnepségre

design, magyar design, oktatás, gyerek, mészáros zsuzsanna, designpedagógia Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317