Logomain

Klasszikusok a képernyőn - a világ legnagyobb építészei egy rajzfilmben

By Tóth Katalin 2014. január 28. 08:40

szerk at hg dot hu

Itt a lehetőség, hogy másfél percben megismerkedjünk a világ építészetének legfontosabb alkotóival, a könnyebb megjegyezhetőség érdekében ABC sorrendbe rendezve.

Talán már nem kell bemutatni a másfél perces animációt, ami Andrea Stinga és Federico González kooperációjából született csaknem egy éve: The ABC of architects sorra veszi a világ nagy építészeit, természetesen ABC sorrendben. „Azért találtuk ki ezt a formát, hogy egy struktúrát adjunk az ötletünknek, miszerint egy animációba gyűjtjük a világ legfontosabb építészeit és épületeiket. Az ABC azért is bizonyult hasznosnak, mert a 26 betű határt szabott az egyébként végtelennek ígérkező listánknak, ezzel lehetővé téve azt az egyszerűséget és rövidséget, amilyennek a videót szántuk.”

Abcofarchitects.gallery

Andrea Stinga argentín építész, de cégének portfólióját elnézve nyugodtan gondolhatjuk, hogy animációs rendezőnek született. Az animációt elsősorban a tervek prezentációjában használja, mindezt azonban nem olyan sterilen és renderszagúan, mint sok kollégája. Az építészeti ABC megmozgatásához pedig egy szintén argentín grafikussal, Federico Gonzálezzel szövetkezett, akinek szintén gyengéje az animáció, és aktívan foglalkozik is vele fedelpeye.tv nevű vállalkozásában.

The ABC of architects

Ők ketten az építészeti animáció egy olyan típusát alkották meg, ami szerethető módon segíthet megérteni az ikonikus épületek és építészeik logikáját. Az épületek rajzai stilizáltak ugyan, de mégis pontosak, és a lényegre koncentrálnak. Amikor felismerték a műfajban rejlő edukációs lehetőségeket, elhatározták, hogy újra összefognak még egy videó elkészítésére. Így született meg Le Corbusier Villa Savoye-át bemutató animáció, amely az építész elméleti munkásságának legismertebb elveit, az új építészet öt pontját mutatja be.

Villa Savoye: the five points of architecture

A két és fél perces videó minden kockája gyönyörű, de nem csak ezért szeretjük: úgy magyarázza el egy nagy mester tervezéselméleti elveit, hogy az érthető és szerethető marad – nem csak építészek számára.

építészet, építész, le corbusier, animáció, villa savoye, epiteszet, the abc of architects, andrea stinga, federio gonzález Icon_print

The ABC of architects

Kép: Andrea Stinga & Federico González

Villa Savoye: The five points of architecture

Kép: Andrea Stinga & Federico González

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317