Logomain

HG.HU Top Tíz 2013: a magyar divat legjobbjai

By Séllei Lilla 2013. december 24. 14:10

szerk at hg dot hu

A hazai divatéletben 2013-ban is rengeteg színvonalas kollekció, rendezvény és különleges projekt látott napvilágot. Mi most ebből a kavalkádból választottunk ki 10-et!

A hazai divatvilág egyre csak nő, hiszen egyre több tervezőt, márkát, showroomot és rendezvényt találunk itthon is. Ebből a hatalmas kavalkádból próbáltunk meg kiválasztani 10 olyat, amit valamiért érdekesnek, izgalmasnak vagy éppen egyedülállónak tartottunk. A ti véleményetekre is kíváncsiak vagyunk, ezért kommenteljetek, és mondjátok meg ti, melyik volt a legjobb a toplistások között!

1

Tóth-Kern Enikő: Tűsarkak, pucér nők, cipőmúzeum
Tóth-Kern Enikő cipői az Internatonal Footwear Museum kiállításán

Toth_kern_eniko.lead_1

Cipőtervezőnk, Tóth-Kern Enikő szép sikereket könyvelhet el a 2013-as évre. Még januárban írtunk arról, hogy Enikő lábbelijei a Berlini Fashion Week repertoárjában lesznek láthatóak. Nemrég pedig arról számoltunk be, hogy kreációi szerepelni fognak az Internatonal Footwear Museum kiállításán Olaszországban.

2

Anh Tuan: Indokínai étterem
A divattervező és a gasztroguru találkozása

Anh_tuan.lead_3

A mögöttünk álló év egyik gasztro-divat kollaborációjából született a MADAME NOI nevet viselő indokínai étterem. A divattervező Anh Tuan és a több helyet is jegyző Baldaszti Péter közös vállalkozása az említett étterem, akikben egy közös, baráti főzés alkalmával fogalmazódott meg a hely gondolata. Reméljük a jövőben folytatódik itthon is a külföldön már annyira divatos gasztro és divat ötvöződése, és a következő években hasonlóan stílusos és színvonalat projektekkel találkozhatunk majd.

3

Botanika: divat a kertből
A legtermészetesebb kiegészítők

Botanikaooo.lead_3

Idén mutattuk be egy interjú keretében az egyiptomi születésű Hajgató Sára bölcsészhallgatóból lett divatszerkesztő, majd divattervező egészen új márkája, a Botanikát. Azért választottuk be ezt a márkát TOP10-es listánkba, mert a környezettudatos szemlélet egyre nagyobb teret kap a divatban, és üdítő, hogy nemcsak kizöldülő fast fashion márkákról adhatunk hírt, hanem ma már hazai brandek születnek kifejezetten ezen gondolkodás mentén. Sára márkája pedig annyira őszinte és hiteles, hogy a beszerzett biopamut anyagokat a saját maga által, részben egy városi közösségi kertben termesztett növényekkel festi meg. A kínálatban pedig szép sálakat, táskákat és retikülöket találunk.

4

NON+ és Vegasztrománia: Kifutó a konyhában
A gasztro és a divat találkozása egy divatbemutatón

Bede_kiss.lead_3

A 2013-as évben több olyan projekt is született, ahol a divatot ötvözték a gasztronómiával, ezek közül volt egy a NON+ és a Vegasztrománia közös, Design Héten tartott bemutatója. A NON+ tervezője, Kiss Sarolta kiválasztotta 10 legszebb színű ruháját, azokat Bede Anna, a Vegasztrománia szerzője párba állította, és mindegyik színpárhoz készített egy-egy vegetáriánus ínyencséget. Az eredmény egy izgalmas, minden érzékszervre ható show volt.

5

Virivee: Csábító lábak
A hazai harisnyamárka

Virivee.lead_3

Bár 2012-es a Virivee alapítási éve, mégis a hazai piacon unikumnak számító harisnya márka idén tett szert nagyobb ismertségre. Ebben az évben már a karácsonyi vásárok elengedhetetlen terméke. A minőségi harisnyákat egyedi mintákkal és színátmenetekkel kiszinező brand ötlete a korábban grafikusként dolgozó Vig Viri fejéből pattant ki. Reméljük jövőre tovább bővíti a kínálatot még több mintás darabbal!

A Majoros Zita által tervezett Printa Basic mindkét 2013-as kollekciója az öko, a recycling, valamint a slow fashion szemlélet mentén készült, így mi ezt a márkát választottuk a legkörnyezetbarátabbnak az idei évben. A tavasz-nyári gyűjtemény esetében használt ruhák, ingek, pólók, valamint orvosi köpenyek szolgáltak alapanyagul, az őszi-téli darabokhoz pedig ágytakarókat és terítőket is újragondolt a tervező. Zita ruhái azért innovatívak, mert az alapanyagokat úgy használja föl, hogy azokból valóban stílusos, menő és hordható darabok születnek.

7

Bálint Sára: Rejtett értékek
A legnagyobb meglepetés

Balint_sara.lead_3

A hazai tervezők mindig tudnak meglepetést okozni, és talán 2013-ban a legnagyobb meglepetésnek Bálint Sára menyasszonyoknak szánt kollekciója bizonyult. A hazai kötöttruhatervezés királynője igazán meglepte a hazai divatéletet azzal, hogy csodaszép menyasszonyi ruhákkal rukkolt elő. Mint interjúnkból kiderült, Sára 2005 óta tervez egyedi felkérésre menyasszonyiruhákat, dee a széles közönség erről egészen 2013-as kollekciójáig mit sem tudott, hiszen eddig nem készült tematikus gyűjtemény arakreációiból.

8

Divatnap: Fashion Week Budapest
A legjobb tervezőket felvonultató divatesemény

Fwb.lead_3

Vitathatatlanul a legfelkapottabb, legjobb magyar márkákat a Toni & Guy Fashion Week Budapest vonultatta fel. Egy hangulatidéző és szubjektív beszámolóban mi is hírt adtunk a divatbemutatósorozatról, és azt pedig csak reméljük, hogy jövőre is megrendezik az eseményt.

9

Zagabo: Street Art és férfidivat
Hordható művészet férfiaknak

A Zagabo ugyan nem először készített férfi kollekciót, de az idei 2013-as őszi-téli gyűjteményük hatalmas dobás volt, hiszen a street artot hordható, nem a megszokott, elcsépelt sítlusban vitték az öltözékekbe. A ruhákhoz kiemelkedő kampányképsorozat készült, amin a modellek Gabay „GG” Gergely, Kast Ádám, Ricz „Hoek”József, Szabó-Lencz „Petyka” Péter és műveik mellett pózolnak. Az erről szóló írásunk itt olvasható!

10

Karla: Művészet és női divat
Hordható művészet nőknek

Sugár Katával a Karla tervezőjével még ősszel készítettünk interjút. A márkája azért került be a gyűjteménybe, mert míg a Zagabo a férfiaknak kínál viselhető művészetet, addig a Karla a nők testére csempészi azt, és teszi maivá a klasszikus művészetet. A Karlánál nem egyetlen egy kollekció, hanem az egész brand a művészetre épít, hiszen régi festményeket tesz a 21. században is menővé. A legújabb, az európai múzeumokat megcélzó kampánysorozatát, amit a külföldre költözött Balla Vivienne fotózótt, itt mutattuk be.

divat, magyar divat Icon_print

Tóth-Kern Enikő

Tóth-Kern Enikő

Anh Tuan

Anh Tuan

Hajtogató Sára

Hajtogató Sára

Bede Anna és Kiss Sarolta

Bede Anna és Kiss Sarolta

Virivee

Virivee

Printa 2013/2014 ősz-tél

Printa 2013/2014 ősz-tél

bálint Sára menyasszonyiruha-kollekciója

bálint Sára menyasszonyiruha-kollekciója

Toni & Guy Fashion Week Budapest

Toni & Guy Fashion Week Budapest

Zagabo Ipsilon 2013 tavasz-nyár

Zagabo Ipsilon 2013 tavasz-nyár

Karla

Karla

/upload/images/photos/000/084/209/toth_kern_eniko.thumb.jpg?1387485126
/upload/images/photos/000/084/218/anh_tuan.thumb.jpg?1387487318
/upload/images/photos/000/084/217/botanikaooo.thumb.jpg?1387486962
/upload/images/photos/000/084/211/bede_kiss.thumb.jpg?1387485551
/upload/images/photos/000/084/223/virivee.thumb.jpg?1387488759
/upload/images/photos/000/084/213/printa.thumb.jpg?1387486235
/upload/images/photos/000/084/220/balint_sara.thumb.jpg?1387487475
/upload/images/photos/000/084/221/fwb.thumb.jpeg?1387488003
/upload/images/photos/000/084/224/zagabo.thumb.jpeg?1387489508
/upload/images/photos/000/084/225/karlaok.thumb.jpg?1387489977
Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317