A legújabb budai házi sütiző imádnivaló arculattal nyitott meg néhány hete - nem véletlen: az ötletgazda a MOMÉ-n tanult, ezért a vállalkozás elindításánál a design volt az egyik legfontosabb szempont. A szerencsés korán kelők a pénteki CreativeMorningson meg is kóstolhatják a Sütit!
Most, hogy a második MOME Designelmélet szakon diplomázott szaktársam indított gasztrovállalkozást, attól tartok, lassan nekem is pályát kell változtatnom… Az Atelierben Németh Tom viszi a Budapest Bagelt, Balatoni Szandra pedig sütizőt nyitott a Rózsakertben. Nem meglepő, hogy a gasztroszakértő MOMÉs ötletgazdák számára ugyanolyan fontos a tökéletes arculat és a brandig, mint az ételek minősége (a Bagel logója a szintén MOMÉs Kiss Benedek Kristóf műve - aki éppen ma nálunk a 7grafikusa), a SÜTI. arculatát pedig Czudor Attila tervezte meg az utolsó részletig pont olyanra, mint ahogy egy mesebeli sütizőt elképzelünk.
Interjúnkban Szandra és Attila elmesélték, hogy hogyan találták ki az arculatot, a szerencsés korán kelő kreatívok a pénteki CreativeMornings Budapest reggelin élőben is kipróbálhatják a SÜTI.ket!
HG.HU: Milyen hely is pontosan a SÜTI.?
Balatoni Szandra: A SÜTI az otthonom:) ahol egész nap házi sütemények, kekszek és turmixok készülnek, családi és saját receptek alapján. A tervezésnél szempont volt az otthonosság, mivel házi süteményeket készítünk. Azt szerettük volna, ha a vendégeink is otthon érezik magukat miközben nálunk vásárolnak.
HG.HU: Mesélj egy kicsit az arculatról, miért fontos egy hely megtervezésénél a design? Milyen szempontok alapján építettétek fel a márkát?
Szandra: Hiszem, hogy az első benyomás meghatározó, ezért igyekeztünk mindenre odafigyelni a SÜTI tervezésénél. Több tervezőtől is kértünk be vázlatokat a belső tér és az arculat megtervezésére. Attila első tervein azt a sütizőt láttam viszont amire mindig is vágytam: kedves, letisztult, nyitott, otthonos. Így került az Ö kezébe a SÜTI teljes megtervezése.
Az elmúlt fél évben napi kapcsolatban álltunk, rengeteget találkoztunk, beszélgettünk, terveztünk, hogy minden szép lassan a helyére kerüljön.
A belső design és arculat számomra a vállalkozás beindításának egyik legfontosabb momentuma volt, ezért rengeteg energiát fektettünk bele.
Amikor hónapokon át nézed a monitoron a folyamatosan változó tervrajzot és az egyszer csak elemenként életre kel.. leírhatatlan érzés. Amit csak lehetett kézzel készítettünk el.
Nagyon nagy élmény volt számomra a munkaruhák kivitelezés, amit a PIX-nek köszönhetünk. A kész logóból Szűcs Betti tervezte meg a kötények és konyharuhák mintáit, ami később a névjegykártyákra is felkerült. Kézzel szitáztuk meg az összes textíliát a nyitást megelőző napokban. A hőprés alól egyből a SÜTI-be vittük a ruhákat, amik egyből feldobták az akkor még csupasz teret.
Czudor Attila: Amikor először találkoztunk Szandrával, már akkor elbűvölt a finomsága és a kedvessége, voltak elképzelései és vágyai, volt egy kép benne egy kedves kisugárzású, házias hangulatú cukrászdáról. A névválasztás után jött az építkezés: megtalálni a megfelelő betűtipusokat, formákat, színeket. A logóban egy stilizált tortát, a süti szöveggel a torta díszítését formáltuk meg, a fodrok körben a torta papírt. A színek finomak, rózsaszín és mellé a fehér tiszta, letisztult hatást kelt.
HG.HU: Hogyan jött az ötlet, hogy a MOME után sütizőt nyiss?
Szandra: Évek óta álmodoztam egy saját sütizőről, ahol a saját süteményeim árulom.
A MOME után elhatároztam, hogy csak olyan helyen szeretnék dolgozni, amit valóban szeretek és kihívást jelent számomra.
Így kerültem a Noriko Sushiba séf tanoncnak, itt ismerkedtem meg jelenlegi társammal és a Süti ötletgazdájával, Andrással. Igazán szerencsésnek érzem magam, hogy találtam valakit, aki támogatott a terveim megvalósításában és végig hitt bennük. Pár hónapja dolgoztunk együtt, mikor a Noriko-tól nem messze megüresedett egy üzlethelyiség, ahová egy sütis boltot álmodtunk meg. A hely nagyon apró, csupán 12 nm volt és hatszög alapú... nehezen tudtam elképzelni, hogy fog beférni majd a teljes konyha.Az első terv az volt, hogy a sütemény máshol készül majd, a Rózsakertben csak árusítjuk. Végül az elhelyezkedést kihasználva Attilával egy aprócska látványkonyha tervezésébe kezdtünk. Az üzlet közvetlenül a bejárattal szemben van, így ha valaki belép az illatok mellett a sütemény készítés látványa fogadja.
HG.HU: Hogyan indítottátok el a helyet, mik a terveitek?
Szandra: A SÜTI-t november 5-én nyitottuk meg. Jelenleg ketten dolgozunk folyamatosan Virággal, aki a jobb és néha a bal kezem is, András pedig igyekszik a földön tartani minket:) Az első héten csak néhány recepttel indultunk, de a hét végére már dupla annyival dolgoztunk. Igyekszünk a vendégeink igényeit kielégítve folyamatosan bővíteni a kínálatot. Pár hét alatt kikísérleteztünk pár gluténmentes és diabetikus finomságot is, amire a környéken már sokan vártak.
A SÜTI. minden nap 10:00-20:00-ig nyitva van a Rózsakertben (1026 Bp. Gábor Áron utca 74.), a legfrissebb infókat megtaláljátok róluk a facebook oldalukon, a CreativeMornings Budapest résztvevői pedig a december 20-ai reggelin meg is kóstolhatják a finomságaikat!