Logomain

Csúcsminőségű szociális design Miskolcról

By Ginter Zsófi 2013. november 5. 20:35

szerk at hg dot hu linkedin

Werk_(4).gallery

MAA

H%c3%a1ncsb%c3%b3l___t%c3%a9rbeli_fon%c3%a1ssal_k%c3%a9sz%c3%bclt_puff_(1).gallery

MAA

Raklapos_(2).gallery

MAA

S%c3%a1lak_(1).gallery

MAA

Selyemsálak

S%c3%a1lak_(2).gallery

MAA

Selyemsálak

F%c5%b1zfavessz%c5%91b%c5%91l_k%c3%a9sz%c3%bclt_puff_(4).gallery

MAA

F%c5%b1zfavessz%c5%91b%c5%91l_%c3%a9s_h%c3%a1ncsb%c3%b3l_k%c3%a9sz%c3%bclt_t%c3%a1lak_(2).gallery

MAA

H%c3%a1ncsb%c3%b3l_k%c3%a9sz%c3%bclt_kis_t%c3%a1rol%c3%b3k_(4).gallery

MAACraft

F%c5%b1zfavessz%c5%91b%c5%91l_%c3%a9s_h%c3%a1ncsb%c3%b3l_k%c3%a9sz%c3%bclt_t%c3%a1lak_(3).gallery

MAA

H%c3%a1ncsb%c3%b3l_k%c3%a9sz%c3%bclt_al%c3%a1t%c3%a9tek.gallery

MAA

H%c3%a1ncsb%c3%b3l_k%c3%a9sz%c3%bclt_kis_t%c3%a1rol%c3%b3k_(3).gallery

MAACraft

Werk_(3).gallery

MAA

Selyemsálak

Werk_(2).gallery

MAA

Werk_(1).gallery

MAA

Bihari_l%c3%a1szl%c3%b3_(1).gallery

Autistic Art

Bihari László

Bihari_l%c3%a1szl%c3%b3_(6).gallery

MAA

Bihari László

Zolt%c3%a1n_g%c3%a1bor_(1).gallery

MAA

Zoltán Gábor

Zolt%c3%a1n_g%c3%a1bor_(2).gallery

Autistic Art

Zoltán Gábor

Varga_m%c3%a1t%c3%a9_(5).gallery

MAA

Varga Máté

Varga_m%c3%a1t%c3%a9_(3).gallery

Autistic Art

Varga Máté

H%c3%a1ncsb%c3%b3l_k%c3%a9sz%c3%bclt_t%c3%a1lak__al%c3%a1t%c3%a9tek_(2).gallery

MAACraft

Fiatal tervezők indították el itthon a nyugaton már jól működő foglalkoztató programokat: a miskolci műhelyben autizmussal élők készítenek gyönyörű, egyedi designtárgyakat.

Stílusos fonott kosarak és lámpabúrák, finom selyemsálak - mintha egy trendi divatlap fotóit nézegetnénk. Ezeknek a tárgyaknak azonban értékesebb történetük van sorozatgyártott rokonaiknál: a Miskolci Autista Alapítvány műhelyében autizmussal élők készítették őket. Az alapítvány design alapú foglalkoztatási programját fiatal tervezők hívták életre, akik a legfontosabb feladatuknak tekintik, hogy a design eszközeit használják társadalmi és szociális problémák megoldására. 

A design és a szociális foglalkoztatás eszközeit egyesítő modell nyugaton már jól működik, itthon 2012-ben indította el a MAA designerek bevonásával: az általuk tervezett termékeket a fejlesztő program keretében sérült emberek készítik el. 

A kortárs formavilággal, természetes alapanyagból, tradicionális technikákkal készülő tárgykollekció a design egyik legaktuálisabb trendjébe illeszkedik:

a tömeggyártás ellenében ma egyre értékesebbé válik a kraft, a kézműves minőség, a hosszú élettartamra szóló, egyedi használati tárgyak.

A csúcsminőségű termékek készítése a sérült emberek számára elsősorban mégsem önkifejezési forma: akár a művészetterápiában, számukra a foglalkoztatás, a sikerélmény a legfontosabb. Amellett, hogy a kézműves munka fejleszti a manuális és mentális képességeiket, a kollekciók eladásából származó bevétel jelentősen javítja az életszínvonalukat. (A Miskolci Autista Alapítvány termékei megvásárolhatók online is például a Stilblog webshopjában, a Stilshopban.)

A projekt hátterét a Miskolci Autista Alapítvány craft programját vezető Szalkai Dániel, az Autistic Art programot pedig Tarr Hajnalka képzőművész mutatta be nekünk.

MAA Craft: Szalkai Dániel

"A program célja, hogy az alapítvány lakóotthonában élő fiatalok értékteremtő és folyamatos fejlődést produkáló munkát végezhessenek. Nem a profit az elsődleges szempont, hanem az autizmussal élők kognitív és fizikai képességeinek fejlesztése. A műhelyben a dizájner és a kézműves mester feladata, hogy az empowerment eszközeivel élve segítse a fiatalok munkáját. A termékfejlesztést teljesen kicsavarjuk, hiszen a műhelyben élő fiatalok önállóan is dolgoznak; hoznak létre formákat. Nagyon fontos, hogy sikerélményük legyen és hogy amikor szükségük van rá, támogassuk a döntéseiket. 

A termékek egyediek, nyersek és rusztikusak, amely erős vizuális hatással bír. A tárgyak lassú repetitív munkával készülnek; a folyamat gyakran nagy kézügyességet kíván. A 8 fős csoport tagjai különböző kognitív- és fizikai képességekkel rendelkeznek. Mindenki részt vesz pl. egy nagyobb bútor elkészítésében; a képességeihez mérten.

Tervezőként rendkívül izgalmasnak tartom a velük való napi kapcsolatot. Nem mindenki képes elfogadni az autizmussal élőket; és nem is várható el az emberektől.

Egy dizájner feladata ebben az esetben az, hogy figyeljen a környezetére, észlelje, hogy milyen szinten tud közreműködni és teremtsen lehetőséget a téma hiteles feldolgozására. Nem gondolom, hogy érdekli őket a dizájn, nem is kérnek belőle. Nekik az számít, hogy jól érezzék magukat és sikerélményük legyen."

Autistic Art

Az Autistic Art művészetterápiás program célja, hogy bemutasson és támogasson olyan autizmussal élő alkotókat, akik rendkívüli vizuális kifejezőeszközök birtokában vannak. Tarr Hajnalka képzőművész kutatásai során rádöbbent, hogy a kortárs autonóm művészek és az autizmussal élő alkotók vizuális- és formanyelve között hasonlóságok mutatkoznak. Erre a felismerésre alapozva a MOHA támogatásával életre hívott egy művészetterápiás programot, amely már 3 éve működik: a sérült fiatalokat ellátó lakóotthonok fejlesztési szolgáltatásként biztosítják az autizmussal élőknek.

Az alkotók különböző eszközökkel, elsősorban síkfelületen dolgoznak. Érdeklődésük gyakori tárgya a színek egymáshoz való viszonya, mintázat- és struktúragyártás. A felület- és textúra készítés is visszatérő témát képeznek. Ez egy ösztönös vizuális kommunikációs folyamat; amely nem az emlékek, megélt élmények feldolgozását vagy a látott környezet utánzását szolgálja, sokkal inkább egy érzékelés alapú folyamat, mely a szenzoros stimulációra alapozva tárhat fel egy rendkívül eredeti képi ábrázolás rendszert.  A terápia nem profitorientált, a cél a fiatalok fejlesztése. Azonban ez nem zárja ki, hogy – felhasználva ezeket az izgalmas vizuális információhalmazokat – olyan minőségi termékek készüljenek, amely felhívhatja a figyelmet az autizmussal élők izgalmas világára.

Tarr Hajnalka: "Sokféle terméken gondolkodtunk, a selyemsálra végül azért esett a választásunk, mert a hernyóselyem anyagán nagyon erősen működnek a minták. Valamint viszonylag széles körben eladható, univerzális termék.

Csúcsminőségű terméket szerettünk volna, "hibátlant", ami nagyon messze áll attól, hogy szánalomból vegyék meg: inkább a minták egyediségét a kivitelezés minőségét díjazzák.

 Lényeges szempont volt a címke a logónkkal és az alkotó nevével. Harmati Hedviget (MOME, Design Intézet) kerestem fel  a rajzokkal és az elképzeléseinkkel, eredetileg lakástextilben gondolkodtunk. Ő erősített meg minket abban, hogy ezekben a rajzokban maximálisan van brandépítési lehetőség hosszú távon. A kivételezési terveket Révész Eszter textilművész tervezte az általam megadott alkotásokból válogatva. A jövőben más termékek fejlesztésében is gondolkodunk; amelyek követnék ezt a fejlesztési modellt."

design, magyar design, szociális design, autistic art, miskolci autista alapítvány, szalkai dániel, tarr hajnalka, autista Icon_print

MAA

MAA

MAA

MAA

Selyemsálak

MAA

Selyemsálak

MAA

MAA

MAACraft

MAA

MAA

MAACraft

MAA

Selyemsálak

MAA

MAA

Autistic Art

Bihari László

MAA

Bihari László

MAA

Zoltán Gábor

Autistic Art

Zoltán Gábor

MAA

Varga Máté

Autistic Art

Varga Máté

MAACraft

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317