Logomain

Kiderült, miért utáljuk a kockaházakat

By HG.HU 2013. október 30. 15:08

szerk at hg dot hu

A Torontói Egyetem munkatársai büszkélkedhetnek a nagy felfedezéssel. Kerekded bútorokat és gömbházat vegyen, aki jól akarja érezni magát?

Amikor Philip Johnson amerikai építész meglátta a szabálytalan formáiról nevezetes bilbaói Guggenheim Múzeumot, a fáma szerint könnyekben tört ki – és most talán azt is megtudtuk, miért. Minden bizonnyal az épület íves formái kavarták fel ennyire az érzelmeit, legalábbis ha hihetünk egy nemrég elvégzett kutatás eredményeinek. Az Oshin Vartanian neurológus vezette kutatócsoport a Torontói Egyetemen ugyanis arra következtetésre jutott, hogy az emberek vonzódása az íves, lágyabb vonalú formákhoz nem véletlen, annak oka az agyunkban keresendő - így az sem véletlen, hogy sokan nem kedvelik a minimalista, modern kockaházakat.

Cardin_villa.gallery

Sokkal nagyobb eséllyel neveztek szépnek vagy tetszetősnek egy teret a vizsgált személyek, függetlenül attól, hogy férfiról vagy nőről volt szó, ha abban tobzódtak az íves formák.

Barátságos vagy fenyegető?

A kutatáshoz 200, különböző stílusú belső teret ábrázoló fotót gyűjtöttek össze, és azokat megmutatták a kísérleti alanyoknak, miközben képalkotó berendezéssel vizsgálták az agytevékenységüket. Az eredmények pedig azt mutatták, hogy sokkal nagyobb eséllyel neveztek szépnek vagy tetszetősnek egy teret a vizsgált személyek, függetlenül attól, hogy férfiról vagy nőről volt szó, ha abban tobzódtak az íves formák. Nemcsak a szóbeli visszajelzést figyelték azonban a tudósok, hanem az is nyilvánvaló lett: íves formákat ábrázoló képeknél az agy érzelmekért felelős területe sokkal nagyobb aktivitást mutatott. Egy korábbi, a Harvard Egyetemen végzett vizsgálat szintén egybecsengett az eredménnyel, mivel ott pedig azt állapították meg: az éles sarkok, kemény, egyenes élek viszont az agy félelemért felelős területére hatnak.

Kerek házban lehetünk boldogok?

„Egyszerűen fogalmazva, azért kedveljük az íveket, mert nem sugallnak fenyegetést - azaz biztonságérzetet keltenek” - foglalja össze Vartanian.
A boldogsághoz tehát a kerekded formájú bútorokkal és íves falakkkal kialakított otthon szükségeltetik? A megoldás azért valószínűleg nem ennyire egyszerű, gondoljunk csak a közkedvelt skandináv lakberendezésre. Valószínűleg a kontextus, a kulturális összefüggések is nagyban árnyalják a képet. Ahogy a funkcionális követelményeket sem feltétlenül a gömbölyded formákban tobzódó létesítmények elégítik ki maximálisan – épp ezért a kutatók következő célpontja, hogy e szempontból vegyék górcső alá a környezetünket.

design, építészet, epiteszet, környezetpszichológia, a formák pszichológiai hatásai, torontói egyetem, oshin vartanian Icon_print

Pierre Cardin villája

Kép © erin williamson, flickr.com

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317