Logomain

A zöldség nem zöldség - a környezettudatos iroda 10 parancsolata

By HG.HU 2013. október 30. 10:00

szerk at hg dot hu

Irodakilatassal.gallery

Zöld iroda kép: Kinnarps

Irodafentrol.gallery

Zöld iroda kép: Kinnarps

Targyaloszeru.gallery

Zöld iroda kép: Kinnarps

Multiszines.gallery

Zöld iroda kép: Kinnarps

Specitargyalo.gallery

Zöld iroda kép: Kinnarps

Tíz pontban gyűjtöttük össze, hogy egy cégtulajdonos mire figyeljen, ha zöld irodát szeretne fenntartani. A takarékos és környezetkímélő működés mellett az is fontos, hogy öröm legyen bejárni. Egy ilyen munkahellyel a természet mellett jól jár a cégtulajdonos és dolgozói is.

1. Ha nagy vagy, építs
Magánemberként természetes, hogy akkor lesz ideális otthonunk, ha magunknak építtetünk. Cégként sincs másképp, így a lokációtól a tér és épülettervezésen át a kivitelezésig mindenre rálátása van a megrendelőnek. És kedvére választhat a zöld technológiák, megoldások közül, így személyre szabott lesz az épület, és a környezettudatos elvek érvényesülhetnek az üzemeltetésben is.

2. Válassz jól irodaépületet
Aki bérel, alaposan nézze meg, hogy hol, és ne csak azért, hogy kényelmes legyen, a takarékosság is megtérül. A zöld irodaház olcsóbban üzemeltethető, és a környezetet kímélő cégnek magasabb a presztízse is. A zöld szemléletnek komoly marketingértéke is van, és forintosítható az is, hogy a jól tervezett tér helytakarékos és hatékony munkára ösztönöz.

3. Használd a teret tudatosan
A téroptimalizáció azt jelenti, hogy a munkahely egy adott szervezetre van szabva. Ezzel nem csak bérelt teret spórolhatunk meg,és így energia- és bérleti díj megtakarítással jár, hanem a szervezeti hatékonyságát is növelhetjük,mivel a tér munkafeladat specifikusan kerül kialakításra így hatékonyabbá válik a munkavégzés az információáramlás.

4. Figyelj a jó példákra
Az adott közösség és cég számára tervezett kreatív és újszerű irodára találunk néhány mindenki által ismert példát. Nemzetközi szinten a Google irodái ilyenek, hazai példa a Prezi Nagymező utcai irodája lehet. Közös bennük a flexibilitás és az ergonomikusság- a design célja ezekben az esetekben a hatékony és kényelmes munkatér létrehozása. És némi meghökkentés, ami jó esetben inspiráló lehet.

5. Válassz okosan irodabútort
Azzal, ha a gyártás, szállítás, csomagolás esetén is előtérbe kerülnek a zöld szempontok, a természettel és a cég imidzsével is jót teszel. Az ergonomikus, többfunkciós székek, asztalok és tárlók pedig kímélik a kollégák egészségét, és hatékonyabbá teszik a munkát.

6. Közlekedj okosan
Lehet hogy a cégautó státusszimbólum, a biciklizés viszont menő. És a bringával vagy gyalog munkába járó, vagy rendszeresen sportoló dolgozók a statisztikák szerint kevesebbet mennek betegszabadságra. Így gyorsan megtérül egy bringatároló, munkahelyi zuhanyzó, a BKV vagy fittness bérlet ára is.

7. Spórolj
A keveset fogyasztó számítógépek és izzók, és takarékos csapok, vécék gyorsan behozzák az árukat. Csak azt nyomtasd ki, amit feltétlenül muszáj (azt is két oldalra), áramtalanítsd amit csak lehet, klimatizálj okosan. A sor folytatható, a lényeg, hogy a takarékosság minden szempontból megtérül, mindenkinek jó.

8. Szelektálj
Válassz zöld szempontok alapján, akár irodaszert, akár ételt rendelsz. És gyűjtsd a hulladékot is szelektíven, hogy a kidobott újrapapír még egyszer újjászülethessen.

9. Építs közösséget
A biciklivel, vagy villamossal munkába járó főnök jó példát jelent, biztosan lesznek követői. A csapatépítő hétvégén gokartozás helyett lehet túrázni is, vagy épp parkot, játszóteret szépíteni, ezzel szemléletet is formálunk.

10. Minősíttess
A legkülönbözőbb szabványok alapján tanúsítható maga az irodaépület és a működés környezet- és emberbarát volta. A minősítés nem csak azt jelenti, hogy környezettudatos vagy, komoly értéket is jelent a cég számára.

A Next Office koncepció
A költséghatékonyan működő, ugyanakkor hatékony munkavégzést biztosító munkahely létrehozása a tervezéssel kezdődik és a napi használatban teljesedik ki. A tevékenység alapú, igényre szabott iroda a terek és munkaállomások hatékony használatával a zöld koncepció szerves részévé válik. Így lesz a design a hatékony térhasználat és munka záloga.

A Green Walk egyik állomása Kinnarps irodaház volt
A Zöld Építészet Hete keretében megvalósuló HuGBC rendezvény egyik állomása a svéd cég központja volt. Európa piacvezető irodabútor cégének zöld szakértelme a gyártásban, belsőépítészetben és a mindennapi irodai munkában egyaránt megnyilvánul.

Irodaházuk és konferencia központjuk a különböző zöld minősítések előfutáraként az első intelligens vezérlésű irodaházként épült a Váci úton, működését azóta is áthatja a környezettudatos megoldások tárháza. Az eseményen virtuális túra keretében mutatták be Európa legzöldebb munkahelyét, az IUCN svájci megőrzési központját, amelynek tértervezését és bútorozását a Kinnarps végezte. 

Műhelyből Európa élére
A Kinnarps céget 1942-ben alapította Jarl és Evy Andersson. A központ azóta is a svéd város, Kinnarp, ahogy a cég is a család tulajdonában maradt. Az kis műhelyből induló cég mára a kontinens vezető irodabútor-gyártója lett.

Sikerük egyik titka az, hogy a tervezéstől az irodabútorok összeszereléséig teljes körű megoldást nyújtanak. A gyártás és a tervezés hátterét komoly kutatómunkával teremtik meg, az elmélet és a gyakorlat középpontjában is az ergonómia és a környezetvédelem áll.

környezetvédelem, zöld, iroda, kinnarps Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317