Logomain

Fenntartható üvegépület Románia legmagasabb felhőkarcolója (x)

By HG.HU 2013. október 28. 09:30

szerk at hg dot hu

A nemrég átadott 137 méteres bukaresti felhőkarcoló esetében is fejtörést okozott a tervezőknek, hogy hogyan tartsák az épületen kívül a naphőt, ami a természetes fényt beengedő üvegborításon keresztül bejuthat. Többféle Guardian SunGuard napvédő üveg ügyes kombinálásával oldották meg a problémát.

Fényáteresztő és hővisszaverő üveg
A 37 emeletes Sky Tower Bukarest, és egyben Románia legmagasabb épülete lett. Magassága miatt teljesen átrajzolta Bukarest látképét. A gyorsan fejlődő, központi fekvésű üzleti negyedben, a Floreasca kerületben épült, de Bukarest új látványosságaként funkcionál, mivel a város minden pontjáról jól látható. Ennek megfelelően tervezésekor különös hangsúlyt fektettek a különleges külsőre és az előremutató technikai megoldásokra.

Total_800.gallery

Armin Fuchs és Franz Janz osztrák építészek román kollégáikkal közösen úgy döntöttek a tervezéskor, hogy a Sky Tower teljes külső felületét üveggel fogják burkolni. Azért előnyös ez, mert a természetes fény maximalizálásával csökkenthetők a világítás költségei, mely egy 42 ezer négyzetméter hasznos területtel rendelkező ingatlan esetében jelentékeny megtakarítást eredményez. Az üvegen azonban nem csak a fény, de a napsugarak révén nagy mennyiségű hő is bejuthat. Olyan megoldást kellett találni, mellyel ezt a hőt a felhőkarcolón kívül lehet tartani.

A Magyarországon is gyártó Guardian SunGuard termékcsaládjára esett a választás, mely olyan csúcsminőségű napvédő üvegekből áll, melyek innovatív módon segítenek abban, hogy az épület hűvös maradjon (ezzel redukálva nyáron a légkondicionáló használatot és növelve a megtakarítást). A SunGuard üvegek közt különböző színű fényvisszaverő, illetve fényáteresztő képességű üvegek is megtalálhatók.

Látványos napvédelem
A tervezőpáros elliptikus formájú épületén a homlokzaton található acélszerkezet és a SunGuard üvegek harmonikus egységet alkotva szinte egybeolvadnak. A Sky Tower külső burkolatán enyhén reflektív és (több mint 95%-os színvisszaadási indexének köszönhetően) belülről semleges színű HP Bright Green 40/29 üvegek, semleges-kékes extra átlátszó SuperNeutral 51/28 és fehér matt (függönyszerű hatást keltő) üvegek váltakoznak.

Sky Tower Bukarest

A legnagyobb hőterhelést kapó felső emeleteket pedig az erős fényvisszaverést magas fokú fényáteresztéssel kombináló SunGuard SuperNeutral 40/23 borítja. A legfelső szinteken étterem és konferenciatermek kaptak helyek, tehát a fényáteresztés fontos szempont volt itt is. Ezek az emeletek kívülről semleges szürke színűek és vizuálisan szinte összekapcsolják a végtelen éggel a Sky Towert.

A napvédelem minden olyan épület esetén fontos, ahol nagyméretű üvegtáblákkal, vagy teljesen üveg külső burkolattal vezetik a tervezők a belső helyiségekbe a napfényt. A Sky Tower példáján pedig az is látható, hogy hogyan lehet kreatív módon, különböző tulajdonságú SunGuard üvegek egyidejű használatával a naphő elleni védekezést egyedi módon megoldani.

homlokzat, üveg, románia, bukarest, guardian, sky tower Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317