Logomain

Óriás aukciót rendeznek a legjobb magyar plakátokból

By HG.HU 2013. október 23. 20:17

szerk at hg dot hu

Plakat_1.gallery

Bíró Mihály: a Nyugat plakátja, 1911

Kép © Budapest Poster Gallery

Plakat_2.gallery

Bortnyik Sándor: Dreher plakát

Kép © Budapest Poster Gallery

Plakat_3.gallery

Kónya sándor: Tanácsköztársaság propgagandaplakátja

Kép © Budapest Poster Gallery

Plakat_4.gallery

Lakner László filmplakátja

Kép © Budapest Poster Gallery

Plakat_5.gallery

Szilvásy Nándor filmplakátja

Kép © Budapest Poster Gallery

Bortnyiktól Kondorig: 153 eredeti vintage magyar plakátot bocsát árverésre november 8-án a Budapest Poster Gallery.

A Tanácsköztársaság nevezetes propagandaplakátja, Bortnyik Sándor, Berény Róbert, Irsai István alkotásai: a magyar plakát rajongói igazi kuriózumokat találhatnak a november 8-án a Budapest Poster Gallery gyűjteményéből rendezett aukción, ahol 153 tétel, kizárólag plakátok kerülnek kalapács alá. A választék kis villamosplakátoktól a kétíves nagyméretű nyomatokig terjed, a legtöbb darab ofszetnyomással, míg a régebbi darabok litográfiával, vagyis kőnyomással készültek; a kiállított darabok között több mint 100 éves kuriózumok is megtalálhatók. A gyűjteményét árverésre bocsátó galéria hazai vintage plakátokra specializálódott, korábban több kiállításáról is hírt adtunk a HG.HU-n, illetve segítségükkel egy plakáttörténeti sorozatot is közöltünk. 

Sportplakáttól propagandaplakátokig

Az aukción a plkátokat 13  kategóriába rendezve bocsátják árverésre, ezek a következők: modernista villamosplakátok, utazási, színházi és zenei plakátok, magyar filmek, külföldi filmek, festőművészek filmplakátjai, művészeti kiállítások, kereskedelem 1900-1945 között, kereskedelem 1946-1990 között, sport-, cirkusz-, propagandaplakátok, illetve események plakátjai. 

Fényes magyar plakáttörténet

„A plakát műfajt keletkezése óta művészeti formának tekintették a vele foglalkozó képzőművészek, a kritika és a közönség is” - írják az aukció szervezői. ”Már a műfaj születésével egy időben megjelentek a plakátok gyűjtői is. A magyar plakát több korszakában közmondásosan világszínvonalú volt, így nem csoda, hogy mára az eredeti nyomtatású, régi magyar plakátok felkeltették a hazai és külföldi gyűjtők figyelmét. 
A kikiáltott darabok között több mint száz éves, különleges régiségeket is találunk. Kiemelkedő kultúr- és művészettörténeti értéket hordoz például Biró Mihály Nyugat-ot hirdető műve 1911-ből. Számos árverésre kerülő darab az első világháború idején készült, ezek a vérzivataros idők egyedülálló kordokumentumai. 
Igazi kuriózum Kónya Sándor „Te, sötétben bujkáló, rémhírterjesztő ellenforradalmár, reszkess!” feliratú legendás, Tanácsköztársaság idején készült propagandaplakátja. A századelő virágzó szecessziós képzőművészetét reprezentálja Fényes Adolf gyönyörű utazási plakátja, vagy Biró Mihály és Bortnyik Sándor 1910-es években készült kereskedelmi plakátjai.
A nagy értékű, régi darabok mellett olyan különlegességek is árverésre kerülnek, mint a legnagyobb modernista grafikusaink, Berény Róbert, Bortnyik Sándor és Irsai István kis méretű, letisztult szépségű villamosplakátjai.”

Pop-art és retró

A ritkaságok mellett a 60-as, 70-es, 80-as évek plakátjai is várják az érdeklődőket, az elérhetőbb kikiáltási árról induló alkotásokat akár lakásdekorációnak is ajánlják a szervezők; a modern, pop art vagy épp retró grafikát hordozó munkák között találkozhatunk Bálint Endre, Balogh István, Csernus Tibor, Gábor Pál, Kondor Béla, vagy Lakner László alkotásaival.

Időpont: 2013. november 8-án pénteken 18 óra
Helyszín: ECE City Centerben. (1051, Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 12.)
Az árverés anyaga megtekinthető az aukciós kiállításon: Budapest Poster Gallery, 1055 Budapest, Falk Miksa u. 28., 6, em/1., 61-es kapucsengő, 2013. október 28-tól november 7-ig, hétköznap: 14-18 óráig hétvégén: 10-12 óráig
További információ itt, online katalógus itt.

Budapest Poster Gallery
  • Név:
  • Budapest Poster Gallery
Iparág:
Plakát
Weboldal
Leírás:
A Várkonyi Ádám által alapított galéria főleg 1890-1990 között készült magyar plakátokra specializálódott, de egyéb, kulturális és művészeti értéket hordozó papír alapú alkotásokkal is foglalkoznak.

plakát, aukció, plakátművészet, bíró mihály, berény róbert, bortnyik sándor, irsai istván, budapest poster gallery, régi magyar palkátok, kónya sándor Icon_print

Bíró Mihály: a Nyugat plakátja, 1911

Kép © Budapest Poster Gallery

Bortnyik Sándor: Dreher plakát

Kép © Budapest Poster Gallery

Kónya sándor: Tanácsköztársaság propgagandaplakátja

Kép © Budapest Poster Gallery

Lakner László filmplakátja

Kép © Budapest Poster Gallery

Szilvásy Nándor filmplakátja

Kép © Budapest Poster Gallery

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317