Logomain

Magyarország legjobb designstratégái

By HG.HU 2013. október 21. 09:07

szerk at hg dot hu

Mennyit lendíthet egy cég működésén, van-e kézzel fogható gazdasági haszna, ha a design túllép a puszta terméktervezés szintjén, és szervezeti szintű gondolkodást inspirál?

Az öt éve, 2009-ben útjára indított Design Management Díj azokat a példákat keresi, ahol a kreativitás és az üzleti szféra ötvözése a legsikeresebb. Az elismerés célja, hogy felhívja a figyelmet a designmanagement fogalmára, és kiemelje, hogy a design több, mint máz: szemlélet- és gondolkodásmód. A Díjat a Magyar Formatervezési Díjjal (amelynek idei nyerteseiről itt tudósítottunk) egy időben adják át, és története során éppúgy részesült benne kis- és középvállalkozás, mint nonprofit szervezet. Ezt emelte ki az idei díj átadásán a Műcsarnokban (a helyszínt adó intézmény egyben az első díjazott) dr. Bauer András, a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kar docense is. „A Design Management Díj, a Magyar Formatervezési Díj kistestvére indulói között a zsűri nagyon széles kínálatból válogathatott” -  fejtette ki a szakember. „Nemcsak piaci alapú vállalkozások, hanem a non-profit szféra is képviseltette magát közöttük, bizonyítva például, hogy az adófizetők pénzén is lehet normális dolgokat csinálni.” Az elismerést a díjjal az indulás évében kitüntetett Műcsarnokban adták át, amelynek arculatáról bővebben itt olvashatunk. Lássuk, kiket értékelt legjobban idén a zsűri, és kik bizonyultak a korábbi évek legsikeresebbjeinek!

1

Cserpes Sajtműhely - díjazott, 2013
A Cserpes Sajtműhely arculata

Cserpes_1.lead_1

A kapuvári tejüzemből elinduló kínálóautóktól a budapesti tejivókig eljutott cég arculata a Sign Kreatív Ügynökség munkáját dicséri, létrehozásakor az alkotók a hatvanas évek hangulatát vették kiindulópontnak. Az arculat részei a tejesüveg lámpák és azt idéző dekorációs elemek mellett a krétarajzokat idéző grafikai elemek, a logó és a csomagoláson megjelenő grafika, a belső terek Balaton Bútor készítette berendezése, továbbá az egységes tipográfiai elemekkel készült termékek. Mára bebizonyosodott, hogy a cég sikerében mindez jelentős szerepet játszik.  

2

Magyar Állami Operaház - kiállító, 2013
Magyar Állami Operaház arculata

Opera.lead_3

Az intézmény működésében egyre inkább jelen van az átfogó designstratégia, amely a tartalomfejlesztést (például a fiatalokat is célzó megváltozott kommunikációt) kíséri. A leglátványosabb átalakulás az elmúlt évek során a vizuális arculat frissítése volt, amely a Kreatív Műhely Kft. munkáját dicséri. Részei az új kiadványok, a plakátsorozat és a reklámfilmek. A folyamat mottója: az újítás mellett a tradíciók megőrzése.

 

3

Loffice - kiállító, 2013
A Loffice arculata

Loffice.lead_3

Négy budapesti és egy bécsi helyszínen működik a cég közösségi irodamodellt alkalmazó coworking szolgáltatása, amelynek térkialakítása és vállalati arculata a Willem Van de Ven munkája. A design kézzel fogható elemei, mint a korszerű ergonómiai követelményeket követő irodaterek, összhangban vannak a vállalati stratégiával. A LOFFICE nem csak közös gondolkodásra serkent, hanem maga is szervez közösséget, átlépve az országhatárt is.

 

4

Budapesti Közlekedési Központ - kiállító, 2013
BKK arculata

Bkk_arculat.lead_3

Egy nagyváros szerteágazó közlekedési rendszerének megújítása rendkívül bonyolult feladat, amelynek során nagyon sokféle szempont érvényesül. Budapesten évek óta folyamatosan zajlik a közlekedési rendszer átalakítása, aminek során kifejezetten fontos az egységes designszemlélet alkalmazása. A folyamat mögött a BKK munkatársai, Bukovics Zoltán, Dávid Gábor, Gőbel András, Solymosi Dániel és Varga Ildikó állnak.

5

Fruit of Care Nonprofit Kft. - díjazott, 2012
Fruit of Care Nonprofit Kft. arculata

Fruit_of_care.lead_3

A márka alapértékei a minőségi kézműves munka, innovatív design és a társadalmi felelősségvállalás. A cég célkitűzése, hogy a fogyatékkal élők által készített termékeket a mindenre kiterjedő designkoncepció által kapcsolják össze a fogyasztókkal. A komplex feladatkör irányító és integráló eleme a design, amely e területen túllép a terméktervezésen, és fokozottan tölt be szemléletformáló társadalmi szerepet is.

 

6

Sugar! Designcukrászda - kiállító, 2012
Sugar! Shop arculata

A HG.HU-n is bemutatott Sugar! Design Cukrászat alapítói arra törekednek, hogy a cég arculata, termékkínálata, szolgáltatásai, PR-tevékenysége és üzletpolitikája terén olyan, hosszú távon életképes, egységes rendszert dolgozzanak ki, amelynek alapjaként a design szolgál. Ez az édességek karakterében, a cukrászda enteriőrjében és a cég arculatában is megjelenik.

7

Ludwig Múzeum - kiállító, 2012
Ludwig Múzeuma arculata

Ludwig.lead_3

A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum managementje a design gondolkodás és a piaci idomulás összhangjára törekszik, ennek eredményeképp az intézmény imázsa kiváló, arculata, kiállításpolitikája és jelentős nemzetközi reputációja koherens. A honlap, a kiállításokhoz kapcsolódó ismertetők grafikai kialakítása néhány, mindenütt visszatérő grafikai elemre szorítkozik, a visszafogott, de rendkívül karakteres logóra és a letisztult betűtípusra. 

8

Mobilia Artica Kft. - díjazott, 2011
Mobilia Artica Kft.

Mobilia_artica.lead_3

Az elsősorban kereskedelmi üzletláncok és vendéglátóegységek belsőépítészeti tervezésével és kivitelezésével foglalkozó cég a szolgáltatások széles tárházát nyújtja, a tervezéstől a bútorgyártásig. A csapatmunka mellett a kreatív ötletek és a piaci igények összekapcsolása adja alapját cégfilozófiájuknak. A cég egyike azon kevés, fiatal magyar tervezők által alapított vállalkozásnak, amely a nemzetközi piacon is hosszú távon megvetette a lábát.

9

Wamsler SE Háztartástechnikai Kft. - díjazott, 2010
Wamsler SE Háztartástechnikai Kft.

Közép-Európa legnagyobb magántulajdonban lévő kandallógyártó cége a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel együttműködve írt ki tervezői pályázatot új termékcsalád kifejlesztésére. Céljuk egy jól beazonosítható „Wamsler-jellegzetesség” kialakítása volt, amely a termékfejlesztésben és az arculatban is érvényesült.

10

Tungsram-Schreder Világítási Berendezések Zrt. - díjazott, 2009
Tungsram-Schreder Világítási Berendezések Zrt.

A kültéri világítótesteket gyártó cég a belső és külső tervezőstúdiók együttes foglalkoztatásáért nyerte el a díjat. Projektjeikben a korszerű technológiát a környezettudatos szemlélettel és átfogó designstratégiával ötvözésére törekszenek.

arculat, vállalkozás, design management díj 2013, designmanagement, cserpes sajtműhely, vállalkozásfejlesztés Icon_print

Cserpes Sajtműhely

Kép Cserpes Sajtműhely

A Magyar Állami Operaház arculata

Kép © Magyar Állami Operaház

A Loffice arculata

Kép © Loffice

BKK arculata

Kép © BKK

Fruit of Care arculat

Kép © Fruit of Care

Sugar! Shop

Kép © Sugar! Shop

A Ludwig Múzeum arculata

Kép © Ludwig Múzeum

Mobilia Artica Kft. által tervezett üzletbelső

Kép © Mobilia Artica Kft.

Wamsler SE arculata

Kép © Wamsler

Tungsram-Schreder Kft. arculat

Kép © Tungsram

A Műcsarnok arculata

Kép © Műcsarnok

/upload/images/photos/000/082/263/cserpes_1.thumb.jpg?1382368766
/upload/images/photos/000/082/253/opera.thumb.jpg?1382304706
/upload/images/photos/000/082/254/loffice.thumb.jpg?1382304902
/upload/images/photos/000/082/255/bkk_arculat.thumb.jpg?1382305129
/upload/images/photos/000/082/256/fruit_of_care.thumb.jpg?1382305286
/upload/images/photos/000/082/257/sugar_shop.thumb.jpg?1382305618
/upload/images/photos/000/082/258/ludwig.thumb.jpg?1382306024
/upload/images/photos/000/082/259/mobilia_artica.thumb.jpg?1382306280
/upload/images/photos/000/082/260/wamsler.thumb.jpg?1382306481
/upload/images/photos/000/082/261/tungsram.thumb.jpg?1382306688
/upload/images/photos/000/082/262/mucsarnok_arculat.thumb.jpg?1382306832
Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317