Logomain

Olasz sztárdesigner a Design Héten

By HG.HU 2013. szeptember 11. 17:42

szerk at hg dot hu

A kortárs olasz design egyik meghatározó alakjával, Michele de Lucchival találkozhatunk a Design Hét Budapest alkalmából.

A szeptember 27. és október 6. között zajló Design Hét Budapest a kortárs olasz design egyik meghatározó alakját, Michele De Lucchi építész, formatervezőt látja vendégül, aki az idei olasz díszvendégséghez kapcsolódva látogat el hazánkba. 
A sztárdesigner vendég munkássága napjainkban is iránymutatónak számít, aminek egyik legismertebb munkája, az 1987-ben, Giancarlo Fassinával közösen tervezett Tolomeo lámpa is ékes bizonyítéka, hiszen ez mai napig az egyik legnagyobb darabszámban eladott használati tárgy a világon.

Michele_de_lucchi_1.gallery

De Lucchi az elmúlt harminc évben gyakorlatilag az összes elismert designbútor-gyártó számára dolgozott, építészként pedig múzeumépületek sora fűződik a nevéhez: például a Triennale di Milano felújítása, melynek tekintélyes designbútor-gyűjteménye tőle is őriz néhány darabot. 

Michele De Lucchi látogatása során – kapcsolódva a fesztivál idei tematikájához – a design, a kézművesség és az ipar összekapcsolódásának szükségességéről tart előadást a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Auditóriumában (1121 Budapest, Zugligeti út 9-25.) október 4-én, pénteken, 11:30 órai kezdettel. (Angol nyelvű előadás, a részvétel ingyenes.)
A Design Hét Budapest különböző programjain is lehet Michele De Lucchi munkáival találkozni. Többek között a világ egyik legfontosabb designmúzeuma, a Triennale di Milano Maestri címmel az Iparművészeti Múzeumban megtekinthető, huszonegy legendás olasz designer munkásságát bemutató tárlatán, vagy a Rio Lámpastúdió De Lucchi világhódító Tolomeo lámpa klasszikusának dedikált kiállításán, valamint a Design Hét Budapest saját szervezésében megvalósuló ChiaroScuro tárlaton a Design Terminál emeleti kiállítótermében.
A Design Hét Budapest az Olasz-Magyar Kulturális Évad részeként, az Olasz Nagykövetséggel és az ICE – Olasz Külkereskedelmi Intézettel való együttműködés eredményeként köszöntheti idén a fesztivál díszvendégeként a világ egyik design nagyhatalmát, Olaszországot. 

DESIGN HÉT BUDAPEST 2013: Metszéspontok

A jubileumi Design Hét Budapest fesztivál védnöke a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, kiemelt szakmai partnere a Magyar Formatervezési Tanács és a Design Terminál, szervezője a HIPAvilon Nonprofit Kft. 2013-ban a fesztivál a kortárs design határátlépéseivel foglalkozik, vagyis azokkal a közös halmazokkal, melyeket a design alkot az építészettel, képzőművészettel, kézművességgel vagy éppen a digitális technológiákkal. A kortárs design több meghatározó külső hatásnak köszönhetően az utóbbi években rendszeresen arra kényszerült, hogy újradefiniálja önmagát és új kifejezésmódokat keressen. A gazdasági válság az olcsóbb termékek iránti igényt növelte meg, a legújabb technológiáknak (például a háromdimenziós nyomtatásnak) köszönhetően ma már gyakorlatilag bárkiből lehet designer, ugyanakkor a szakma képviselői manapság olyan új szempontokat sem hagyhatnak figyelmen kívül, mint a szociális érzékenység vagy az újrafelhasználhatóság. Az utóbbi évek gazdasági, társadalmi és kulturális változásai, valamint a fogyasztói társadalom értékrendjének átalakulása újra előtérbe helyezték a kézműves technológiákat is, melyek eddig éles ellentétben álltak a design hagyományos értelmezésével, vagyis az ipari körülmények között készülő, sorozatgyártott termékek képével.
További információ: designhet.hu, facebook.com/budapestdesignweek

Michele de Lucchi
  • Név:
  • Michele de Lucchi
Iparág:
design
Weboldal

A sztárdesigner munkássága napjainkban is iránymutató, egyik legismertebb munkája, az 1987-ben, Giancarlo Fassinával közösen tervezett Tolomeo lámpa, amely a mai napig az egyik legnagyobb darabszámban eladott használati tárgy a világon. De Lucchi az elmúlt harminc évben gyakorlatilag az összes elismert designbútor-gyártó számára dolgozott, építészként pedig múzeumépületek sora fűződik a nevéhez: például a Triennale di Milano felújítása, melynek tekintélyes designbútor-gyűjteménye tőle is őriz néhány darabot.

design, program, olasz design, design hét budapest 2013, michele de luchi Icon_print

Michele de Lucchi portréja

Kép Design Hét Budapest

Michele de Lucchi Tolomeo lámpája

Kép Design Hét Budapest

Michele de Lucchi: First Memphis

Kép Design Hét Budapest

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317