Logomain

A 10 legjobb európai rézház

By HG.HU 2013. július 10. 10:04

szerk at hg dot hu

Sug%c3%a1rter%c3%a1pi%c3%a1s-k%c3%b6zpont_-hof_-n%c3%a9metorsz%c3%a1g.gallery

Sugarterapias központ

Luxust%c3%a1rsash%c3%a1z-budapesten.gallery

Luxustársasház Budapesten

Dabasi-piaccsarnok_-magyarorsz%c3%a1g.gallery

Dabasi piaccsarnok

Sein%c3%a4joki-k%c3%b6nyvt%c3%a1r_-finnorsz%c3%a1g.gallery

Seinajoki konyvtar

A-r%c3%banak%c3%b6vek-befed%c3%a9se-jellingben_-d%c3%a1nia.gallery

A rúnakövek befedése

Dolomitenblick_-sextensesto-_-olaszorsz%c3%a1g.gallery

Dolomitenblick

Oktat%c3%b3-%c3%a9s-kultur%c3%a1lis-k%c3%b6zpont_-pau_-franciaorsz%c3%a1g.gallery

Oktató és kulturalis kozpont

Lcv.-t%c3%b6rv%c3%a9nysz%c3%a9ki-irod%c3%a1k_-velence_-olaszorsz%c3%a1g.gallery

Törvényszéki irodák

M%c5%b1v%c3%a9szeti-%c3%a9s-kreat%c3%adv-platform_-guimar%c3%a3es_-portug%c3%a1lia.gallery

Művészeti és Kreatív Platform

Clarion-post-sz%c3%a1lloda_-g%c3%b6teborg_-sv%c3%a9dorsz%c3%a1g.gallery

Clarion-Post Szálloda

Kultur%c3%a1lis-%c3%a9s-m%c3%a9dia-k%c3%b6zpont_-gournay-en-bray_-franciaorsz%c3%a1g.gallery

Kulturális és média központ

Sugar.gallery

Sugarterapias központ2

November 4-én, Párizsban, a BATIMAN kiállításon hirdetik ki az Európai Réz az Építészetben Díj 2013. évi nyertesét. A koncepciók témájukat tekintve, meglehetősen széles skálán mozognak: található köztük szálloda, kulturális központ,emlékmű, installáció, sőt sugárterápiás központ is. A rekordnak számító, 82 tervből végül 10-et válogattak be a döntőbe, melyet július 1-jén hirdettek ki Brüsszelben. Minden egyes pályamű, november 4-8-ig lesz megtekinthető a rendezvény keretein belül megrendezett tárlaton.

November 4-én Párizsban hirdetik ki az Európai Réz az Építészetben Díj 2013. évi nyertesét. A rekordnak számító, 82 tervből végül 10-et válogattak be a döntőbe, a rövidlistát július 1-jén hirdették ki Brüsszelben. A koncepciók, témájukat tekintve, meglehetősen széles skálán mozognak: található köztük szálloda, kulturális központ,emlékmű, installáció, sőt sugárterápiás központ is. Az egyes pályaművekről készült dokumentáció november 4-8-ig lesz megtekinthető a rendezvény keretein belül létrehozott tárlaton. 

A 16. alkalommal jelentkező, kétévente megrendezett nemzetközi pályázat a réz és a rézötvözetek építészetben betöltött szerepét hivatott kiemelni. A lehengerlő mezőnyből, melynek zsűrije a korábbi évek díjazottjaiból – Einar Jarmund (Jarmund/Vigsnæs, Norvégia), Craig Casci (Grid Architects, Egyesült Királyság), Davide Macullo (Davide Macullo Architects, Svájc) és Anu Puustinen (Avanto Architects, Finnország) verbuválódott, végül 10, tipológiájában és szemléletében merőben különböző alkotás emelkedett ki, kivételes építészeti minőségük alapján.

A nemzetközi megmérettetésen két magyar pályázó is indult, akik, bár nem jutottak döntőbe, mégis rendkívülit alkottak és továbbra is esélyesek a Közönségdíj elnyerésére. A Kiss Járomi Építésziroda Dabasi piaccsarnoka olyan hatást kelt makettszerű fémlemez burkolatával, mintha egyetlen kiterített rézlapból hajtogatták volna össze, míg a Halmos Sarolta tervezte BK30 társasház különlegessége, hogy az épülettömbök tetején és oldalfalain található vízszintes karcolású előoxidált rézlemez burkolat, mennyire beleillik a természetes anyagpalettába és a természeti környezetbe egyaránt.

A szervezők azzal a szándékkal, hogy párbeszédet teremtsenek az építészetre fogékonyak között, első alkalommal hirdetnek szavazást a Közönségdíj elnyeréséért. Szavazni a copperconcept.org portálon lehet, ahol a regisztrált felhasználók kiválaszthatják kedvencüket, a rövidlistára került projektek közül, valamint részt vesznek egy sorsoláson melynek díja egy iPad Mini. A voksolás 2013. október 31-én zárul, a Közönségdíj nyertesét pedig szintén a párizsi BATIMAT kiállításon hirdetik ki.

A 2013. évi döntős pályaművek:

Seinäjoki könyvtár, Finnország, tervezte: JKMM Architects – Egy magabiztos, környezetével szemben mégis tiszteletteljes, vörösréz borítású, teljesen modern alkotás az Alvar Aalto épületekből álló klaszter mellett.

A rúnakövek befedése, Jelling, Dánia, tervezte: NOBEL arkitekter – megtévesztően egyszerű, bronz és üveg ékszer-szerű szerkezetek védik a fontos nemzeti értékeket, a rúnaköveket, és hozzájárulnak a látogatói élmény fokozásához.

Beszláni emlékmű, Észak-Oszét Köztársaság, Oroszország, tervezte: Dr Krekeler Generalplaner GmbH, Németország – a 2004-es beszláni iskolai túszdráma áldozatainak szentelt, finoman áttört réz installáció, amely méltóságteljes és érzelmileg felemelő egyben.

LCV törvényszéki irodák, Velence, Olaszország, tervezte: C+S Architects – az egyszerű, sötét színű réztömb átülteti a helyi ipari épületek tipológiáját és egységesítő szerepet vállal a környező épületek sokfélesége közepette a városba érkező járműforgalom gyújtópontjánál.

Dolomitenblick, Sexten/ Sesto, Olaszország, tervezte: Plasma Studio – a Dolomitokba „hasított” társasház tömegét réz és fa határolja, az épület kinőni látszik a természetes domborzatból és visszatükrözi a környék hagyományos tetőformáját.

L’Atelier, Gournay en Bray, Franciaország, tervezte: Vincent Parreira Atelier Architecture – egy új kulturális és médiaközpont ékelődik be a vidékies városi környezetben, rézhálóba burkolózva, a népi építészet modern értelmezéseként.

Clarion Post szálloda, Göteborg, Svédország, tervezte: Semrén & Månsson – közvetlen, de kortárs, a fontos nemzeti műemlék rézzel és üveggel kiegészülve válik izgalmas szállodává, polgári fókuszponttá és a városrehabilitáció katalizátorává.

Pôle Educatif et Culturel, Pau, Franciaország, tervezte: Marjan Hessamfar & Joe Vérons Architectes Associés – az aranyszínű rézötvözet panelek - melyek némelyikét az átláthatóság érdekében perforálták – egyesítik az iskola épületegyüttesének sokféle elemét.

Sugárterápiás központ, Hof, Németország, tervezte: Hiendl_Schineis Architekten – ezt az egyszerű kubust a rézburkolat hagyományostól eltérő szereléstechnológiája emeli ki, az így létrehozott pengeéles sarkok és tükörsima felületek, amelyek fénye az idő múlásával változik.

Plataforma das Artes e Criatividade, Guimarães, Portugália, tervezte: Pitágoras Aquitectos – Portugália történelmileg egyik legfontosabb városának műemléki környezetében ezt az egyöntetű téglatestet, absztrakt formát sárgaréz profilokból képzett plasztikus homlokzat határolja.

réz, európa réz az építészetben díj, rézötvözet Icon_print

Sugarterapias központ

Luxustársasház Budapesten

Dabasi piaccsarnok

Seinajoki konyvtar

A rúnakövek befedése

Dolomitenblick

Oktató és kulturalis kozpont

Törvényszéki irodák

Művészeti és Kreatív Platform

Clarion-Post Szálloda

Kulturális és média központ

Sugarterapias központ2

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317