Logomain

Értékpárok: Mi a design haszna?

By Tóth Katalin 2013. július 9. 12:16

szerk at hg dot hu

Dani1.gallery

Értékpárok - Design más szemmel

Dani2.gallery

Értékpárok - Design más szemmel

Dani3.gallery

Értékpárok - Design más szemmel

Dani4.gallery

Értékpárok - Design más szemmel

Dani5.gallery

Értékpárok - Design más szemmel

Dani6.gallery

Értékpárok - Design más szemmel

Július 16-án folytatódik a Holdudvar dizájn témájú előadás- és beszélgetéssorozata

Július 16-án, két héttel a bemutatkozó esemény után folytatódik a Holdudvar dizájn témájú előadás- és beszélgetéssorozata, az Értékpárok – Design más szemmel. Ezúttal a „Hasznos és használható” fogalompár kerül terítékre: a gazdaságosság és a praktikum szempontjaiból elemzi saját munkásságát a négy meghívott, a szakma élvonalát képviselő vendég: Barcza Dániel, Cosovan Attila, José Simon és Tóth Bori. A 10-15 perces előadásokat ezúttal is beszélgetés követi, és a belépés természetesen most is ingyenes.

„Form ever follows function”, „A forma mindig a funkcióból következik” – írta az amerikai építész, Louis Sullivan a 19. század végén. Mondata kissé rövidebb formában az 1920-as években, a modernista tárgykultúra és a tömeggyártás elterjedésével vált közhellyé a formatervezők között. Ennek csaknem száz éve, és bár a dizájntárgyak gyártásának terén és az ipari formatervezésben Magyarország is komoly hagyományokkal büszkélkedhet, a közvetlen kapcsolat a dizájntárgy formája és funkciója között sokszor korántsem egyértelmű az ipar és a nagyközönség számára. 

© José Simon

Bizonyítható egyáltalán, hogy a dizájner munkája forintosítható plusz értéket teremt? Mit tud kezdeni a dizájnszkeptikusokkal egy gyakorló tervező, vagy egy dizájnereket képző hazai intézmény? Egyszerűbb vagy bonyolultabb Magyarországról külföldre dolgozni? Mennyire vetheti alá magát a tervező a kereskedelmi szempontoknak, és mikor veszíti el munkája személyes jellegét? Végezetül pedig létezik-e hazai dizájn-ipar és van-e számottevő kereslet a hazai dizájn-termékekre?

© Tóth Bori

Ilyen és hasonló kérdésekre várja a választ a július 16-i Értékpárok két szervezője: Batta Barnabás kommunikációs szakember, trendkutató a Mitte Communications stratégiai igazgatója és Kovács Dániel művészettörténész. A négy meghívott, a szakma élvonalát képviselő vendég ez alkalommal: Barcza Dániel, a MOME Design Intézetének igazgatója, Cosovan Attila dizájner, a Co&Co alapítója és vezetője, José Simon tervezőgrafikus (Simon Says) és Tóth Bori divattervező (Maison Marquise). A 10-15 perces előadásokat ezúttal is beszélgetés követi.

©  Co&Co 

A programsorozat lényege, hogy a hazai dizájnerszakma legjobbjainak segítségével tegye érthetőbbé és ismertebbé a dizájn világát, az alkotás folyamatát a kezdő vázlatoktól az üzletekbe kerülésig. Ehhez olyan, közismert fogalmakat hívunk segítségül, amelyek a tervezők saját munkáin, előadásain, illetve a moderált és a közönségnek is teret adó beszélgetésen keresztül új tartalommal töltődhetnek fel.

A július 16-i Értékpárok 19 órakor kezdődik a margitszigeti Holdudvarban. A beszélgetést ezúttal Batta Barnabás moderálja majd.

forrás: sajtóközlemény

design, kovács dániel, program, barcza dániel, batta barnabás, tóth bori, cosovan attila, josé simon, holdudvar, értékpárok, a design haszna Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317