Logomain

Közép-európai design a reggelizőasztalon

By Tóth Katalin 2013. július 3. 19:54

szerk at hg dot hu

1.gallery

What's for breakfast?

2.gallery

What's for breakfast?

3.gallery

What's for breakfast?

4.gallery

What's for breakfast?

5.gallery

What's for breakfast?

6.gallery

What's for breakfast?

7.gallery

What's for breakfast?

11.gallery

What's for breakfast?

13.gallery

What's for breakfast?

15.gallery

What's for breakfast?

18.gallery

What's for breakfast?

19.gallery

What's for breakfast?

A grúziai Tbilisziben mutatkozott be magyar slow design egy szelete a What's for breakfast? kiállításon.

Igazán izgalmas eseményen mutatkozhatott be a magyar slow design egy szeglete az elmúlt héten Grúziában: az közép-európai ország főszereplésével megrendezett What's for breakfast? kiállításnak a festői szépségű tbiliszi Writers' House adott otthont. A magyar gyűjtemény reggelizőasztalán ugyanúgy helyet kaptak a kortárs designerek egyedi termékei, mint a 20. század már klasszikusnak számító darabjai. A bemutatott anyag összeállításáért magyar részről a Design Hét idén leköszönt vezető kurátora, Halasi Rita Mária felelt.

A Közép-Európai Kulturális Platform keretén belül megvalósult design kiállítás résztvevői a platform állandó szereplői, Ausztria, Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország. A 2001-ben osztrák kezdeményezésre alakult Platform félévente más és más tematikájú kulturális eseményeket valósít meg az adott Külügyminisztériumok szervezésében. 

A What’s for breakfast? kiállítás iníciátora aktuálisan Lengyelország volt. A kulturális események helyszíneit olyan nem EU tag országok adják, amelyek a Keleti Partnerség (Eastern Partnership) tagjai, s ahol a fent említett Közép-Európai Országok a kulturális tudatosságot közös projektek formájában fejleszteni szeretnék. Így esett a választás a What’s for breakfast? kiállítás kapcsán Grúziára mint a projekt 6. együttműködő partnerére.

A kurátorok feladata olyan reggeliző asztalok „terítése” volt, amelyek az adott ország gasztronómiai és design kultúráját testesítik meg. A választott tárgyak között kortárs és klasszikus darabok egyaránt szerepelhettek. A tárlatot az egyes országokban fotózás előzte meg, így az asztalok szélesebb kontextust kaphattak.

Sárgaréz váza - Juhász Árpád (1959)

Magyar kurátori koncepció:

„A kortárs magyar designban meghatározó módon vannak jelen a New Craft jelenségek és a slow design legkülönfélébb elemei. A magyar tervezők újrafelfedezik az unikális kézműves technikákat, a lokális és regionális értékeket és a népi, paraszti kultúrát mint inspirációs forrást. Tehát a (g)localism, a New Craft és a tradíciók újragondolása mint a nemzetközi design szcéna aktuális alkotói válaszai, a magyar vizuális kultúrát is meghatározzák. A What’s for breakfast? kiállítás magyar asztala éppen ezért elsősorban kisszériás, illetve one-off tárgyakból épül fel. A választott darabok szinte mindegyike referenciális viszonyban van a hagyományainkkal és párbeszédet folytat a múltunkkal. 

Néma Júlia munkájának alapja az 1977-ben Ambrus Éva által tervezett és az Alföldi Porcelángyár által sorozatgyártott UNISET 212 közületi étkészlet, amely a magyar designtörténet ikonikus darabja. Az alkotó Kaliforniában, egy ún. anagama-típusú japán, fatüzelésű kemencében három teljes napig égette ki a mázatlan porcelánokat, amelyek az eljárás nyomán tömegtermékből egyedi tárgyakká avanzsálódtak. A tányérok és a csészék felületét a lángnyelvek és a szálló fahamu megszínezték, illetve absztrakt mintákat rajzoltak rájuk, a kemence intenzív hője pedig eldeformálta a szabályos formákat. 

Uniset 212 / uniVERset étkészlet - Ambrus Éva / Néma Júlia (1977 / 2011)

Fából faragott evő- és merőkanalak - Hajda György Zsigmond (2011-2012)

A fényképeken látható Wool chair a népi építészetből ismert szénaszárító szerkezetek mintáján alapszik, a szék ágas-bogas struktúrája köré nyers gyapjút csavartak az Architecture Uncomfortable Workshop tervezői, ez a megoldás pedig már a fonáshoz használt guzsalyakra enged asszociálni.

A kortárs magyar design történetét alakító alkotókra egyértelműen jellemző, hogy olyan kézműves technikákat ismernek és alkalmaznak, amelyek Nyugat-Európából az öreg mesterek (kézművesek) távozásával már szinte teljesen kihaltak. A teríték szalonnázó késeit a magyar fémművesség doyen-je, Péter Vladimir készítette, de a többi evőeszköz is kiemelkedő mesterségbeli tudásról és formakultúráról tanúskodik.

Propeller késkészlet - Balogh Zsolt Péter (2008-2012)

Balogh Zsolt Péter Propeller nevű, fából készült kenő- és hámozókései, valamint Hajda György Zsigmond fa merő- és evőkanalai a kortárs faművesség / fafaragás mesterpéldái. A designerek által alkotott, egyedi tárgyakat népi iparművészeti darabok egészítik ki (pl. gyékényfonatos üvegek, marha lábszárcsontból faragott sótartó) ezzel is újabb szeletét mutatva meg a továbbélő kézműves hagyományoknak.

Zsebkés - Péter Vladimír (2011)

A magyar asztal tehát a slow design jegyében született és minden elemében a slow life életformára utal. A szabadban megterített reggeli hozzávalói a paraszti étkezéseket idézik (hagyma, cipó, szalonna). A fahamuval bevont sajt, a környékbeli erdőkben gyűjtött géva gomba, a kemencében sült cipó, a mangalica szalonna mind-mind helyi termelőktől származó, kézműves termékek.

A rusztikus stílusú asztalt Magyarország emblematikus vidékén, az ország legjelentősebb és leglátogatottabb turisztikai területén, a természeti szépségekben egyedülállóan gazdag Balaton-felvidéken fotóztuk. Az európai viszonylatban is egyedülálló geológiai alakzat, a Hegyestű nevű bazaltkúp egy 5-6 millió évvel ezelőtt működött bazalt vulkán belsejét tárja a látogató szeme elé. A kráterben megdermedt láva függőleges oszloprengeteg formájában őrződött meg a kihűlés után. Az 50 méter magas fal az egykori kőbányászati tevékenység során került felszínre. A drámai erejű geológiai helyszín szolgált a fotózás háttereként.”

Halasi Rita Mária, kurátor

Vezető kurátorok: Anna Pietrzyk-Simone és Kasia Jezowska (Creative Project Foundation, London)
Magyarországi kurátor: Halasi Rita Mária
Fotók: Bujnovszky Tamás
Magyarországi szervező: Külügyminisztérium, Kulturális és Tudománydiplomáciai Főosztály

A kiállítás angol nyelvű katalógusa ezen a linken érhető el.

design, kiállítás, kiallitas, halasi rita mária, platform, grúzia, slow design, tbiliszi, kiállítas, what's for breakfast?, nemzetközi kapcsolatok, kelet-európai design Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317