Logomain

A divatvideó határain túl

By SL 2013. május 31. 09:28

szerk at hg dot hu

A Vault nem divatvideó, sokkal inkább egy kísérlet, a 3D tér feltárása, ahol persze fontos szerepe van tánc mellett a ruhának is.

Divat, videó, 3D technika és Xbox Kinect? Hogy jön mindez össze egyetlen egy projektben? Olajos Tamás, Angliában élő fotós és videós újabb különleges alkotással lepett meg bennünket. A nem mindennapi technikával készült, akár divatvideónak is tekinthető filmről maga az alkotó beszélt nekünk.

Valut_24820130612-23712-15sxw0n.gallery

hg.hu: Mi is a Valut?
Olajos Tamás: Ez egy Londonban forgatott projekt, amit Marta Di Francesco creative directorral közösen egy Xbox Kinect, egy Canon DSLR kamera és egy nyílt forráskódú program segítségével valósítottunk meg. A programot James George, Alexander Porter és Jonathan Minard osztotta meg. A Vault a mozgás, a tér és a szerkezet közötti kapcsolatot kutatja. Az esztétika kecsességét keresi hálóba fogott geometriai formákon keresztül, kombinálva az lináris filmezési technikákat a digitális hálóval. Célja, hogy feltárja és lebontsa a plasztikus mozgás szépségét.

hg.hu: Ez talán a divat rovat olvasóinak kicsit kínai, beszéljünk inkább a videó divat részéről: A technika a táncostól és annak a ruhájától válik nagyon látványossá, ezt jól érzem?
Olajos Tamás: Szerintem a technika használata leginkább akkor izgalmas, ha egy dinamikus mozgást örökítünk meg a két eszközzel. A koreográfia és a szárnyszerűen kitárulkozó ruha jól működnek együtt ebből a szempontból.

hg.hu: Mennyire kezeltétek a jelmez kérdést sarkalatos pontként? Hogy dolgozott a ruhatervező? Mennyire kellett ismernie a videó készítésének eljárását?
Olajos Tamás: A ruhatervezővel Marta, a rendező vette fel a kapcsolatot a projekt tervezése közben. Nem kifejezetten ehhez a videóhoz készítette Jessica Bugg a ruhát, de izgalmasnak tűnt a tánc részévé tenni.

hg.hu: A videó milyen apropóból készül? Terveztek vele elindulni valahol?
A videó azért készült, mert kíváncsiak vagyunk. Hogyan tudjuk kihasználni a jelenleg elérhető eszközöket annak érdekében, hogy túllépjünk a hagyományos videó fogalmán. Egy-két pályázatra és oldalra már elküldtük az anyagot, de legfőbb célunk leginkább az volt vele, hogy tapasztalatot szerezzünk, és a most megszerzett gyakorlati tudást fel tudjuk használni a közeljövőben.

hg.hu: Térjünk vissza egy kicsit a videó technikai részére. Mennyi időt vett igénybe a forgatás? És mennyit az utómunka?
Olajos Tamás: A legtöbb időt talán az előkészületek vették igénybe, sokáig teszteltük és kalibráltuk a technikát, hogy a kitűzött napon viszonylag zökkenőmentesen sikerüljön felvenni az anyagot. A "legizgalmasabb" a Kinect és a DSLR kamera közötti talp beszerzése és felszerelése volt, ezt 3D nyomtatással tudtunk csak véghez vinni, illetve bejártuk a fél várost a megfelelő csavarokért. Az utómunka nagy része az élő és a 3D videó szinkronizálásával telt el.

hg.hu: Tekinthetjük divatvideónak?
Olajos Tamás: Nem mondanám, hogy kifejezetten divatvideónak szántuk a Vault-ot. Inkább egy kísérlet, a 3D tér feltárása, ahol persze fontos szerepe van tánc mellett a ruhának is. A következő Kinect projektben viszont elsősorban a divatra, színekre, sztorira fogunk koncentrálni, már tartanak az előkészületek.

Stáb:
Rendező - Marta Di Francesco
D.O.P. - Tamas Olajos
Táncos - Emma Zangs
Koreográfus - Mariana Marquez & Emma Zangs
Ruhatervező - Dr Jessica Bugg
Zene - Oskar Schuster

divat, videó, magyar divat, olajos tamás, video, divatvideó Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317