Logomain

Ne kevesek előjoga legyen a designról beszélni

By Tóth Katalin 2013. május 29. 11:52

szerk at hg dot hu

120130612-23712-1ae8oop.gallery

Értékpárok - meghívó

220130612-23712-1bglu2s.gallery

Értékpárok

320130612-23712-1bq02co.gallery

Értékpárok

420130612-23712-1qn1867.gallery

Értékpárok

520130612-23712-gxw9b1.gallery

Értékpárok

620130612-23712-95exan.gallery

Értékpárok

Értékpárok: design más szemmel – a Holdudvar designszakmai előadás- és beszélgetéssorozata.

Június 4-től designszakmai előadás- és beszélgetéssorozat indul a Holdudvar Kis Szatyor termében. Minden hónap első keddjén négy-négy neves szakmabelit invitál rövid előadásra és beszélgetésre a két szervező, Kovács Dániel művészettörténész, lapunk volt főszerkesztője és Batta Barnabás kommunikációs szakember, trendkutató. A rendezvényről a szervezőket kérdeztük.

hg.hu: Érdemes a nyáron design témában rendezvényt szervezni?

Kovács Dániel: Mikor máskor? Egyrészt havi, másrészt inkább félszakmai eseményről beszélünk, ezért azt reméljük, a nyári Budapesten is megtalálja majd a közönségét. Ráadásul nem is kifejezetten a szakmai réteget céloztuk meg, ez a témaválasztásból is nyilvánvaló. Szóval azokat várjuk, akik a Szigeten bemennek a Múzeumi Negyed sátraiba, nem azokat, akik dolgoznak bennük.

Batta Barnabás: Ezen az eseményen több dolog találkozik szerencsésen. Adott egy vonzó, a város zajaitól mentes, kellemes, kötetlen környezet pazar gasztronómiai kínálattal, illetve mindenki számára nyitott, örökzöld témák - amelyekre a hazai kortárs designt meghatározó alkotók adnak izgalmas, nyitott válaszokat. Informálisabb, szerethetőbb, közösségibb módját választottuk a designról való beszédnek, amihez a Holdudvar remek helyszín.

Kovács Dániel: Azt reméljük, hogy ez a tematika segít bemutatni a szakma emberi oldalát. A közönség többnyire csak a végeredményekkel találkozik, és egy-egy lap, bútor vagy kész épület láttán nagyon nehéz elképzelni, mennyi munka van mögötte, milyen személyes harcok, ideák, elképzelések játszottak szerepet a létrejöttében. Azzal, hogy ilyen érzékeny témákat választottunk, ezt szeretnénk kikaparni a felszín alól.

hg.hu: A Holdudvar az utóbbi időben erőteljesen nyit a művészetek felé, lásd a WNDRLND beüzemelését. Ennek része a mostani rendezvénysorozat?

Batta Barnabás: A Holdudvar és a mögötte álló cégcsoport mindig is elkötelezett volt a kreatív kulturális kezdeményezések felé: számtalan kortársművészeti kiállítást, felolvasóestet, filmklubot szervezett már a Szatyorban, Hadikban, Púderben, illetve természetesen a Holdudvarban is. Ezeket a kezdeményezéseket csak erősíti a WNDRLND pop-up kocsma létrejötte a Holdudvar mellett, amelyet kifejezetten a vizuális szakma képviselői alakítanak hétről-hétre – vagyis maga a vendéglátójelleg is szinte alárendelődik a kulturális igényeknek. A Holdudvar menedzsmenttel együtt úgy gondoltuk, hogy megérett az idő, hogy egy dizájn szakmai rendezvény számára is autentikus befogadó tér legyen a hely.

Kovács Dániel: Valahol újszerű jelenség, hogy egyre több szórakozóhely, üzlet vagy vendéglátóhely ismeri fel a design jelentőségét, és a színvonalas arculat elkészítésétől már csak egy lépés, hogy a konkrét térben is helyet adjanak szakmai megjelenésnek, esetleg rendezvényeknek. Ugye, a hg.hu egyik éltető eleméről beszélünk. Ez nagyon örvendetes fejlemény, ráadásul mostanra a közönség is megérett rá. Persze ez a folyamat bizonyos értelemben, céges szinten Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban már évtizedekkel ezelőtt lezajlott, a mostani magyarországi, budapesti fejlemények egy nagyon sajátos, középkelet-európai helyzet részei, de abszolút mértékben kihasználják a késedelmekből fakadó előnyöket, mint például az internet által lehetővé tett nemzetközi kapcsolatépítés, vagy épp a szakmai divathullámok, a retró vagy a tipográfia hirtelen népszerűvé válása.

hg.hu: A rendezvényetek négy témája: Szép és szokatlan, Értékes és értékálló, Hasznos és használható, Kézműves és iparos. Ezek inkább fogalompárok, mint ellentétek.

Kovács Dániel: Valóban. Eleinte egymáshoz képest radikálisabb fogalmakról gondolkoztunk; engem például kifejezetten érdekelne, hogyan viszonyul egy kortárs designer a szép és a csúf fogalmaihoz. De Barnabás rámutatott, hogy meghívottként, előadóként nehéz lehet kezelni egy ilyen helyzetet, hiszen az embernek értelemszerűen eszébe jut: akkor engem azért hívtak meg, mert csúnyák a munkáim? (nevet) Pedig nem erről van szó, hanem inkább arról, hogy a „szép” fogalmának különböző aspektusaira vagyunk kíváncsiak, és az ezekhez kötődő szubjektív nézőpontokra.

Batta Barnabás: Az egész sorozattal arra törekedtünk, hogy visszanyúlva a polgári filozófia és a kávéházi kultúra hagyományos értékeihez, nézőpontjaihoz, atmoszférájához – holisztikusan kezeljük a design kérdését, amely az élet és a kultúra legfontosabb területein ad válaszokat, elsősorban a tárgyak és formák kontextusában. Ezt a kicsit absztraktabb, „rendszerszemléletű” nézőpontot azzal akartuk felülírni, hogy egy adott témán belül sokszínű és izgalmas az előadók névsora – mind a terület, mind a stílus és személyiség tekintetében. A témák összekapcsolnak, de mindenki újabb- és újabb olvasatát adja egy-egy időtlen fogalomnak.

Kovács Dániel: A mostani, négy részből álló rendezvényt kísérletnek is szánjuk; ha kiderül, hogy működik, akkor elkezdhetünk keményebb fogalmakban gondolkozni. Ehhez persze meg kell találni a legkevésbé sértődékeny előadókat!

hg.hu: Az első program június 4-én aktuális. Kik lesznek az előadók?

Batta Barnabás: A Tervhivataltól vendégünk lesz Benedek Zsanett és Lakos Dani, akiket elsősorban a letisztult bútortervezési munkái kapcsán fogunk megszólítani, Lőrincz Réka, aki a groteszk módon bájos ékszerei miatt kapott meghívást, Salát Zalán Péter, aki nemzetközileg elismert, gyönyörű magazin- és könyvtervei miatt kapott felkérést, illetve Vágó Réka, aki a klasszikus, ergonómikus de mégis formabontó cipői okán kapott felkérést.

Kovács Dániel: Folyamatosan egyeztetünk a további alkalmak előadóival is, de hogy ezek kik lesznek, az egyelőre titok.

hg.hu: Annyiban rendhagyó az esemény, hogy rövid előadásokat és kerekasztal-beszélgetést is terveztek.

Batta Barnabás: Danival mindketten számtalan szakmai rendezvényt tető alá hoztunk már korábban és visszatérő rossz tapasztalatunk az, hogy az előadások nem elég interaktívak, az előaók „beragadnak” a saját mondanivalójukba, munkáik és alkotói kontextusuk bemutatásába. Mind a kerekasztal, mind a témák jellege azt a célt szolgálja, hogy mind a résztvevők, mind a közönség együtt tudjon inspiratívan gondolkodni a témákról. Hiszen a design, a mindennapi vizuális kultúra közkincs, nem csak kiválasztott kevesek előjoga az arról való gondolkodás.

Kovács Dániel: Abból, hogy számunkra releváns embereket hívunk meg beszélgetni, még nem nyilvánvaló, hogy a közönség is ismeri őket. Mi csak arra nyújtunk garanciát, ha lehet ilyet mondani, hogy nagyon nívós alkotókkal találkozhatnak majd a vendégek; az nem magától értetődő, hogy közismertek is. Ezért lehetőséget kell adnunk arra, hogy néhány percben a közönség csak rájuk fókuszáljon, megismerje őket. Az előadás hosszabb, mint egy Pecha-Kucha bemutató, de még annyi, hogy négyet egy ültő helyben végig lehet hallgatni – utána pedig a beszélgetés teljesen más, nyitott helyzet, amibe már a közönség is bekapcsolódhat.

Értékpárok – design más szemmel

Holdudvar, Margitsziget

2013. június 4. 19h

Vendégek: Benedek Zsanett, a Tervhivatal építész-designere; Lőrincz Réka ékszertervező; Salát Zalán Péter tervezőgrafikus, a MúzeumCafé folyóirat művészeti vezetője; Vágó Réka cipőtervező.

Moderátor: Batta Barnabás

A belépés ingyenes.

design, kovács dániel, belsőépítészet, programajánló, beszélgetés, cipő, ékszer, lőrincz réka, vágó réka, batta barnabás, benedek zsanett, rekavago, előadássorozat, holdudvar, 2013 június Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317