Logomain

A funkcionalitás esztétikája

By totkat 2013. június 4. 09:19

szerk at hg dot hu

J820130612-23712-yws9wi.gallery

Juhos Lehel - Y-System

J720130612-23712-l1v9dx.gallery

Juhos Lehel - Y-System

J620130612-23712-11gbxsm.gallery

Juhos Lehel - Y-System

J520130612-23712-8wl4py.gallery

Juhos Lehel - Y-System

J420130612-23712-136tud8.gallery

Juhos Lehel - Y-System

J320130612-23712-kn6rra.gallery

Juhos Lehel - Y

J220130612-23712-dy4e7a.gallery

Juhos Lehel - Y-System

J120130612-23712-15zdv2c.gallery

Juhos Lehel - Y-System

J1220130612-23712-1fiko76.gallery

Juhos Lehel - Aula szék

J1120130612-23712-1qoft8a.gallery

Juhos Lehel - Banda kisasztalok

J1020130612-23712-18pjnoi.gallery

Juhos Lehel - Y-System

J920130612-23712-fvuhyi.gallery

Juhos Lehel - Panel polcrendszer

Juhos Lehel formatervezővel új bútorkollekciója kapcsán beszélgettünk.

Juhos Lehel bútoraira új kollekciója kapcsán figyeltünk fel nemrég – a puritán esztétikájú, minden részletében végiggondolt Y-System bútorcsalád éppen visszafogottságával hívta fel magára a figyelmet. Közelebbről megvizsgálva ugyanis megmutatkoznak a bútor valódi erényei: a kidolgozott, átgondolt csomópontok és a mesteri kivitelezés. A tervezővel most a technológiák megismerésének fontosságáról és a funkcionalitásban rejlő esztétikáról beszélgettünk.

Juhos Lehel - http://www.juhoslehel.com/

Lehel családjában nem újdonság a művészet: édesapja szobrász, húga pedig gyönyörű ékszereket tervez és készít. A Nyugat-Magyarországi Egyetem faipari mérnök karán végzett formatervezőként, ahol az édesapja műhelyéből hozott fém iránti szeretetet a faipari tudással ötvözte. Ezt tükrözi diplomamunkája is: az Aula szék központi eleme egy könnyű és erős öntött alumínium váz, melyhez formára préselt rétegelt lemez ülő- és háttámla rögzíthető. A rakásolható, lapraszerelhető szék egyszerűségével és figyelemreméltó formájával kiérdemelte a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének diplomadíját is.

Lehel az inspirációt elsősorban az anyag megmunkálása során szerzett tapasztalatokból meríti. Míg sok formatervező ötletei egy megkapó látványtervig jutnak csak el, ő szereti a legjobb ötleteket az anyagszerűségig vinni, sőt, a prototípus után lehetőleg egy használható, működő bútort létrehozni.

„A bútornak nem csak a kiállításon kell sikert aratnia, hanem a mindennapi életben kell működnie és örömet okoznia.”

– mondja Lehel, aki úgy gondolja, a bútor valódi értéke a tartós használat során mutatkozik meg.

A tervezés másik fontos szakasza az anyaggal és a technológiával való kísérletezés. A termék fejlesztése során felmerülő problémák egyszerű és megbízható megoldására kell törekedni, a gyártás közben viszont az anyag olyan tulajdonságaira is fény derülhet, melyek új ötleteket adnak. Így a folyamat végére egy olyan bútor készül el, amely nem csak tartós és gazdaságos, de mentes mindenféle felesleges sallangtól is.

„A gazdaságosság akkor válik egy bútor előnyére, ha vagy nem veszed észre, vagy pont ez adja meg a karakterét.”

 „A design számomra azt jelenti, hogy megismerem az anyagot és a technológiát, majd újragondolom a tapasztaltakat. Ez a funkcionális szemléletű, kevésbé extravagáns bútortervezés még nem annyira népszerű Magyarországon, de én ebben az irányban szeretnék tovább haladni a bútoraimmal.”

Az Y-system bútorcsalád gyakorlatilag egy alkatrészre épül: az egy terítékből profilra hajlított Y formájú lábra, amely hosszú kísérletezés eredményeképp született. A sík acéllemezből lézerrel kivágott és géppel formára hajlított láb erénye az, hogy olyan technológiát alkalmaz, melynek nincs plusz szerszámköltsége, valamint gazdaságos anyagfelhasználással egy igazán merev és tartós szerkezet jön létre – nem utolsó sorban pedig nagyon szép. Az Y láb ráadásul széles körben alkalmazható: asztalok, ülőkék, polcok vázaként, három-, négy- vagy többlábú szerkezetekben.

Az acél ugyan remekül használható, igazán funkcionális anyag, de az a felület, amivel a felhasználó közvetlenül találkozik, ennél természetesebb, kellemesebb tapintású kell legyen. Ezért a bútorok lapjaihoz Lehel másik kedvenc anyagát, a rétegelt lemezt használja: „Ez egy nagyon jó műszaki anyag, ami ha minőségi, akkor már díszítést sem igényel, hiszen fából van.”

Lehel bútoraiban közös motívum a variálhatóság: „Olyan bútorokat tervezek, amelyek szerkezetükből fakadóan építhetőek és bővíthetőek, az igényeknek megfelelően könnyedén alakíthatóak.” Erre a koncepcióra épül például a Panel polcrendszer, amely gyakorlatilag egy elem különböző variációiból alakítható. A színterezett alumínium lemezekből álló szerkezet a raszter mentén tetszés szerint bővíthető, színes elemekkel pedig még izgalmasabbá tehető.

A Banda kisasztal három elemből áll, melyek akár külön-külön is használhatóak, egymáshoz kapcsolhatóak, vagy egymásba rakhatóak. A háromlábú, lekerekített háromszög lapú asztalok acél lábai egyre nagyobb átmérőjű profillal készülnek, így a megfelelő sorrendben könnyen egymásba csúsztathatóak. Remek példa ez arra, hogyan lehet egy bútort még praktikusabbá tenni pusztán az anyag tulajdonságainak intelligens kihasználásával.

Juhos Lehel tervezői attitűdjét könnyű megérteni, ha megismerkedünk a bútoraival. Még ha a technológia alapú kísérletezés és az innovatív hozzáállás ilyen kombinációja nem is érte el a népszerűség csúcsát kis hazánkban, talán hamarosan egyre többen lesznek nyitottak nálunk is erre az esztétikára.

„Nem bánom, ha kevés bútorom valósul meg, de azoknak egytől egyig jól kell működnie, és fenntarthatóan gyárthatónak kell maradnia. Jelenleg új bútorokon dolgozom, de sok ötletem van a már elkészült bútoraim továbbfejlesztésére is.”

Fotók: Gönczöl Gergő, Flashback Photo Studio

Juhos Design Studio
  • Név:
  • Juhos Design Studio
Iparág:
bútortervezés
Weboldal
Leírás:
"Bútoraimra jellemző az építhető, modulárisan bővíthető, konstruktív forma és a kialakításukra akalmas gyártástechnológia összhangja. Munkámra meghatározó hatással vannak a korszerű ipari, és a hagyományos craft eljárások. A magas szerszámköltséggel járó technológiák helyett inkább a kitűnő minőségű, kis és középszériás, manufaktúrális jellegű megoldások érdekelnek."

design, technológia, nyme, asztal, alumínium, acél, magyar tervező, polcrendszer, aluminium, juhos janka, bútorkollekció, rétegelt lemez, magyar bútor, juhos lehel, variálhatóság, formatervező Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317