Logomain

Újabb nemzetközi elismerés a Kassák Múzeum arculatának

By HG.HU 2013. május 6. 19:24

szerk at hg dot hu

A Kassák Múzeum arculata elnyerte a GOOD DESIGN-díjat, amelyet a chicagói Athenaeum - Museum of Architecture and Design és a European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies ítél oda minden évben. Ezzel az intézmény már a második jelentős nemzetközi dizájn díjat tudhatja magáénak: a múzeum 2012 őszén a Red Dot designdíjat is megkapta. A díjnyertes arculat megalkotója Lepsényi Imre képzőművész és designer.

A Kassák Múzeum arculata elnyerte a GOOD DESIGN-díjat, amelyet a chicagói Athenaeum - Museum of Architecture and Design és a European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies ítél oda minden évben. Ezzel az intézmény már a második jelentős nemzetközi dizájn díjat tudhatja magáénak: a múzeum 2012 őszén a Red Dot designdíjat is megkapta. A díjnyertes arculat megalkotója Lepsényi Imre képzőművész és designer.

Kassak_arculat_120130604-20111-955tqp.gallery

Az évente kiosztott GOOD DESIGN-díj az egyik legjelentősebb dizájn elismerésnek számít. A díjat 1950-ben alapították meg Chicagoban Eero Saarinen, Charles és Ray Eames és Edgar Kaufmann Jr. építészek. Az elmúlt hatvan év során számos innovatív terméket, koncepciót és elképzelést megalkotó designernek ítélték oda. A legnagyobb cégek közül is sok teheti oda termékei mellé a GOOD DESIGN logót.

A Kassák Múzeum két és fél éve új koncepció mentén működik, amelynek a magas színvonalú dizájn fontos részévé vált. Arculatában a kassáki szellemet megidéző – de formailag nem másoló – korszerű és kortárs szemléletű dizájnt hozott létre. A megújult arculat elemei együttesen hordozzák mindazt, amit a múzeum programjával, a kassáki életmű mai üzenetének közvetítésével itthon és külföldön képviselni akar.

A magyar avantgárd egyik legjelentősebb alakja, Kassák Lajos (1887-1967) munkásságának kulcsszavai a nemzetköziség, együttműködés, szellemi műhelymunka, kritikai szemléletmód. A díjazott logóban az általa is gyakran alkalmazott felkiáltójel a mindenkor szükséges kritikai attitűdre utal, a “K” másik eleme, a nyíl, a figyelmet ennek a kassáki üzenetnek a mai érvényességére irányítja.

A GOOD DESIGN a harmadik díj, amelyet a Kassák Múzeum 2012-ben elnyert. 2012 októberében Berlinben a red dot award 2012: communication designdíját vehette át az arculati dizájnért, 2013 márciusában pedig a Szépművészeti Múzeum által alapított MúzeumCafé magazin díját kapta meg Sasvári Edit „az intézmény nemzetközi mércével mérve is látványos tartalmi és formai megújításáért”.

A múzeum célja, hogy az avantgárd kutatás nemzetközileg is számon tartott műhelyévé váljon, és minél szélesebb körben megismertesse Kassák tevékenységét és annak történeti, kulturális, hazai és nemzetközi kontextusát, valamint Kassák kiterjedt kapcsolatrendszerét és máig intenzív hatását. Az intézmény az elmúlt két év során nemzetközi konferenciát és workshopot szervezett a Kassák- illetve az avantgárd-kutatás témakörében; nemzetközi kapcsolatokra is építve rendezett időszaki kiállításokat, valamint jelentős hazai és külföldi magángyűjteményeket mutatott be. A múzeumban 2011-ben megnyílt az új állandó kiállítás, amelyben múzeumpedagógia foglalkozások is zajlanak.

A Kassák Múzeum mindezek mellett 2012-2013 során, a Kassák születésének 125. évfordulóját ünneplő KASSÁK ÉV keretében beszélgetéssorozatot kezdeményezett Kassák aktualitásáról, illetve a kassáki szellemiséghez közelálló színházi előadásokat szervezett.

Forrás: sajtóközlemény

grafikai design, arculat, arculattervezés, lepsényi imre, kassák múzeum, kassák múzeum arculata, good design-díj, athenaeum - museum of architecture and design, european centre for architecture, art, design and urban studies Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317