Logomain

A jövő miatt

By Kovács Dániel 2013. április 28. 11:52

szerk at hg dot hu

S73_budapest_szive_920130604-20111-c8k5qs.gallery

Az s73 Budapest belvárosához kötődő munkái az elmúlt évekből

S73_budapest_szive_420130604-20111-ue7wim.gallery

Burkolatrészlet az s73 tervei szerint a Belváros új főutcájának északi részéről

S73_budapest_szive_620130604-20111-sxue44.gallery

Az s73 tervei a Kálvin tér megújítására

S73_budapest_szive_520130604-20111-158pj6h.gallery

Az s73 tervei alapján megújult Kálvin tér

S73_pecs_2013_1120130604-20111-1f78h36.gallery

Az s73 Pécshez kötődő köztéri munkái

S73_pecs_2013_320130604-20111-18zqviv.gallery

Az s73 munkáiból: Pécs, a megújult Széchenyi tér

S73_pecs_2013_820130604-20111-1pzx065.gallery

Az s73 munkáiból: Pécs, Tettye-Havihegy

S73_pecs_2013_1020130604-20111-14u0spo.gallery

Az s73 munkáiból: Zsolnay Kulturális Negyed, északi rész

Public_squares_320130604-20111-gj2dkt.gallery

Illusztráció az s73 Public Squares 2013 című pályázati anyagából

Public_squares_220130604-20111-1la2rlt.gallery

Illusztráció az s73 Public Squares 2013 című pályázati anyagából

S73_budapest_szive_720130604-20111-sq4t8y.gallery

A történelmi belváros alakja után megformált K-kő

S73_budapest_szive_320130604-20111-1fmbk8v.gallery

A Belváros új főutcájának északi része, az s73 munkája

A hg.hu főszerkesztőjének laudációja az utóbb Év Tájépítésze-díjjal elismert Dr. Balogh Péter István és Mohácsi Sándor munkáihoz.

Az Év Tájépítésze-díj szervezői a tavalyi első alkalomhoz hasonlóan idén is öt szakújságírót kértek fel arra, hogy laudálják a jelölteket, még a zsűri végső döntése előtt. A megtisztelő feladatot Ránki Júlia és Rózsa Péter, a Fuga Rádió alapító munkatársai, Őrfi József, az MNO Égigérő blogjának szerzője, Pásztor Erika Katalina, az epiteszforum.hu főszerkesztője és Kovács Dániel, a hg.hu főszerkesztője kapta. Az alábbiakban az ő laudációját közöljük az utóbb Év Tájépítésze-díjjal elismert Dr. Balogh Péter István és Mohácsi Sándor munkáihoz, az s73 pályázati anyagának képeivel kísérve.

„Tisztelt Jelöltek, tisztelt Zsűritagok, kedves Hölgyeim és Uraim!

Engedjék meg, hogy mint a legelső laudáló, megköszönjem az Év Tájépítésze díj szervezőinek a magam és kollégáim nevében, hogy itt lehetünk és bepillanthatunk, talán valamennyire szerepet is vállalhatunk a tájépítész-szakma közéletének alakításában. Azt hiszem, mindannyiunk nevében mondhatom, hogy öröm látni egy ennyire egységes és közösségben működő szakmát.

Szeretném külön köszönteni Fekete Albertet, az Év Tájépítésze díj 2012-es kitüntetettjét, aki, úgy gondolom, első díjazottként igazán magasra tette a minőségi mércét. Ezért is megtiszteltetés számomra, számunkra, hogy ilyen kiváló szakembereket laudálhatunk, mint a mai öt jelölt.

Amikor erre a beszédre készültem és átolvastam Bardóczi Sanyi ismertető sorait, megütötte a szemem valami, amit az s73 elmúlt éveiről írt. Meg fog bocsátani nekem, ha idézem ezt az egy sort: „mondhatni: ha nyílt volt a tervpályázat, akkor nem sok esélyt hagytak a vetélytársaknak.” Ő tudja, tájépítész, én csak újságíró vagyok, így azt csináltam, amihez értek: utánanéztem. Lássuk az S73 pályázati győzelmeit az elmúlt évekből. Kossuth tér, Pécs, 2004. II. világháborús emlékmű a Nemzeti Sírkertben, 2005. Budapest Szíve ötletpályázat, 2006. Az ország első számú köztere a Parlament tövében, a budapesti Kossuth tér 2007-ben. Pécs, a Tettye városrész köztereinek megújítása, 2007. Pécs városközpontja, a Széchenyi tér és a kapcsolódó terek, 2008. Ludovika Sportközpont, 2012. És most csak az első helyeket soroltam fel.

Mohácsi Sándor és Balogh Péter István sorra nyerte a pályázatokat az elmúlt években. Mit gondolnak, hogy csinálták? Biztosan szerencséjük volt, igaz? Tudták a varázsszót. Így megy ez. Ismertek valakit, odaszóltak valahova. Nem?

Nem. Nem erről van szó. Arról van szó, hogy az az iroda, amit 2001-ben két külföldről hazajött huszonnyolc éves srác alapított, a megalkuvás nélküli szakmaiságával, a magasra tett minőségi mércéjével, a hazai realitásokat józanul felmérve és azokhoz európai módon igazodva, átérezve a munkatársak iránti felelősséget és a szakma iránti kötelességet, és természetesen a két alapító kétségtelen tehetsége révén, szóval ez az iroda olyan műhellyé tudott nőni, amely újra és újra a legjobbnak bizonyult ezeken a pályázatokon. Újra és újra. Erről van szó, kedves hölgyeim és uraim.

Az s73 Budapest belvárosához kötődő munkái az elmúlt évekből

Burkolatrészlet a Belváros új főutcájának északi részéről

A történelmi belváros alakja után megformált K-kő

A Kálvin tér megújításának tervei

A megújult Kálvin tér

Azt mondtam az imént: megalkuvás nélküli szakmaiság. Ha végigsétáltak Pécs megújult közterein, értik, mire gondolok. Az s73 főszerepet kapott a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa-évadhoz kötődő köztér-rekonstrukciókban; közreműködtek a pécsi városközpont, az EKF-városrész, a Tettye és a Havihegy, a Zsolnay Kulturális Negyed és a Kodály Központ környezetének kialakításában. Nyolc milliárd forintról beszélünk; soha magyar város egyszerre ennyi pénzt nem költött egységes és átfogó rekonstrukcióra. Mindannyian tudjuk, minden kivitelezési baki és a tervektől való eltérés ellenére milyen óriási eredményekkel. Én húsvétkor voltam utoljára Pécsett és megkönnyebbülten láttam, mennyire szeretik a város lakói az új köztereket. Pedig itt aztán nem volt maszatolás kandeláberekkel meg Haidekker-kerítésrácsokkal; amit Pécsen látunk, az modern, funkcionális, esztétikus és pécsi. 

Azt is mondtam, amikor az s73-ról beszéltem: magasra tett minőségi mérce. Vidéki munkáikkal: a hatvani főtér felújításával, Ajka központjának rehabilitálásával, a Baranya megyei Dunaszekcső templomterének átalakításával vagy épp az Erzsébet téri gördeszkás parkkal az s73 olyanok előtt bizonyította a magyar tájépítész szakma kiválóságát, akik korábban még csak a tájépítész szóval sem találkoztak. Aki valaha próbált ilyen helyzetben dolgozni, tudja, hogy ez mennyire nehéz. Az S73 építészei pedig nem csupán dolgozni, de alkotni tudtak ezekben a helyzetekben. Mert nem voltak hajlandóak lejjebb rakni a mércét.

Az s73 Pécshez kötődő köztéri munkái

Pécs, a megújult Széchenyi tér

Pécs, Tettye-Havihegy

Zsolnay Kulturális Negyed, északi rész

Erre gondolok, amikor arról beszélek, hogy ez a stúdió képes felmérni a hazai realitásokat, és azokhoz európai módon viszonyulni. Vajon el tudtuk volna akárcsak 7-8 évvel ezelőtt képzelni, hogy az atomjaira szabdalt Budapesten, hivatalosságok, önkormányzatok, szakirodák, kirendeltségek és főosztályok sűrűre szőtt hálójában megvalósulhat valaha egy olyan komplex beruházás, mint a Belváros új főutcája? És megtörtént. Azon a színvonalon, amit nap mint nap látunk, ha végigsétálunk rajta. Hitték volna, hogy valaha lehetséges a három kerület határán álló Kálvin teret élhetővé tenni? És megtörtént. Gondolták volna pár évvel ezelőtt, hogy a Rákóczi térre érve egyszer csak azt érzik majd: nem is Magyarországon vannak? És itt van az orrunk előtt, az átadásra vár. És ezek a munkák nem azért fontosak, mert kiválóak. Hanem azért, mert ezek a munkák kiabálják bele a hétköznapok arcába, hogy tájépítész kell. Hogy szükség van erre a szakértelemre. Hogy jobb lesz a városunk ezzel a tudással. Hogy jobb az életünk ettől a tudástól.

Ez a közös tudás viheti és viszi előre a tájépítészek szakmáját. Ennek a közös tudásnak az építésén, a terjesztésén dolgozik Balogh Péter István és Mohácsi Sándor, nem csak amikor az irodájukban ülnek, hanem akkor is, amikor az egyetemen oktatnak, a Phd-jükön dolgoznak vagy a Magyar Tájépítészek Szövetségének elnökségi tagjaként döntéseket hoznak. Mert átérzik a szakmával járó felelősséget.

Illusztráció az s73 Public Squares 2013 című pályázati anyagából

Illusztráció az s73 Public Squares 2013 című pályázati anyagából

Erről a tudatosságról árulkodik a pályázatuk egyik része, az a 2023-ra dátumozott koncepció, amely a köztéralkotás lehetséges optimális jövőképét mutatja be. Olyan elképzelés ez, amely leszámol az autokriter gondolkodásmóddal és az idealizmussal egyaránt, és olyan folyamatra tesz javaslatot, amely az állampolgári igények felmérésével indul, de szakmailag folyamatosan kontrollált, amely különböző fázisain keresztül képes figyelembe venni a teljesen eltérő kívánalmakat, fejlesztési elképzeléseket, és azokat szervesen beépíteni, a színvonal romlása, kapkodás, elégedetlenkedés nélkül. Hogy így lesz-e 2023-ban? Az nem csak rajtuk múlik, hanem mindannyiunkon.

Tisztelt hölgyeim és uraim! Az év tájépítésze díj nem életműdíj. Nagy szerencse ez, hiszen két olyan emberről beszélek, akik még nem töltötték be a negyvenet. Az év tájépítésze díjjal a közelmúlt teljesítményét ismeri el a szakma. És a közelmúlt teljesítménye az S73 esetében magáért beszél. Könyörtelen professzionalizmus. Magasfokú tudás. Megbízhatóság. Versenyszellem és csapatmunka. Bizonyítás piaci körülmények között, a legjobb teljesítmény a közprojektekben. Mindaz, ami ebben a szakmában szép és elérhető. Ami ennek a szakmának a legjobbja.

Amiért tehát arra buzdítom a zsűrit, hogy Balogh Péter István és Mohácsi Sándor munkáját ismerjék el a díjjal, az nem a közelmúlt.

Még csak nem is a jelen, kedves hölgyeim és uraim.

Az a jövő.

Köszönöm a figyelmüket.”

kovács dániel, pásztor erika katalina, mohácsi sándor, balogh péter istván, s73, ránki júlia, rózsa péter, őrfi józsef Icon_print

Az s73 Budapest belvárosához kötődő munkái az elmúlt évekből

Burkolatrészlet az s73 tervei szerint a Belváros új főutcájának északi részéről

Az s73 tervei a Kálvin tér megújítására

Az s73 tervei alapján megújult Kálvin tér

Az s73 Pécshez kötődő köztéri munkái

Az s73 munkáiból: Pécs, a megújult Széchenyi tér

Az s73 munkáiból: Pécs, Tettye-Havihegy

Az s73 munkáiból: Zsolnay Kulturális Negyed, északi rész

Illusztráció az s73 Public Squares 2013 című pályázati anyagából

Illusztráció az s73 Public Squares 2013 című pályázati anyagából

A történelmi belváros alakja után megformált K-kő

A Belváros új főutcájának északi része, az s73 munkája

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317