Logomain

Friss pörkölés: fekete a Múzeum körúton

By Kovács Dániel 2013. április 24. 10:09

szerk at hg dot hu

Apr-20_051-3k20130604-20111-17v0u34.gallery

Fekete a Múzeum körúton

Apr-20_001-2k20130604-20111-1qdmj1z.gallery

Fekete a Múzeum körúton

Panorama_4-hd-420130604-20111-58hsb7.gallery

Fekete a Múzeum körúton

Apr-20_020-4k20130604-20111-v39qz1.gallery

Fekete a Múzeum körúton

Apr-20_003-3k20130604-20111-n0a0el.gallery

Fekete a Múzeum körúton

Apr-20_021-220130604-20111-rexb47.gallery

Fekete a Múzeum körúton

Apr-20_022-2k20130604-20111-12ip7zb.gallery

Fekete a Múzeum körúton

Apr-20_025-2k20130604-20111-4xp6iq.gallery

Fekete a Múzeum körúton

Apr-20_028-2k20130604-20111-1wxqmsx.gallery

Fekete a Múzeum körúton

Apr-20_049-2k20130604-20111-uzmb39.gallery

Fekete a Múzeum körúton

Apr-20_050-220130604-20111-1fnsocn.gallery

Fekete a Múzeum körúton

Panorama_1-2k20130604-20111-oeoba3.gallery

Fekete a Múzeum körúton

Tizenegy négyzetméteren ízek és ötletek garmadája: a fekete kicsi és erős, akárcsak amit árul.

Ha már a Múzeum körúton jártunk, nem csak egy kávéra tértünk be a feketébe. A közeli Cukorka tulajdonosai pár hete már nem csak az édesszájúaknak kedveznek: a Front designshop helyén megnyitott gourmet-kávézó éppolyan pici és erős, mint amit kínál. A feketét Gulyás Attila fotóival és saját szavaikkal mutatjuk be.

„A fekete helyén a Front volt, egy pici, de hangulatos design sziget, ahol magyar tervezők munkáival találkozhattak a vevők. Év végén be kellett látnunk, hogy már nem erősítették kellőképpen egymást másik üzletünkkel, az Insituval, így januárban úgy döntöttünk: tovább kell lépni. A tulajdonosoknak, Gerzsenyi Andrásnak és Mariannak régóta dédelgetett álma volt egy kávézó – tehát a folytatás egyértelműen adta magát. Valahogy így született meg a fekete. Persze az ember tudja, hogy honnan jön, így mi sem hagytuk hátra teljesen a múltat: csak körbe kell nézni falakon a kiegészítő termékeken! Ugyanakkor ez egy nagy és izgalmas lépés előre, amit teljesen saját erőből valósítunk meg.

Január végén zárt be a Front, 1-2 napon belül kiforrott koncepciónk volt és kicsivel több, mint két hónap alatt eljutottunk a tesztnapokig. Közel sem volt olyan gördülékeny a folyamat, mint ahogy az elsőre hangzik. Úgy kezdtük, hogy találjunk ki valamit, amitől a Front radikálisan más lesz, mint az Insitu, például beállíthatnánk egy kávégépet és jöhetne néhány keksz is – végül győzött a dédelgetett álom és egy héten belül berendeltük a La Marzocco gépet, azon gondolkozva, hogyan alakítsuk át a helyiséget.

Eleve 11 négyzetméterre kellett bezsúfolnunk minden fontos részletet, ami önmagában is egy jobb fajta bűvészmutatvány, a konyhán még a pult csavarozása közben is alakítottunk egy picit. A design András (eredetileg építész) és Szolláth Gábor (eredetileg festőművész) baristánk munkája. A csőszerű helyiség adottságát használták ki a kialakítás során, a bútorok segítségével erősítették tovább a lineáris tér dinamikáját.

Nagyon menő dolog lett az utóbbi években a gasztro, de fontos látni, hogy fél évente változó trendekre nem érdemes vállalkozást építeni. A koncepció kialakításánál ezért is maradtunk abban, hogy a lehető legegyszerűbbre csináljuk meg a feketét. Nem szerettük volna túlbonyolítani a térszervezést: a pultunk nyitott, a vendégeink felé fordul, így a teljes kávékészítési folyamatot végig lehet követni. Az egyetlen egyből szembetűnő elem az ajtó, amit még az előző üzlet kialakításánál találtunk egy gipszkarton fal alatt. Most végre megtalálta a helyét a vendégtérben - még nem volt olyan vendégünk, aki szó nélkül el tudott volna menni mellette. Reméljük sok kíváncsi vevőnk lesz és mesélhetünk majd azokról a fontos szempontokról, amik minket is vezéreltek: a kávéink magas minősége, a mikropörkölés fontossága, a direct és ethic trade folyamata, a tej minősége, a kávégépünk különlegessége, a higiénia és rend fontossága, és még sorolhatnám. Természetesen a szaktudás is elengedhetetlen, de ezt mondanom sem kell.

A kezdetektől nagyon tudtuk, hogy mit akarunk: kávét feketén, fehéren. A lassan szlogenünkké váló mondatban tényleg minden benne van: az elköteleződés a jó kávé, kiegészítők és technológia mellett (mert a gép és a tej legalább olyan fontos), a minimál design (minden fekete-fehér), és a térszervezés, aminél igyekeztünk a kávé készítést a középpontba állítani. A feketében egy manuális La Marzocco Linea gép van, ami jelenleg egyedülálló itthon. Minimális változtatások az előáztatásban vagy a kávé őrleményben radikálisan különböző kávét eredményeznek – ezzel folyamatosan kísérletezünk, finomhangoljuk a blendeket és a készítést is. Nem véletlen, hogy a Cafe Conceptes Nezvál Máté külön nekünk, erre a masinára készített két kávé-keveréket: egyet a feketéhez (espresso), egyet a fehérhez (tejes italok). A „fekete” blendünk espresso-ként nagyon harmonikus, étcsokis-mogyorós ízjegyekkel, kellemes karakterrel. A világosabb pörkölésű „fehér” keverékünk izgalmát az etióp Sidamo szemek adják: citrusos, savas ízeket érezhetünk ki belőle, amit a házi tej szépen egyensúlyba hoz.

A nyitó kínálatot az espresso-alapú italok köré építettük, de persze a tejes kávék szerelmesei sem maradnak hoppon. Talán az egyik legérdekesebb pont a „feketénfehéren menü”, ami egy espressót és egy cappuccinót jelent, amit az ínyenc, speciality coffee tesztelők mellett a kíváncsi vendégeknek ajánljuk. Nekünk nagyon izgalmas volt összekóstolni őket, hihetetlen, hogy a tej milyen szépen megszelídíti, valójában megédesíti ezt a citrusos espressót – úgy gondoltuk, hogy másoknak is érdekes lehet. Az volt a célunk, hogy megmutassuk, hogy a jó kávé cukor nélkül is jó (mi legalábbis mindenkit arra fogunk bátorítani, hogy legalább egy kóstolás erejéig hagyjuk el a cukrot). Egyébként háztáji tejet használunk, ami Etyekről érkezik egy kis sajtmanufakúra gazdaságából. Ez azért fontos, mert csak a friss, legalább 2,8-as tejből lehet igazán krémes tejhabot készíteni. Persze gondolunk azokra is, akik nem fogyaszthatnak tejtermékeket, nekik laktózmentes vagy szójatejjel is el tudjuk készíteni a kávékat. Törekszünk arra, hogy a kínálatunk átlátható és egyszerű maradjon, de nem mondtunk le a helyben, frissen sült pékárukról és a süteményekről sem. Ha pedig valaki épp nem kávét keres, akkor friss gyümölcsnektár, fröccs, forró csoki és a Cosy teák közül is választhat.

Mindenkit arra bátorítunk, hogy gyűjtsétek nálunk a fekete pontokat! Az általános iskolában sokakban kellemetlen emléket hagyó fekete pontok, nálunk csak jót jelentenek: 9 fogyasztás (kávé, tea, forró csoki) után egy ajándék választható: egy fekete-bögre, vagy egy újabb fekete/fehér nedű.”

design, belsőépítészet, budapest, fekete, gerzsenyi andrás, kávézó, 5. kerület, szolláth gábor Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317