Logomain

A kormányportál az év designterméke

By Kovács Dániel 2013. április 22. 13:24

szerk at hg dot hu

0xr580swvvuo04mbtopiwvrin1emiilqtkeewhniche20130604-20111-1w6yt83.gallery

A Designs of the Year 2013 győztese, a Gov.uk

Dkfqqawm0eymf_qzgfgrqpefdxyykytu43xh6t4adt420130604-20111-1adampn.gallery

A Designs of the Year 2013 győztese, a Gov.uk

Mtguzo98xafo0ada-vocafonedpl0afbtcoxvzmy_0w20130604-20111-wn82hp.gallery

A Designs of the Year 2013 győztese, a Gov.uk

Omvd8acseb5xw5zeaw9bssf8cmaqsgyqzkg3ywi_vou20130604-20111-nc4bdw.gallery

A Designs of the Year 2013 győztese, a Gov.uk

Wfpeqsftcra4vz0y12dq4multpdfs46gtv2z6qdqnc020130604-20111-7lptmq.gallery

A Designs of the Year 2013 győztese, a Gov.uk

Az egységes brit kormányzati portál, a gov.uk a zsűri egyöntetű véleményével a Designs of the Year 2013 győztese.

„A honlapok Paul Smith-e” – lelkendezett Deyan Sudjic, a Design Museum London igazgatója az idei Designs of the Year végeredményének bejelentésekor. A zsűri egyhangú szavazásával született döntés alapján a hét kategóriagyőztes közül a legjobb a Gov.uk brit kormányzati portál, amely egy rakás korábbi, különböző honlapokon elérhető funkciót rendez közös, egységes és egyszerű keretbe. Paul Smith nevét azonban kissé túlzásnak érezzük a honlapon történő kalandozás után; a Gov.uk ugyanis minden, csak nem izgalmas. De az idei mezőnyből az is kiderül, hogy nem véletlenül.

Természetesen nem is a látványosság, hanem a mindenek feletti praktikum volt a tervezők célja a honlappal; ezért a rendkívül egyszerű, átlátható felépítés, a nagybetűs feliratok és a leírással kísért linkekkel helyettesített menüsorok. A Ben Terrett, a Wieden & Kennedy korábbi designigazgatójának vezetésével a Government Digital Service által tervezett, magyarán házon belül készült honlap még attól sem riadt vissza, hogy a kattintható feliratokat a Google mintájára kék színnel és aláhúzással emelje ki, amivel utoljára a kétezres évek elején találkozhattak tapasztaltabb internetezők.

A használhatóság jegyében a honlapot a szöveg uralja, képekkel csak elvétve és viszonylag kis méretben találkozhatunk – ez szintén tökéletesen ellene megy napjaink vizuális trendjeinek. A retrós hangulatot erősíti a használt font, a ma 77 esztendős Margaret Calvert közel ötven évvel ezelőtt kidolgozott betűtípusának egy verziója, amelyet Britannia-szerte az útjelző táblák felirataihoz használtak és használnak ma is.

A funkcionális összetettség azonban magyarázatot nyújt minderre, hiszen a Gov.uk nem csupán a kormány működésébe nyújt betekintést, a felépítéstől a kormánytagok önéletrajzáig, de a mindennapok kormányzati szervekkel kapcsolatos ügyintézésében is segítséget nyújt, az útlevéligényléstől az adóbevallásig. Nem kizárólagosan, sőt még csak nem is elsősorban a kormányzati kommunikációt szolgálja tehát, mint a magyar kormany.hu, hanem információs és szolgáltatóközpont, méghozzá meglehetősen naprakész adatokkal. Létrehozásáról egyébként ezt követően döntöttek, hogy 2010-ben Martha Lane Fox, a Lastminute.com alapítója a kormánynak írt levelében egy sor változtatást javasolt az akkor használt kormányzati portál, a Directgov.uk felületén.

David Cameron brit miniszterelnök elégedetten nyugtázta a Design Museum döntését. „Ennek a kormánynak szilárd elhatároza, hogy a legátláthatóbb módon működjék a világon. Először a történelemben az emberek egy helyen, tiszta és konzisztens keretek között tájékozódhatnak arról, mi történik a kormányban. Újabb bizonyítéka ez annak, hogy Nagy-Britannia világklasszis designszférája kimagaslik a nemzetközi mezőnyből.”

A Designs of the Year 2013 idei mezőnye (is) arról tanúskodik, hogy a csillogó-villogó, öncélú designtárgyak helyett az igazán komolyan vehető és elismerésre méltó produktumok gyakran alig értelmezhetőek a hagyományos esztétikai keretek között. A termék kategóriát például egy előrecsomagolt gyógyszerkészlet, a Kit Yamayo nyerte meg, amelyet a Coca-Cola termékeivel együtt juttatnak el Afrika elszigetelt falvaiba; az építészet legjobbjának pedig az elmúlt év vadonatúj középületei helyett egy, a hatvanas évekből származó párizsi toronyház fenntartható módon történő bővítés-átépítését találták. Ez arról tanúskodik, hogy a Designs of the Year 2013 a designer feladatát a mindennapi problémák megoldásában, nem az esztétikumban, sőt: még csak nem is a szó szerint vett formaadásban látja. Ez a szemléletmód mindinkább teret követel magának a design nemzetközi világában, még ha a legnagyobb fórumokon, például a nemrég lezárult milánói design héten még nem is tudott áttörni. Amíg a hagyományos értelemben vett „high society” designra kereslet mutatkozik, addig minden bizonnyal nem is fog, a szakmában azonban kétségtelenül átrendezi majd az erővonalakat; a kérdés csak az, ez a csendes forradalom mikor ér el hozzánk is.

design, nagy-britannia, london, díj, design museum, honlap, designs of the year 2013 Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317