Logomain

Mégis a Puskásból lesz Nemzeti Stadion

By Kovács Dániel 2013. április 17. 14:28

szerk at hg dot hu

670px-nepstadion_bejarat20130604-20111-un97xn.gallery

Az egykori Népstadion, a mai Puskás Ferenc Stadion főbejárata

800px-nepstadion_felso_karej20130604-20111-1ox8kd6.gallery

Az egykori Népstadion, a mai Puskás Ferenc Stadion nézőterének pilonjai

Mertek20130604-20111-1q3kn5y.gallery

A Mérték Építészeti Stúdió Kft. III. helyezést kapott terve az Istvánmező rendezésének ötletpályázatáról

Pomsar20130604-20111-d6q7jt.gallery

A Pomsár és Társai Építész Iroda Kft. II. helyezést kapott terve az Istvánmező rekonstrukciójára 2012-ben kiírt pályázaton

Ami azt is jelenti, hogy nem épül vadonatúj stadion közvetlenül mellette – ahogyan még néhány hónappal ezelőtt tervezte a kormányt. A 2010-es választások óta Vígh László kormánybiztos már bejelentette az egykori Népstadionnal kapcsolatban azt is, hogy lebontják, és azt is, hogy atlétikai stadionként újítják fel, mellette új futballarénát építve. A legfrissebb, április 15-i kormánydöntés értelmében azonban mégis a Puskás lesz (marad) a nemzeti sportcsarnok, csak a belsejében új lelátókat alakítanak ki. Vígh szerint ez „gyorsabb és takarékosabb is a korábbi elképzeléseknél” – ezzel már csak azért is egyetértünk, mert magunk is többször megírtuk. Pályázat továbbra sem lesz.

Ami azt is jelenti, hogy nem épül vadonatúj stadion közvetlenül mellette – ahogyan még néhány hónappal ezelőtt tervezte a kormány. A 2010-es választások óta Vígh László kormánybiztos már bejelentette az egykori Népstadionnal kapcsolatban azt is, hogy lebontják, és azt is, hogy atlétikai stadionként újítják fel, mellette új futballarénát építve. A legfrissebb, április 15-i kormánydöntés értelmében azonban mégis a Puskás lesz (marad) a nemzeti sportcsarnok, csak a belsejében új lelátókat alakítanak ki – épp úgy, ahogyan Skardelli Györgyék javasolták a tavalyi ötletpályázatból kizárt munkájukban. Vígh szerint ez „gyorsabb és takarékosabb is a korábbi elképzeléseknél.” Pályázat? Az nem lesz.

Mégis ez az igazi: az egykori Népstadion bejárata

A kormány 1207/2013. (IV. 15.) számú határozata 2013. április 15-én jelent meg a Magyar Közlönyben. Ez alapján az Istvánmező rehabilitációjának részeként, az „új megvalósulási koncepció” alapján a Puskás Ferenc Stadion a legmagasabb UEFA kategóriájú, legalább 65 000 fő befogadására alkalmas, multifunkcionális sportközponttá építik át. Emellett felújítják a Körcsarnokot és a Millenáris Velodrómot, illetve átépítik a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokot. Új létesítmények is készülnek: egy nemzetközi úszó- és vízilabda versenyek lebonyolítására alkalmas csarnok, atlétikai pálya és fedett atlétikai edzőpálya, valamint kiszolgáló épületek és parkolók.

Az új koncepció része az is, hogy a Puskás Ferenc Stadion pilonjainak külső kontúrja és az új lelátók közötti területen új funkciókat helyeznek el, olyanokat, mint „edzőtermek, konferencia helyszín, mélygarázs, szálloda, egyes edző és versenypályák,” „jégkorong, labdajátékok, asztalitenisz, vívás, ökölvívás, birkózás, és további küzdősportok edzőtermei,” „sporthoz kapcsolódó kereskedelmi egységek, üzletek,” éttermek, fitneszközpont, valamint a stadion legfelső szintjén kivilágítható panoráma futópálya.

A Népstadion külső pilonjai is a helyükön maradhatnak

A kormányhatározatban az is szerepel, hogy a tervezési munkákat a Nemzeti Sportközpontok alkalmazásában álló tervezőkre bízzák – azaz sem a Puskás Ferenc stadion rekonstrukciójára, sem az Istvánmező új létesítményeire nem írnak ki pályázatot. A terveket 2013 őszén mutatják majd be.

A Nemzeti Sportközpontok honlapjáról az is kiderül, hogy a fentiek „több hónapos hazai és nemzetközi szakértői egyeztetés” után születtek. Ez azért lehet meglepő, mert tavaly júliusban eredményes, bár első helyezés nélküli városépítészeti ötletpályázatot zárt le a kormány, méghozzá olyan meghatározott paraméterekkel, mint az atlétikai stadionként felújítandó Puskás, és a mellé épülő vadonatúj, 45 ezres stadion. Igaz, a zsűri komoly aggodalmakat fogalmazott meg a tervek kapcsán, ami annak fényében érthető, hogy nem sokkal korábban, 2011 novemberében a kormány még bontani akarta a Puskás Ferenc Stadiont, és a helyére építeni az új arénát.

A Pomsár és Társai Építész Iroda Kft. II. helyezést kapott terve az Istvánmező rekonstrukciójára 2012-ben kiírt pályázaton

A Mérték Építészeti Stúdió Kft. III. helyezést kapott terve az Istvánmező rendezésének ötletpályázatáról

Az ötletpályázatot követően Skardelli György, a KÖZTI tervezője nyilvánosságra hozta munkatársaival közös, évek óta fejlesztett koncepcióját, amelyet a pályázat értékeléséből kizártak. Ebben Skardelliék a Népstadion meglévő falai közé illesztenek be egy új, fedett sportcsarnokot – épp olyan módon, ahogyan a kormány a legfrissebben tervezi. Nincsenek információink arról, hogy a KÖZTI, illetve tervezői ebben szerepet kapnának; azt mindenesetre érdemes tudni, hogy Skardelli vezetésével készültek a Papp László Budapest Sportaréna tervei az előző Orbán-kormány idején, illetve a KÖZTI jelenleg is több meghatározó, kormányzati forrásból zajló építkezés résztvevője Budapesten, például a Kossuth téren és a Várkert Bazárban. Maga Skardelli 2012 novemberében nyerte meg a Ludovika sportközpontjára kiírt pályázatot. 

Az Istvánmező rekonstrukciója a jelenlegi tervek szerint 2017-ben fejeződhet be. A költségekre ebben az évben a mostani kormányhatározat 798,5 millió forintot különített el, és intézkedett az előző évekből megmaradt 695,4 millió forint felhasználhatóságáról is.

budapest, stadion, skardelli györgy, terv, közti, 14. kerület, puskás ferenc stadion, istvánmező Icon_print

Az egykori Népstadion, a mai Puskás Ferenc Stadion főbejárata

Az egykori Népstadion, a mai Puskás Ferenc Stadion nézőterének pilonjai

A Mérték Építészeti Stúdió Kft. III. helyezést kapott terve az Istvánmező rendezésének ötletpályázatáról

A Pomsár és Társai Építész Iroda Kft. II. helyezést kapott terve az Istvánmező rekonstrukciójára 2012-ben kiírt pályázaton

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317