Logomain

Új adományokkal gazdagodott az Iparművészeti

By Kovács Dániel 2013. április 16. 16:35

szerk at hg dot hu

Több mint harminc kerámiatárggyal gyarapította az Iparművészeti Múzeum gyűjteményét egy friss adomány, Bácsi Magda ajándéka. A hegedűművész Svédországból való hazaköltözése, 1994 óta már csaknem 300 tárggyal gazdagította a múzeumot. A legfrissebb, mintegy ötezer év kerámiaművészetét reprezentáló együttesből önálló kabinetet hoznak létre a múzeum Gyűjtők és kincsek című állandó kiállításán.

Több mint harminc kerámiatárggyal gyarapította az Iparművészeti Múzeum gyűjteményét egy friss adomány, Bácsi Magda ajándéka. A hegedűművész Svédországból való hazaköltözése, 1994 óta összesen majd 300 tárggyal gazdagította a múzeumot; ennek egyik kiemelkedő tétele a mostani. A legfrissebb, mintegy ötezer év kerámiaművészetét reprezentáló együttesből önálló kabinetet hoznak létre a múzeum Gyűjtők és kincsek című állandó kiállításán.

Gel_882020130604-20111-1lsjdc2.gallery

Szecessziós Zsolnay-váza, Mack Lajos terve alapján, Bácsi Magda adománya az IMM számára. Fotó: Áment Gellért – Iparművészeti Múzeum

Az új kabinetben összesen 43 tárgyat mutat be a múzeum, a neolitikumtól 1900-ig. A kiállított művek jellemzően a Távol-Keletről származnak, mint a kínai civilizáció korai emlékei: a Szerzetesfej szobortöredék, a tus hígításához használt kicsiny, hal vagy teknősbéka formájú vízcsepegtető eszközök, az élethű Tang-kori lovacska, a geometrikus festéssel díszített neolitikumi cserépedények és korsók.

A kabinet kiemelkedő jelentőségű műve a kínai Lovas íjász szobra. A kerámia figura a Han-korban, Kr. e. 206 - Kr. u. 220 között készült, arányai, a lovas és ló ábrázolása, a harcos viselete, a nyereg mintázása a festés pontossága hiteles, megrendítő és megejtő emlék a kétezer évvel ezelőtti kultúrából.

Han-kori lovas íjász szobra, kínai kerámia, Bácsi Magda adománya az IMM számára. Fotó: Áment Gellért – Iparművészeti Múzeum

A kabinet másik együttese a merőben más karakterű porcelán világát tárja elénk. A különleges anyag, a porcelán áttetsző fehérségét, ragyogó színeinek pompáját, festésének szokatlan finomságát Európa kerámiaművészete követendő mintának tekintette. A kontinens kikötőibe érkező távol-keleti tárgyak első hajórakományai uralkodói gyűjteményekbe kerültek. 17-18. század fordulóján Erős Ágost volt a korszak legjelentősebb porcelángyűjtője. A kollekció legszebb darabajai a drezdai Zwinger Porcelángyűjteményében ma is láthatók. Gyűjteményének egy része az első világháborút követően kerültek el Drezdából, hogy azután aukciós házak ritka és értékes műkincseiként árverezték el őket. Bácsi Magda ezekből tudott szerzeményezni igen szép porcelánokat, valamennyin látható a királyi gyűjtemény lajstromszáma. Gyűjteménye emellett a búvárrégészetnek köszönhetően is gazdagodott: a tenger mélyéről felhozott, kerámiák, porcelánok közül a válogatás a Beleitung, a Hoi An, a Vung Tau, a Ca Mau és a Binh Thuan Cargo egy-egy emlékét reprezentálja.

Az európai gyűjteményi egységet a kabinetben egy elegáns szecessziós díszváza képviseli. A csillagos ég alatt táncoló nőket ábrázoló, reprezentatív eozinmázas vázát Mack Lajos szobrászművész terve alapján a Zsolnay gyárban, 1899-1900-ban készítették.

Az április 18-án felavatandó Bácsi Magda kabinet kollekciója „A jövő ígérete” nevet viseli majd, mivel a műtárgyak tudományos feldolgozását, valamint az épület rekonstrukcióját követően állandó kiállításon tervezi bemutatni a teljes gyűjteményt, melynek értéke megközelítőleg százmilliós nagyságrendű.

design, adomány, kerámia, iparművészeti múzeum, zsolnay, bácsi magda Icon_print

Han-kori lovas íjász szobra, kínai kerámia, Bácsi Magda adománya az IMM számára

Szecessziós Zsolnay-váza, Mack Lajos terve alapján, Bécsi Magda adománya az IMM számára

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317