Logomain

Ora-Ito átformálja Le Corbusier lakógépét

By Kovács Dániel 2013. április 16. 13:07

szerk at hg dot hu

Művészeti központot nyit Le Corbusier egyik leghíresebb épülete, a marseille-i „lakógép” tetőteraszán Ito Morabito, ismertebb nevén Ora-Ïto. A francia design tíz évvel ezelőtt felkapott, még mindig csak 35 éves üdvöskéje eredeti formájában állította helyre az épületrészt, amelyet 2010-ben vásárolt meg; a komoly ambíciókkal felépített MAMO pedig idén nyit – mikor máskor, hisz Marseille 2013-ban Európa egyik kulturális fővárosa.

Művészeti központot nyit Le Corbusier egyik leghíresebb épülete, a marseille-i „lakógép” tetőteraszán Ito Morabito, ismertebb nevén Ora-Ïto. A francia design évtizeddel ezelőtt felkapott, még mindig csak 35 éves üdvöskéje eredeti formájában állította helyre az épületrészt, amelyet 2010-ben vásárolt meg; a komoly ambíciókkal felépített MAMO pedig idén nyit – mikor máskor, hisz Marseille 2013-ban Európa egyik kulturális fővárosa.

Marseille120130604-20111-1ogsv33.gallery

Az 1947-1952 között emelt marseille-i Unité d'Habitation, amelyet francia nyelvterületen inkább Cité radieuse néven ismernek, az első és leghíresebb Le Corbusier lakógépeinek sorában, azaz azok közül a nagyméretű betonépületek közül, amely gondosan kiszámított arány- és térrendszerükben több száz lakás mellett további, a hétköznapi élethez szükséges funkciókat is kínáltak a beköltözőknek, a háziorvostól az óvodáig. A marseille-i példány 18 emelete felett, a tetőteraszon Le Corbusier közös sportközpontot álmodott az 1600 lakó számára, akik azonban nemigen szándékoztak részt venni ebben az álomban, így a tetőteraszt utóbb részben beépítették és privatizálták. A tulajdonos 2010-ben dobta a piacra az épületrészt. A Párizsban élő designer, Ora-Ïto ekkor fedezte fel az újsághirdetést és döntötte el: szerez magának egy darabka Corbut.

Ora-Ïto Marseille-ben született, Pascal Morabito ékszerész fiaként, így gyerekkorától ismerte az épületet. Ez persze nem lett volna elég a tulajdonjog megvásárlásához, hisz korántsem volt egyedül az arra ácsingózók sorában. Amiért mellette döntöttek, az az volt, hogy kijelentette: eredeti állapotában állítja helyre a tetőteraszt. Ekkor még kevéssé volt egyértelmű, hogy ez bontásokat jelent, az 1950-es években ugyanis a körpanorámát akadályozó, de alapterületében hasznos toldást építettek itt, amely aztán harminc évvel később az épület egészével együtt műemléki státuszt kapott.

A bevásárlás után Ora-Ïto első komoly csatája ennek az épületrésznek a védettség alól való felszabadítása, majd lebontása lett, amelyhez szerencsére partnert lelt a Fondation Le Corbusier-ben. A bontást követően feltárult a tetőterasz eredeti, nagyvonalú, tengerjáró hajókat idéző térszerkezete, valamint a Le Corbusier által tervezett dekoráció több, már feledésbe merült részlete is. Ekkora a lakóház is beszállt a munkálatokba, így állami támogatással, összesen hétmillió eurós beruházással a teljes tetőteraszt sikerült eredeti állapotában helyreállítani.

Ora-Ïto kávézót, művészeti stúdiót és kiállítóteret hoz létre a lakógép tetején, minden nyáron helyspecifikus installációval. Az idei meghívott alkotó Xavier Veilhan, akinek építészeti ihletésű sorozata korábban a versailles-i kastélykertet is meghódította. Az új művészeti központot, amelynek nyitását júniusra tervezik, Ora-Ïto a MAMO névre keresztelte; ez egyrészt a Marseille Modulor rövidítése, másrészt tréfás fejhajtás a New York-i „rivális”, a MoMA előtt.

A francia designer 1998-ban, csak virtuálisan létező brandek hirdetéseivel, majd híres márkák számára készített gerilla-kampányaival tett szert hírnévre. Már huszonévesen olyan cégektől kapott megrendeléseket, mint a Swatch, a Gucci, az Adidas vagy a Heineken; az utóbbi számára tervezett, futurisztikus palackja egyben legismertebb munkáinak egyike is. Budapesten legutóbb 2008-ban, a 11. Lakástrend és Design kiállításon járt egy kompakt, egyetlen darabból álló konyhával.

Fényképek: ora-ito.com

ora ito, örökségvédelem, marseille, le corbusier, franciaország, mamo Icon_print

A marseille-i Unité d'Habitation tetőterasza felújítás után

A marseille-i Unité d'Habitation tetőterasza felújítás után

A marseille-i Unité d'Habitation tetőterasza felújítás után

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317