Logomain

Magyar bútorok is lesznek Milánóban

By Kovács Dániel 2013. április 8. 13:13

szerk at hg dot hu

A120130604-20111-1jo822w.gallery

Az Architecture Uncomfortable Workshop gyapjúszéke

A220130604-20111-1lupc73.gallery

Architecture Uncomfortable Workshop: Coloured Lamps

A320130604-20111-mn3nen.gallery

Architecture Uncomfortable Workshop: Coloured Lamps

A420130604-20111-hle41a.gallery

Architecture Uncomfortable Workshop: Coloured Lamps

A620130604-20111-zuyy4h.gallery

Architecture Uncomfortable Workshop: Tölgy X

A20130604-20111-46v8j6.gallery

Architecture Uncomfortable Workshop: Tölgy X

Ronk220130604-20111-1eo9dvo.gallery

Architecture Uncomfortable Workshop: Waste-less chair

Indul a milánói bútorkiállítás! Ráadásul a pesti Architecture Uncomfortable Workshop is ott lesz három bútorával.

Egy lelkes fiatalokból álló budapesti csapat, az Architecture Uncomfortable Workshop az egyetlen, nem céges magyar szereplője az idei milánói nemzetközi bútorkiállításnak – tudomásunk szerint. Mellettük a visszatérő Manooi és az alapvetően klasszikus lámpatesteket gyártó Patinás Lámpa Kft. állít ki, de ők már a kísérőrendezvény Euroluce részeként. Április 9-14. között rendezik meg Milánóban a designvilág egyik leginkább várt éves eseményét, az 52. nemzetközi bútorkiállítást.

A gyapjúszéket is kiállítják Milánóban

Ezen a héten gyártók, tervezők és érdeklődők ezrei sereglenek az észak-olaszországi városba, hogy felmérjék a legújabb trendeket, megismerjék a legfrissebb tehetségeket és álmélkodjanak a vadabbnál vadabb koncepciókon. A hivatalos rendezvénysorozatot az 1998 óta rendezett, a fiatal talentumokat bemutató SaloneSatellite mellett idén a kétévente rendezett világítástechnikai show, az Euroluce és az irodabútorokkal foglalkozó SaloneUfficio is kísérik. Akinek pedig ez sem lenne elég, annak ezen a héten a FuoriSalone és a milánói triennále designrendezvényei színesítik a felhozalt. Mi már megkezdtük a tudósítást, és továbbra is beszámolunk 2013 legizgalmasabb milánói hetének eseményeiről.

A közös névvel I Saloniként emlegetett rendezvénysorozatra idén 300 ezer látogatót várnak a világ 160 országából. A milánói vásárvárosban több mint 1900 cég állít ki; az Euroluce négy pavilonban, 38 ezer négyzetméteren, a 700 tervező munkáját bemutató SaloneSatellite pedig két pavilonban, 12 500 négyzetméteren kápráztatja el a betérőt – utóbbi egyébként idén a kézműves hagyományok és a kortárs design viszonyát állítja fókuszba. A program díszvendége Jean Nouvel; a francia építész „Project: office for living” címet viselő installációja 1200 négyzetméteren mutatkozik be a SaloneUfficio pavilonjában.

A felhozatalból persze gyakorlatilag lehetetlen válogatni, hiszen a legnevesebb tervezők szinte mindegyike Milánóban van a héten. A rendezvények sokaságát talán érzékelteti, hogy csak az I Saloni helyszínén kívül rendezett, Fuorisalone néven csoportosított programok száma megközelíti az ezret – köztük olyanokkal, mint a hét legjobb bemutatóit és standjait értékelő Milano Design Award. Természetesen a designcégek sem maradhatnak ki ugyanis: önálló programmal készült a hétre többek közt az ASUS, a Vodafone, a Panasonic, a Hyundai, az Intel és az eBay, és a napokban mutatja be Ross Lovegrove-val közös konceptautóját a Renault – hol másutt, mint Milánóban. A Triennále designhetének rendezvényei között olyanokat találunk, mint a nemrég elhunyt olasz építész- és designerlegenda, Gae Aulenti munkássága előtt tisztelgő tárlat, az idén 150 éve született Henri van de Velde tárgyait felsorakoztató belga kiállítás, vagy a 2015-re tervezett új EXPO-kapuépítmény terveinek a bemutatója.

Színezett lámpák

És mi, magyarok ott leszünk-e Milánóban? A SaloneSatellite kiállítói között sajnos idén sincs magyar, mint ahogyan a központi kiállítás 1950 cégéből sem találunk egyetlen hazait – miközben Ausztriát és Bulgáriát két-két, a lengyeleket öt, Görögországot kilenc, Romániát pedig nem kevesebb mint 14 vállalkozás képviseli. 

Tudomásunk szerint az idei milánói felhozatal egyetlen független designer-résztvevője Magyarországról a budapesti Architecture Uncomfortable Workshop, amely azt követően kapott meghívást, hogy február végén a Designboom bemutatta egy bútorukat, az egyetlen farönkből készített széket. A bútort ezután több rangos szakmai sajtótermék és designblog közölte, majd a milánói Ferramenta megkereste a tervezőket, nem vennének-e részt az I Saloni idejére tervezett kiállításukon – tudtuk meg Szabados Karolinától, a műhely tagjától. A Retrobottega című tárlat kifejezetten kézműves munkával, DIY-technikákkal készült bútorokat mutat be április 9-14. között. Az Architecture Uncomfortable Workshop három tárggyal: a Gyapjúszékkel, a Tölgy X falra akasztható sámlival és színezett falámpáikkal szerepelnek a kiállításon.

Tölgy X falra akasztható sámli

Az Architecture Uncomfortable Workshopot 2012-ben alapította Boronkay Péter, Ghyczy Dénes Emil, Demeter Lilla, Szabados Karolina, Szederkényi János, Szederkényi József és Szederkényi Lukács. Az alapítók közül négyen a Műegyetemen, és állandó munkahelyük mellett, szabadidőben dolgoznak a műhelyben. Eddigi kisebb építészeti munkáik és tárgyaik mellett tavaly közösen indultak a Velencei Építészeti Biennále magyar pavilonjára kiírt pályázaton is. Munkáik egyébként épp mostanában itthon is megtekinthetőek a Construma Magyar Design standján.

Az első siker: a Waste-less Chair

design, bútor, magyar design, milánó 2013, architecture uncomfortable workshop, magyar bútor Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317