Logomain

Negyvenéves a pécsi tévétorony

By Kovács Dániel 2013. április 4. 09:21

szerk at hg dot hu

1_lakihegy20130604-20111-ogzdqp.gallery

Lakihegyi adótorony, Szigetszentmiklós

2_szechenyi_hegy20130604-20111-1ppgsfp.gallery

Széchenyi-hegyi TV-torony

3_miskolc20130604-20111-xg1hke.gallery

Avasi TV-torony és kilátó, Miskolc

4_sopron20130604-20111-hlwuyb.gallery

TV-torony, Sopron

5_zalaegerszeg20130604-20111-7zcn3e.gallery

TV-torony, Zalaegerszeg

6_pecs20130604-20111-5z7ihb.gallery

Tv-torony és kilátó, Pécs

7_kekes20130604-20111-1ex81db.gallery

TV- és mikroállomás, Kékestető

Pécs legendás bulihelyszíne előtt tisztelegve Magyarország legismertebb adótornyait gyűjtöttük csokorba. <br/>

1973. április 4-én adták át ünnepélyesen Pécs legújabb nevezetességét, a Misina-tetőre épült adótornyot. Azóta ez Magyarország legmagasabb épülete – persze csak akkor, hogyha az „épület” és az „építmény” szavak között gondos különbséget teszünk. Ugyanis, mint az alábbi listából is kiderül, akad a pécsi toronynál magasabb, ember alkotta szerkezet hazánkban. A jubileum előtt tisztelegve Magyarország legismertebb távközlési adótornyait gyűjtöttük egy csokorba, felépülésük időrendjében.

Lakihegyi adótorony, Szigetszentmiklós

Tervező: Tantó Pál (amerikai tervek adaptálásával), 1929-1933 // Épült: 1933 // Képek: a torony újkorában; a felrobbantott torony roncsai; újjáépítés 1947-ben; a torony ma (Forrás: Postamúzeum és Wikipédia)

Bár a lenti lista összes többi szereplője televíziós sugárzásra épült, egy ilyen felsorolásból kihagyhatatlan Magyarország tán legismertebb rádiós adótornya, amely 314 méteres magasságával egyben országos rekorder. A közismert tévhit ellenére sosem volt világrekorder, hiszen az 1931-ben elkészült Empire State Building tetőmagassága 381 méter, viszont elkészültekor Európa legmagasabb építményének számított. Az amerikai tervek adaptálásával készült, Blaw-Knox-rendszerű tornyot 1944. november 30-án a visszavonuló német seregek ledöntötték, de a háború után három év alatt teljesen helyreállították. Miután 1977-ben üzembe helyezték a korszerűbb solti rádióadót, ennek a bontásáról döntött a tulajdonos. A hazai civil örökségvédelem korai eredménye, hogy végül 1985-ben ipari védettséget kapott és ma is áll. Sőt: amellett, hogy ipari alpinisták gyakorlóhelye, 2006 óta újra eredeti funkcióját is ellátja.

Széchenyi-hegyi TV-torony

Tervező: Székely László, Verő Imre, Puchard József (UVATERV), 1954 // Építés: 1954-1958 // Fotók: Postamúzeum 

A magyar televízió hivatalosan 1957. május elsején kezdte meg sugárzását. Ekkora már készen kellett volna állnia, de az ’56-os „ellenforradalmi” események miatt csúszott, és csak a következő év januárjában kezdhette meg működését az első hazai TV-torony a Széchenyi-hegyen. A Gyermekvasút (akkor: Úttörővasút) végállomásától nem messze felépült torony inkább magasházra emlékeztet, mint a későbbi tévétornyokra, a szükséges technikai eszközökhöz ugyanis viszonylag nagy alapterületre volt szükség. A 12 szintes, 56 méter magas épület alapterülete 8,3x20 méter, tetejére pedig még egy 38 méter magas antennatartó került. A mészkővel burkolt, egyszerű homlokzatot négyzetes ablakok tagolják, a bejáratot vasbeton előtető emeli ki, a felső részt pedig loggiák, amelyekre később távközlési eszközöket helyeztek – ebből ered a mai, kissé rendezetlen összkép. A Széchenyi-hegyi tévétorony Budapest szinte minden pontjáról látható, így – bár az 1975-ben mellé állított, fémszerkezető antenna erősen rontja a képet – az elmúlt 55 évben a város szerves részévé vált.

Avasi TV-torony és kilátó, Miskolc

Tervező: Hófer Miklós és Vörös György (KÖZTI), 1962 // Épült: 1962-1966 // Archív képek: egykor.hu

Az avasi kilátót ma már a hatvanas évek építészetének megbecsült emlékeként tartjuk számon – a maga korában pedig rendkívüli merészségéért dicsérték, hiszen csak nem rég ért véget a szocialista realizmus rossz emlékű időszaka. A központi betonoszlopból a lombkoronaszint felett, tíz méter magasan ugrik ki a hatszögletű kilátóterasz, 15 méter magasan pedig a 200 személyt befogadó, üvegfalú presszó. A kilátószintre vezető két, egyenes lépcsőkar a torony stabilizálásában is szerepet játszik, amelynek csúcsa azonban ezzel együtt is kileng akár 45 centimétert is erős szélben. A 2011-ben elhunyt Hófer élete legjobb alkotásai között tartotta számon az avasi tornyot.

TV-torony, Sopron

Tervező: Kovács Sándor (Postai Tervező Iroda – POTI), 1967 // Épült: 1968-1970 // Fotók: egykor.hu (bal), Postamúzeum (jobboldaliak)

1959-től a jelenlegi torony elkészültéig a Károly-kilátót használták a televíziós adások közvetítésére az ország északnyugati csücskében. Bár újra és újra felmerül, hogy a nem messze álló tévétornyot is át lehetne alakítani kilátó céljaira, a tulajdonos Antenna Hungária Zrt. ezt nem tervezi. Bár látszólag a sok körterasz valamelyike alkalmas lenne erre a célra, valójában az az épület minden helyiségét elfoglalják a telekommunikációs eszközök. A sajátos formájú, leginkább űrrakétára emlékeztető torony betonrésze 136 méter magas, ehhez adódik még a csaknem harminc méteres antenna – ezzel ez Győr-Moson-Sopron megye legmagasabb épülete.

TV-torony, Zalaegerszeg

Tervező: ? // Épült: 1970-1973 // Saját honlap // Képek: Postamúzeum (a torony lépcső nélkül és lépcsővel), Wikipédia (a torony a város felől)

A város fölé magasodó Bazitai tetőn emelt torony nem tartozik a legmagasabbak közé: „csak” 95 méteres. Formai sajátosságát az adja, hogy mivel itt is működik kilátó és presszó, a lift mellé a torony betonmagját körbeölelő lépcsőrendszer is épült. Ma is népszerű kirándulóhely a zalaegerszegiek körében. Ehhez a toronyhoz kötődik Magyarország egyik legsúlyosabb építési balesete: 1970 őszén az antenna rögzítése közben két munkás a mélybe zuhant és szörnyethalt, társaikat pedig helikopterrel kellett kimenteni az épületről.

Tv-torony és kilátó, Pécs

Tervező: Vízvárdy István, Söpkéz Gusztáv és Thoma József (POTI) // Épült: 1968-1973 // Saját honlap // Fotó: Wikipédia

197 méteres magasságával a pécsi tévétorony hazánk legmagasabb épített (és nem szerelt) szerkezete – azaz épülete. A 18 500 tonna vasbetonból épült torony eredetileg hat méterrel alacsonyabb volt; egy 1995-ös antennacserét követően nyerte el mai méretét. Sajátossága, hogy a rendkívül jó elhelyezkedést és a Pécsre kínálkozó panorámát kihasználva kilátót és presszót is terveztek bele. A talajszintről ezeket gyorslifttel érhetjük el; az üvegfalú presszó 75 méter magasan, a sokak osztálykirándulásos rémálmát okozó, nyitott kilátóterasz felette helyezkedik el. A torony a kilencvenes években közkedvelt bulihelyszíne volt Pécs fiatalságának, de ezt a funkciót mára elvesztette. A ma 40 esztendős épületre a kivitelező, a Baranya Megyei Állami Építőipari Vállalat olyan büszke volt, hogy beemelte a logójába is.

TV- és mikroállomás, Kékestető

Tervező: K. Artner Klára (POTI), 1976 // Épült: 1978-1979 // Képek: Wikipédia, archív: Postamúzeum

A 180 méteres kékestetői torony hazánk második legmagasabb épülete. Nem sokkal marad el a pécsitől – ha viszont a tengerszinttől való távolságot nézzük, átveszi a vezetést, hiszen az ország legmagasabb hegycsúcsát ékesíti. Ezt a ziccert természetesen nem lehetett kihagyni, így ezen a tornyon is helyet kapott egy presszó, valamint egy nyitott kilátó, amelyek ma is üzemelnek. A POTI egyik legismertebb tervezője, K. Artner Klára munkáját dicsérő toronytestnek az alsó nyolcvan métere vasbeton, a következő 80 acélszerkezet, míg a felső húsz méter üvegszövettes merevített műanyag – a lakott területektől távol fekvő helyszínen ez volt a legtakarékosabb építési módszer.

Száva utcai átjátszótorony, Budapest

Tervező: K. Artner Klára (POTI), Földi András és Reiner Endre (UVATERV) // Épült: 1988

Körpanoráma a Száva utcai adótorony tetejéről

A kőbányai átjátszótorony 154 méteres magasságával Budapest legmagasabb épülete, mégis alig ismerik a fővárosiak. Ez főleg kieső elhelyezkedése miatt van így, bár a ferihegyi gyorsforgalmi úton ideérkezők ezzel az épülettel találkoznak először a horizonton. A magassági rekorder címét az azt majd kilencven esztendeig tartó Parlament-Bazilika párostól vette át, jócskán ráverve azok 96 méterére. A kúszódaruval kivitelezett, beton toronytest száz méter magas, ezen helyezkedik el egy 54 méteres fémantenna. Ma a Magyar Telekom csoport tulajdona a lábánál elhelyezkedő, vele egykorú hat épülettel együtt, amelyben mobil kapcsolóközpont működik – derül ki egy bejárásból, amely az Urbanista blogon jelent meg. Sajnos nem látogatható.

torony, budapest, magyarország, sopron, pécs, miskolc, tv-torony, magyarország legmagasabb épülete, zalaegerszeg Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317