Logomain

Japánkert Budán: megújult a 2004-es Év Háza

By Kovács Dániel 2013. március 13. 13:35

szerk at hg dot hu

Kert420130604-20111-m4xwju.gallery

A Zsuffa és Kalmár tervei alapján épült budai családi ház, az Adamdesign pavilonjával

Kert320130604-20111-1vdozex.gallery

A Zsuffa és Kalmár tervei alapján épült budai családi ház, az Adamdesign pavilonjával

Nyito220130604-20111-8h5xsn.gallery

A Zsuffa és Kalmár tervei alapján épült budai családi ház, az Adamdesign pavilonjával

Nappali220130604-20111-10fx6pw.gallery

Az Adamdesign tervei alapján megújult budai villa földszintjén

Nappali20130604-20111-ta21xa.gallery

Az Adamdesign tervei alapján megújult budai villa földszintjén

Lepcso20130604-20111-inwshl.gallery

Az Adamdesign tervei alapján megújult budai villa földszintjén

Lepcso220130604-20111-1xmveey.gallery

Az Adamdesign tervei alapján megújult budai villa földszintjén

Halo20130604-20111-1bpb1c1.gallery

Az Adamdesign tervei alapján megújult budai villa emeleti hálója

Halo220130604-20111-1jfvoet.gallery

Az Adamdesign tervei alapján megújult budai villa emeleti hálója

Furdo220130604-20111-m0rbu7.gallery

Az Adamdesign tervei alapján megújult budai villa emeleti fürdőszobája

Furdo20130604-20111-1yx2yz1.gallery

Az Adamdesign tervei alapján megújult budai villa emeleti fürdőszobája

Egy kortárs klasszikust: a Zsuffa és Kalmár tervezte családi házat kellett felfrissíteni az Adamdesign Belsőépítész Stúdiónak.

Igazi belsőépítészeti kihívás egy meglévő épülethez alkalmazkodni – különösen, ha az az épület a legjobbak közül való. Ezt a budai hegyekben álló, Kalmár László és Zsuffa Zsolt irodájában tervezett családi házat 2004-ben az Év Házának választották, ami sokat elárul a tervek és a kivitelezés milyenségéről. 2011-ben új tulajdonosa a belsőépítészet felfrissítésével és a kert felé egy kisebb bővítéssel bízta meg az Adamdesign Stúdiót, amely az eredeti koncepciót tiszteletben tartva nyúlt a házhoz.

A kétszintes, terméskővel burkolt, geometrikus formálású villa sajátossága, hogy a szélén fákkal és sövénnyel beültetett telek teljes elszigeteltséget kínál a lakóknak. A gyönyörű panorámát a tetőterasz aknázza ki – ezen az új tulajdonos sem változtatott, szerette volna viszont jobban kihasználni a kert lehetőségeit.

Az L alakú épület karéjában ezért Szilas Ádámék új, a külső és a belső közötti átmeneti teret alakítottak ki. A japánkertek mintájára szórt kavicsborítással, fa járófelületekkel tagolt kertrészletet az épület burkolatával egyező fával borított, fémszerkezetű pavilon uralja. A kültéri ülőgarnitúrát csupán könnyű függönyök választják el a kerttől. A pavilon méretében és kialakításában is igazodik az épület formanyelvéhez, de az eredeti alaprajzi geometriához ferde szögben csatlakozik, ezzel is jelezve későbbi voltát. A beépített világításnak köszönhetően a pavilon esténként könnyed, a kavicsszőnyeg felett lebegő hatást kelt.

Az eredeti tervezői koncepció az épület földszintjén alakította ki a közös használatú tereket: a két nappalit, a köztük elhelyezkedő ebédlőt és a konyhát, míg az emeletre kerültek a hálószobák, a dolgozó és a két fürdő. Ezen a funkcionális elrendezésen alapvetően nem változtatott az átépítés. Abból a helyiségből, amely az emeletre vezető csigalépcsőnek is helyet ad, felnőtt pihenőszobát alakítottak ki, a helyiség merev geometriáján lilás falfestéssel könnyítve. A másik nappaliban megtartották a korábbi kandallót és ülőgarnitúrát, került viszont ide egy egyedi kandallófa-tartó, szokatlan méretű, acél gyűrűből. Megújult az álmennyezet kialakítása is.

Az emelet radikálisabb módon alakult át: a belsőépítészek egybenyitották a hálót, a fürdőt és az előteret. A hatalmas teret a tulajdonos által választott, Swarovski-kristályokkal díszített franciaágy uralja, amelyet kárpitozott fal és kör alakú baldachin emel ki. Ez az egyetlen kör alakú motívum az egyébként a házhoz igazodva derékszögesített belsőben. A zöldre festett fal friss, de megnyugtató hatást kelt. A hálóval teljesen egy teret alkotó fürdőt csak fekete padlóburkolata határolja el. A zuhanyzó műgyantába ültetett kavicsokkal kialakított felülete, nyitott, ajtó nélküli kialakítása a lenti japán kertet idézi fel.

lakberendezés, belsőépítészet, magyar design, magyarország, lakóház, adamdesign Icon_print

A Zsuffa és Kalmár tervei alapján épült budai családi ház, az Adamdesign pavilonjával

A Zsuffa és Kalmár tervei alapján épült budai családi ház, az Adamdesign pavilonjával

A Zsuffa és Kalmár tervei alapján épült budai családi ház, az Adamdesign pavilonjával

Az Adamdesign tervei alapján megújult budai villa földszintjén

Az Adamdesign tervei alapján megújult budai villa földszintjén

Az Adamdesign tervei alapján megújult budai villa földszintjén

Az Adamdesign tervei alapján megújult budai villa földszintjén

Az Adamdesign tervei alapján megújult budai villa emeleti hálója

Az Adamdesign tervei alapján megújult budai villa emeleti hálója

Az Adamdesign tervei alapján megújult budai villa emeleti fürdőszobája

Az Adamdesign tervei alapján megújult budai villa emeleti fürdőszobája

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317