Logomain

Könyvbe rejtett designlámpa

By Tóth Katalin 2013. február 19. 15:47

szerk at hg dot hu

120130604-20111-j0feif.gallery

Lumio by Max Gunawan

220130604-20111-1vb9byo.gallery

Lumio by Max Gunawan

320130604-20111-rlnird.gallery

Lumio by Max Gunawan

420130604-20111-1mk14ii.gallery

Lumio by Max Gunawan

520130604-20111-1fmbm28.gallery

Lumio by Max Gunawan

Lumio - hordozható LED lámpa egy könyvbe rejtve

Max Gunawan indonéz származású építész és formatervező otthagyta biztos állását egy multnacionális cégnél, hogy megvalósítsa álmát: mindennapos használati tárgyakat tervezzen cseppet sem mindennapos megoldásokkal. Első terve egy összehajtogatható mobilotthon volt, ami azonban túl nagy falatnak bizonyult, így némi változtatással és plusz inspirációval egy könyvbe hajtogatott, hordozható lámpa lett belőle. A Lumio névre keresztelt, LED-ekkel működő lámpa összecsukva egy szép faborítású könyvre emlékeztet, kinyitva pedig különböző formájú világítótestekké alakítható – az ideális forma megtalálását a tervező a felhasználóra bízza.

A lámpa felkapcsolásához nincs szükség gombokra: csak ki kell nyitni a könyvet, ha egy kis fényre van szükségünk. Az erős gerinc segítségével pedig állíthatjuk a lámpa méretét, így a kibocsátott fény mennyiségét is. A beépített Li-ion akkumulátor egy töltéssel 8 óráig bírja, de akár a hálózatra is csatlakoztathatjuk, ha beépítve szeretnénk használni. A csupán 2,5 centiméter vastag könyvvé összehajtogatott lámpát akár magunkkal is vihetjük, a fedlapokba épített erős mágnessel pedig bármilyen fémes felületre könnyen felhelyezhetjük. Így lehet belőle akár fali- vagy asztali lámpa, vagy egy zsinór segítségével akár csillár is.

"Az egész a kísérletezéssel kezdődött: egy olyan összehajtogatható lakóteret szerettem volna tervezni, amely összecsukva akár egy személyautóba is befér. A tervezés során azonban rájöttem, hogy ennek már a prototípusához is hatalmas tőke kellene, ami nem állt rendelkezésre. Így összehajtogatható építészeti modelleket gyártottam, amiket a vázlatfüzetembe hajtogatva szállítottam. Amikor úgy döntöttem, hogy a koncepciót egy összehajtogatható lámpára fogalmazom át, ennek a modelljeit is a vázlatfüzetemben tároltam, a könyv forma tehát tökéletesen adta magát. Így született a Lumio." – mondta el a tervező.

A Lumio-t Max Gunawan a modern élet kihívásaira tervezte. Nem csak mobil, de alkalmazkodó tárgy is: amikor épp nem használjuk, senki sem mondaná meg róla, hogy mi az igazi funkciója. A 100%-ban újrahasznosítható, vízálló Tyvek lámpabura és a természetes fa borítás pedig a környezettudatosság érzetét kelti, csakúgy, mint a kis energiaigényű LED-ek. 

A termék egyelőre csak prototípus, megvalósításához a tervező a Kickstarter-en gyűjt támogatókat. A kitűzött cél összegét már rég elérték, így valószínűleg nyáron már postára is adhatják az első kész darabokat a támogatóknak, szeptembertől pedig akár kereskedelmi forgalomban is kaphatóak lesznek majd.

design, lakberendezés, világítás, lámpa, könyv, prototípus, max gunawan, lumio Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317