Logomain

8 női test és a geometria

By Kovács Dániel 2013. február 13. 16:32

szerk at hg dot hu

2013. február 22-én és 23-án az Átrium film-színházban a Negatív Varieté és a Fényakrobaták. Moholy-Nagy rulez!

Moholy-Nagy László és a Bauhaus ihlette a látványos árnyékszínházat, amely nemzetközi fesztiválsiker után felnőtteknek 2013. február 22-én, péntek este és gyermekek számára 23-án, szombat délután Budapesten is látható. Az Átrium film-színház ’30-as évekbeli épülete és a korban ehhez kapcsolódó Negatív Varieté előadások egymásra találtak.

120130604-20111-p9520f.gallery

A Negatív Varieté zenére komponált árnyékszínházi előadás, beszéd nélkül. A Fényakrobaták egy a gyermekek számára megélhető Bauhaus-mese, szintén árnyékszínházi formában. Alapjuk Moholy-Nagy László soha meg nem valósított filmforgatókönyve, A nagyváros dinamikája. Az előadások egyaránt élvezetet nyújtanak mindazoknak, akik önfeledt kikapcsolódásra vágynak és örömmel vesznek el a széles vászon által nyújtott, semmihez sem fogható, „élő mozi” képeiben, valamint azoknak is, akik ismerik a húszas-harmincas évek művészeti mozgalmait és felfedezik a rejtett üzeneteket a jelenetekben, akár Moholy-Nagy munkásságából, akár a Bauhausból.

Bár csak két éve ismerte a fényképezés technikáját, Moholy-Nagy László 1922-ben már kísérleteket folytatott az új rögzítési eszközzel és annak anyagaival. Hamarosan rátalált az esszenciális eljárásra: kamera nélküli fotót, ún. fotogramokat készített. Az előadás mélyebb rétegeivel rámutat, hogy a fotogramok készítésének módszere hasonló a sziluett színház lényegéhez, párhuzamba állítható azzal az együttállással, amit egy reflektor, a táncos teste, és az általa kitakart fény jelent. 1922-ben a fotogramokkal való kísérletezés mellett egy filmvázlatot készített Moholy A nagyváros dinamikája címmel. Az alkotó életében nem valósult meg a forgatókönyv. A témát, felvillanó, raszteros városképek adják.

„Szerencsés, mesébe illő fordulatok övezték a produkciók létét a kezdetektől fogva. Mikor 2010-ben válogatást írtunk ki a résztvevő táncosok számára, olyan társulat formálódott, amelynek tagjai mindvégig kitartottak és kitartanak a mai napig az előadások mellett, aktívan részt vettek a türelmet igénylő, hónapokig eltartó alkotómunkában. Zságer Balázs, akit a nagyközönség saját zenekarán és elektronikus dj szettjein keresztül ismer, már az első munkatalálkozón ott csapta fel a polcáról levett Bauhaus albumot, ahol kezdeni szerettem volna az inspirációs beszélgetést, és meglepően hamar azzal a zenei anyaggal állt elő, amit máig használunk. Kicsit később, a helyszínkeresés során, teljesen ismeretlenül bekopogtattam a Millenáris vezetőségéhez, akik olyannyira hittek a tervezett árnyékszínházi előadás sikerében, hogy támogatóként részt vettek létrehozásában. Zádor Tamás, a 3D homlokzatvetítéseiről méltán híres Kiégő Izzók csapat alapítója és Garami Richárd bábkészítő éjszakákat nem sajnálva operáltak szét ritkaságnak számító diavetítőket és építettek mikro méretű, mechanikus szerkezeteket” – mesél a kulisszatitkokról a Negatív Varieté előadás írója, rendezője, Szépvölgyi Viktória.

„A bemutatót övező lelkesedés eredménye volt az az uniós hátterű megkeresés, ami egy – a felnőtt előadáshoz hasonló – gyermekeknek szóló árnyékszínházi, szintén Bauhaus és Moholy-Nagy ihlette mese létrehozásáról szólt. Sokat törtük a fejünket Bánki Gergő színésszel és Zádor Tamásékkal közösen, mitől lesz a geometriára épülő, szigorú művészeti tartalom a gyermekek által is szerethető. Így született a Fényakrobaták. Megalkottunk egy mulatságos lényt, sajátos nyelvi világgal, aki végigkalauzolja a gyermekeket a Bauhaus képekre hangolt kalandokon. Úgy is mondhatnám, hogy észrevétlenül veszik magukhoz a gyermekek a képi tartalmat, didaktikus oktató jelleg nélkül. Jelmeztervért egy 1922-es rajzhoz nyúltunk vissza a tervező kollégával, Csergő Noémivel, aki rendkívül humoros, óriás fejű teremtménnyé varázsolta a színészt. Az előadás végén a gyermekek hangjából egy képet komponálunk és többszólamú városi szimfóniát, majd a színpadra hívjuk őket játszani. Hatalmas élmény számunkra és a jelenlévő szülők számára is a gyerekek önfeledt nevetését és lelkesítő kiáltását hallani előadásról előadásra.” – teszi hozzá a Fényakrobaták című, gyermekeknek szóló produkcióról.

Negatív Varieté

Negatív Varieté - Fényakrobaták

Élő fényképek albuma mindkét előadás, ahol a zene-tánc-film-fotó-építészet-képzőművészet határai feloldódnak és egy mesebeli világba kalauzolják el a nézőt. A koreográfiában közreműködött Demcsák Ottó, a Győri Balett alapító tagja és Réti Anna kortárs táncos, koreográfus. Magyarországon eddig néhány kőszínházban láthatta a közönség a két produkciót, amelyek a Sziget Fesztiválon kívül a Sofia Dance Week nemzetközi kortárs tánc fesztiválra is meghívást kaptak, a fesztivál 6 éves hagyományában első magyarországi résztvevőként. Az Átriumban otthonra lelt előadások a szó minden értelmében a „helyükön lesznek” a körúti épületben: egyrészt, az egykori mozi filmes vonatkozása találóan illik a két produkciót ihlető, Moholy-féle filmforgatókönyvhöz, valamint a darabok filmszerű látványvilágához, másrészt, maga az 1936-ban épült, Bauhausra hangolt épület művészettörténetileg is ahhoz az időszakhoz kapcsolódik, amely az előadásokat inspirálta.

Hogy pontosan miért Negatív Varieté a felnőtt előadás címe: „Egyfelől Moholy-Nagy számára az ideális színpadi forma a varieté - így nevezi színház elméleti munkájában a totalitás színházát, ahol a színész egyenértékű más eszközökkel, ahol az elektromos és a mechanikus egyszerre van jelen, ahol a hang, a szín, a fény, a mozgás, a tér és a forma, az architektúra és a mozgatható felületek egymásra hatnak, szintézist alkotnak. Továbbá, maga a filmforgatókönyv és így a felnőtt előadás is egymástól független képekből, kis jelentekből áll össze, ami alapvetően igaz a varieté műfajára. A negatív szót azért választottuk, mert ha fotogramot készítünk, akkor az a felület, amit a fény elől kitakarunk, fehér marad. Nálunk, vagyis az árnyék esetében, ez épp ellenkezőleg működik, így a fotogram negatívjaként fogható fel. Persze, az eredeti, 1922-es filmforgatókönyvre is utal a megnevezés.”

2013. február 22-én, pénteken és 23-án, szombaton látható az árnyékszínházi társulat két előadása Budapesten, az Átriumban. Péntek este 8-tól a Negatív Varieté című előadásra a felnőtteket, szombat délután 3-tól a Fényakrobatákra a gyermekeket várják a szervezők.

Fény lények, fény lényeg, lebilincselő sziluett-játék, testek ritmusos, egymásba oldódó hömpölygése a Negatív Varieté és a Fényakrobaták, élővé tett múzeumi tartalom. Útlevél a Bauhausba 8 test elvarázsolt nyelvén!

színház, moholy-nagy lászló, program, átrium film-színház, negatív varieté Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317