Logomain

Minden, amit tudni érdemes a Gombold újra! pályázatról

By Tóth Katalin 2013. február 12. 14:13

szerk at hg dot hu

Február 20-án a Design Terminálban tart előadást Ács Zoltán a pályázat részleteiről és az idei újdonságokról.

Február 5-én hirdették ki az idei Gombold újra! Közép-Európa pályázatot, amiről mi is beszámoltunk a hg.hu-n. Annak érdekében, hogy az érdeklődők minél szélesebb körben megismerhessék a pályázat feltételeit, Ács Zoltán, a Design Terminál kreatív igazgatója egy rövid előadás keretében bemutatja az idei pályázat újdonságait, és személyesen buzdít jelentkezésre mindenkit. Az előadás 2013. február 20-án este 6-kor kezdődik a Design Terminálban, utána pedig a jelenlevők minden felmerülő kérdésére választ adnak majd a szervezők.

Gomboldujra120130604-20111-gworgg.gallery

A Design Terminál immár harmadik alkalommal hirdeti meg a Gombold újra! kortárs öltözéktervezési pályázatot. Újdonság, hogy 2013-ban a pályázat témáját és inspirációs forrásait tekintve is átlépi az országhatárt: a Gombold újra! ezúttal közép-európai kulturális értékek által ihletett pályamunkákat vár, ezáltal ráirányítva a figyelmet a régió szellemi örökségére és a négy ország közös kulturális értékeiben rejlő lehetőségekre. A várható nemzetközi vendégekkel a szervezők célja egy új, közép-európai jelentőségű divatesemény életre hívása.

A Design Terminál a magyar kreatív ipar fejlesztéséért felelős állami intézmény, azzal a küldetéssel, hogy elősegítse a kreatív iparban tevékenykedő fiatalok hazai kibontakozását, és felhívja a hazai és nemzetközi befektetők figyelmét a tehetségükben rejlő üzleti lehetőségekre. A Design Terminál egyedülálló kezdeményezése a Gombold újra! pályázat, melynek célja a fiatal magyar divattervezők támogatása. Az első pályázat döntője 2011-ben az Európai Unió magyar elnökségének kísérőeseménye volt, melyen a fiatal tervezők a magyar viselettörténet által inspirált, modern kreációikat mutathatták be. A kezdeményezés sikere nyomán 2012 tavaszán, a második alkalommal kiírt megmérettetés zárórendezvényén a verseny legjobbjai mellett tíz, a szakmában már elismert magyar divattervező is bemutatkozott a szélesebb nyilvánosságnak, emellett a divat és az üzlet kapcsolatát vizsgáló konferencia és vásár is helyet kapott a programsorozatban.

A GOMBOLD ÚJRA!A pályázatot immár két éve övező szakmai érdeklődés és közönségsiker arról győzte meg a szervezőket, hogy a Gombold újra! nem csupán folytatásra, de bővítésre is érdemes. Így született meg a Gombold újra! Közép Európa koncepciója a Central European Fashion Days részeként. Célunk, hogy a kreatív iparágak területén erősítsük a regionális együttműködés gondolatát, és hogy a feltörekvő közép-európai tervezők a nagyközönség mellett a nemzetközi divatipar látóterébe is bekerüljenek. A pályázók számára ezért idén már a közép-európai értékeket és hagyományokat jelöljük meg a verseny inspirációs forrásaként, valamint a záróeseményen - versenyen kívül - vendégül látjuk négy ország, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia fiatal divattervezőit is,
hogy bemutassák 2013/2014 őszi-téli kollekcióikat. Reméljük, hogy a kezdeményezés révén, együttműködve a régió tervezőivel és a négy ország szakembereivel, erősödhet Magyarország, egyúttal Közép-Európa pozíciója a kreatív iparágak területén.

A pályázat célja, hogy közép-európai - cseh, lengyel, magyar, szlovák, vagy éppen általános közép-európai - kulturális értékek és hagyományok által inspirált, ugyanakkor kimagasló színvonalú ruhadarabok és kiegészítők szülessenek. A jelentkezők a 2014-es trendekhez igazodva, a megadott inspirációs forrásokból kiindulva 5 darabos kortárs öltözékkollekcióval, vagy kiegészítőkollekcióval pályázhatnak. Több trendkutató ügynökség szerint a következő 2-3 szezonban Közép-Kelet-Európa lesz az egyik legizgalmasabb inspirációs forrás a divatvilágban, a pályázat tehát nem is lehetne aktuálisabb. 

Mitől lehet jellegzetes a közép-európai országok divatja? Képesek-e megjelenni az öltözködésben a közép-európai kulturális értékek úgy, hogy a végeredmény a nemzetközi trendekbe illeszkedjen? A pályázóktól ezekre a kérdésekre is várjuk a választ. A pályázaton csak magyarországi adóazonosító jellel rendelkező természetes személyek és magyarországi adószámmal rendelkező jogi személyek, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek vehetnek részt. Ugyanakkor a versenyt lezáró divatbemutatón a régióból felkért tervezők is bemutatják kollekcióikat.

A jelentkezők szakmai előmenetelük alapján „Newcomer” / Új tehetségek, illetve „Oldhands”/ Feltörekvő tervezők (akik készítettek már legalább négy kollekciót) kategóriákban indulhatnak. Mindkét kategória esetében Öltözék-, vagy Kiegészítőkollekció alkategóriák közül választhatnak a pályázók. Az Öltözékkollekció, illetve a Kiegészítőkollekció tervezése esetében is 5 teljes öltözékkel (egy öltözék tartalmazhat több ruhadarabot is) vagy kiegészítővel lehet pályázni. Az 5 darabos kollekcióból 1 db az inspirációs forrásokat esszenciálisan megjelenítő látványöltözék, illetve látványkiegészítő kell, hogy legyen, a további 4 db pedig az előbbi leképezése hordható darabokká, melyek együttesen, egy minikollekciót alkotva mutatják be a pályázó tervezői képességeit. A pályázaton való részvételhez 2013. április 2-ig a www.gomboldujra.hu weboldalon kell regisztrálni, és a pályázati anyagokat feltölteni.

A beérkezett pályázati anyagokat neves szakértők alkotta tervzsűri, illetve nemzetközi döntőzsűri
értékeli, és választja ki a kivitelezésre érdemesnek ítélt kollekciókat az alábbi szempontok alapján:
- igazodás a 2014-es trendekhez
- a kiválasztott inspirációs forrás(ok) felhasználásának módja
- a kiválasztott inspirációs forrás(ok) indirekt megközelítése
- a kollekció felépítettsége, egységessége
- a kivitelezés minősége 

A kategória győztesének bemutatkozási lehetőséget biztosítunk a 2014-es Párizsi Divathét (Ősz-Tél) kísérőrendezvényén, a ZipZone showroomban, ehhez a 2013 őszi Premiere Vision szakvásáron anyagvásárlási költségkeretet biztosítunk, valamint finanszírozzuk egy 15-20 darabból álló mintakollekció legyártását. 2013-ban a Gombold újra! Közép-Európa támogatói között üdvözölhetjük a Nemzeti Külgazdasági Hivatalt (HITA), melynek fő feladata a befektetés-ösztönzés, valamint a közép- és kisvállalkozások exportfejlesztése. Ennek jegyében a HITA kiemelten fontosnak tartja a nemzetközi színvonalon dolgozó magyar divattervezők - így a leendő nyertes pályázók - külpiaci érvényesülésének, nemzetközi kitörésének támogatását: ezért a Hivatal 500-500 ezer forinttal járul hozzá az Oldhands katergória Öltözék-, illetve Kiegészítő-alkategóriájában legjobbnak bizonyuló tervezők megjelenéshez a párizsi ZipZone Showroomban. A fentieken túl az esemény szponzorai ebben az évben is több értékes különdíjat osztanak ki a döntősök között.

A Gombold újra! Közép-Európa záróeseményét Central European Fashion Days néven vezetjük be a nemzetközi közönség körében. A június 8-i rendezvény magában foglalja a Gombold újra! Közép-Európa pályázat döntőjét, a régió országaiból meghívott tervezők bemutatóját, a szakmai konferenciát és a vásárt is. Célunk, hogy a jövőben a meghívott tervezők bemutatója, valamint a verseny nemzetközi tematikája és zsűrije mellett a pályázat résztvevői köre is nemzetközivé váljon, ezzel létrejöjjön egy minden elemében regionális jelentőségű, új divatesemény. A Central European Fashion Days ezzel középtávon alkalmassá válhat a magyar és más közép-európai tervezők nemzetközi bemutatkozására, egyúttal növelheti Magyarország és Budapest esélyeit a régió kreatív ipari csomópontjának címéért folytatott versenyben. 

Fontosabb időpontok
2013. február 5. – Sajtótájékoztató / Regisztráció kezdete
2013. április 2. – Jelentkezési határidő
2013. április 5-6. – Tervzsűrizés I.
2013. május 13. – Kivitelezési határidő
2013. május 17-18. – Tervzsűriés II.
2013. június 7. – Döntőzsűrizés / VIP fashion night
2013. június 8. – Divatbemutatók, eredményhirdetés
2013. június 9. - B2B találkozók

További információk és pályázati kiírás: www.gomboldujra.hu

forrás: sajtóközlemény

divat, pályázat, Design Terminál, program, gombold újra, ács zoltán, tájékoztató Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317