Logomain

Személyi edző a csuklódon, digitális napló a zsebedben

By totkat 2013. január 24. 15:50

szerk at hg dot hu

220130604-20111-48xr8c.gallery

HapiFork digitális evőeszköz

320130604-20111-1b8kjx7.gallery

HapiFork digitális evőeszköz

120130604-20111-19kx66l.gallery

HapiTrack digitális boldogságmérő

520130604-20111-1gdjdog.gallery

Basis Band pulzusmérő karóra

420130604-20111-kkvc1a.gallery

Basis Band pulzusmérő karóra

720130604-20111-1677m9.gallery

Parrot Flower Power

620130604-20111-t61nh0.gallery

LG Smart Activity Tracker

Legyen szó alvásról, étkezésről, sportolásról vagy viráglocsolásról, a digitális eszközök piacán mindenhez találunk segítséget.

Ahogyan fejlődik a technológia, és minden igényünk kielégítésére találunk már valamilyen kütyüt, úgy csökken az önállóságunk a mindennapos tevékenységek során. Okostelefon nélkül már sokan nem is tudnánk elképzelni az életet, internet nélkül pedig talán senki sem. Olyan problémák megoldására is van applikáció, amikről eddig nem is tudtuk, hogy léteznek, és megjegyeznünk sem kell már semmit – a számítógép megteszi helyettünk. Merre van még tovább egy olyan világban, ahol az ember szinte biológiailag függ a technológiától? Ez szó szerint is megtörténhet: a testünk biometrikus adatait gyűjtő digitális eszközök kora elkezdődött.

A Las Vegasban tartott 2013-as CES-en (Consumer Electronics Show) bemutatott mintegy 20 ezer új termék között több olyan találmánnyal is találkozhattunk, ami a csak hosszan és bonyolultan körülírható „personal monitoring devices” kategóriába sorolható. Ezek az eszközök a használó testének biológiai információit gyűjtik be szenzoraik segítségével, majd eltárolják azokat. Ezután az elemzés következik, amit jellemzően nem az eszközök végeznek, hanem egy számítógép, amely USB, wifi vagy Bluetooth segítségével kapja meg az adatokat. Az adatok elemzésére különböző szoftvereket, okostelefonos alkalmazásokat fejlesztettek ki, melyek legtöbbje arra is képes, hogy a kapott eredmény alapján megfontolandó tanácsokat adjon a felhasználónak. Ezzel meg is kaptuk a telefonba vagy számítógépbe rejtett külön bejáratú személyi edzőnket, dietetikusunkat, kertészünket, vagy akár egy igazi lelki társat.

A kategória legelterjedtebb és legnagyobb múltú példája a pulzusmérő óra, aminek fejlettebb verziói már edzéstervek tárolására is alkalmasak, vagy beépített GPS-szel rendelkeznek, hogy véletlenül se tévedjünk el a Margitszigeten futás közben. Az első vezeték nélküli EKG pulzusmérőt 1977-ben használták először a finn nemzeti sífutó válogatott edzései során, az 1980-as években széles körben elterjedt, majd hamarosan kereskedelmi forgalomban is kapható lett.

A modern pulzusmérő eszközöknek két része van: egy mellkaspánt, mely a mérést végzi, és egy külső egység – például karóra vagy telefon –, ami pedig eltárolja és kommunikálja a mért adatokat. A kényelmetlen mellkaspánt kiváltásán azonban már dolgoznak, és 2012-ben a Basis egy olyan órát mutatott be, ami a méréseket is a csuklón végzi. Az óra hátlapján világító zöld LED fényét a vér nagyon jól elnyeli, a visszaverődő fény mennyisége pedig jellemzi az ütőéren áthaladó vér mennyiségét. A 200 dolláros órába gyorsulásmérőt is beépítettek, ami a mozgásunkat tudja követni, valamint szenzorokat a test és a környezet hőmérsékletének mérésére. A gyártók szerint ez a termék úgy nevel minket egészséges életmódra, hogy megtanít értelmezni a testünk által küldött jeleket. Segítségével nem csak napközben leszünk aktívabbak, de éjszaka is jobban alszunk majd, feltéve, hogy mindig viseljük az – egyébként egészen kellemes megjelenésű – órát. 

Az idei CES-en a Toshiba egy olyan pulzusmérő órával állt elő, ami nem csak a szívverésünket figyeli, de a mért adatokról SMS-t is tud küldeni, akár egyenesen az orvosunknak. Ennél kicsit tovább gondolkodtak az LG tervezői, akik bemutatták a Smart Activity Trackert a Las Vegas-i kiállításon. A visszafogott megjelenésű karperec különféle szenzorokkal érzékeli testünk működését, mozgásunkat, sőt, még a tengerszint feletti magasságunkat is. A megszerzett információ Bluetooth-on keresztül küldi el a telefonunkra, a letölthető alkalmazás pedig elemzi az aktivitásunkat. Az igazi újdonság azonban az, hogy ez az eszköz kétirányú információáramlást bonyolít, így edzés közben nem kell a telefonunkat elővennünk ahhoz, hogy értesüljünk a nem fogadott hívásokról vagy az új üzenetek érkezéséről: az óra LED-es kijelzője ezt is megmutatja. A terméket nyár végén dobják majd piacra, de az áráról még nem lehet tudni semmit.

A legboldogabb cég mindenképp a HapiLabs volt az idei kiállításon, aki már a harmadik kütyüjét dobta a piacra idén. A HapiFork és a HapiSpoon az étkezési tanácsadó szerepét vállalja a súlyproblémákkal küszködők életében. Nem csak a harapások számát figyeli, hanem az azok között eltelt időt is, és finoman jelzi, ha túl gyors a tempó. A mért adatokat egy beépített USB segítségével tárolja és adja át a számítógépnek, ahol egy program elemzi az étkezési szokásainkat, és tanácsokkal lát el, ha szükség van rá.

A HapiWatch leginkább a nevében különbözik egy hétköznapi pulzusmérő órától, de a gyártók szerint alkalmas arra, hogy megfigyelje alvási szokásainkat, és azt is érzékeli, hogy mikor kerülünk stresszhelyzetbe. A stressznél azonban még fontosabb a boldogság mérése szerintük, így már egy olyan terméket is megvásárolhatunk, ami a felhőtlen pillanatainkat rögzíti. A HapiTrack gyakorlatilag egy gomb, aminek megnyomásával és nyomva tartásával tudjuk jelezni a masinának, ha épp boldogok vagyunk, a lenyomás idejével pedig azt is elmondhatjuk, mennyire. Ehhez később kommenteket is fűzhetünk, képet csatolhatunk, és megoszthatjuk barátainkkal egy közösségi oldalon, így egyetlen boldog pillanat sem marad megörökítetlenül.

A mi boldogságunk és testi-lelki egészségünk mellett persze a környezetünkre is gondoltak a gyártók: a kevésbé értő kezekbe került szobanövények sem fognak már csak úgy csendben elszáradni. A Parrot fejlesztése, a Flower Power szenzoraival érzékeli a föld nedvességtartalmát, a környezet hőmérsékletét, a napfény mennyiségét, sőt, még a tápanyagok koncentrációját is. Ha megmondjuk neki, hogy milyen növényről van szó, akkor az adott növény igényeinek megfelelően üzenetet küld a telefonunkra az éppen szükséges életmentő lépések megtételéről. Az ág alakú mindentudó szerkezet két színben lesz kapható, de a türelmetlen szobanövény-tulajdonosoknak még várniuk kell, ugyanis a piacra dobás időpontjáról egyelőre hallgat a gyártó.

Parrot - Flower Power

Ez a válogatás persze csak egy kis szeletét mutatja az életünk megkönnyítését célzó termékeknek, és ez a piac valószínűleg a közeljövőben nagyban bővülni fog. Felmerül a kérdés persze, hogy inkább ijesztő, vagy megnyugtató, hogy ilyen kütyükkel vehetjük körbe magunkat, és hogy az így megszerzett információra valóban szükségünk van-e. Az azonban biztos, hogy az idei CES egyes újdonságainak túlélésért küzdő szobanövényeink nagyon fognak örülni.

design, életmód, lg, toshiba, okostelefon, alkalmazás, parrot, tech-design, ces 2013, personal monitoring device, pulzusmérő, hapilabs Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317