Logomain

Üvegtanya épült Hollandiában

By HG.HU 2013. január 22. 11:32

szerk at hg dot hu

Uvegfarm_120130604-20111-46v4pg.gallery

Glass Farm, Schijndel, MVRDV

Uvegfarm_220130604-20111-1rbnrft.gallery

Glass Farm, Schijndel, MVRDV

Uvegfarm_320130604-20111-1sf1uhw.gallery

Glass Farm, Schijndel, MVRDV

Uvegfarm_420130604-20111-78jsw9.gallery

Glass Farm, Schijndel, MVRDV

Uvegfarm_520130604-20111-9fmcdp.gallery

Glass Farm, Schijndel, MVRDV

Sajátos formáját dolgozta ki a holland MVRDV tervezőiroda egy falu főterének fejlesztésére. A Schijndel központjában fekvő tér a második világháborús pusztításoknak köszönhetően egy túlzottan nagyméretű, sivár, üres és kihasználatlan városi térséggé vált. Ezt a hézagot szerette volna hosszú idő óta kitölteni a település vezetése. Az építészirodát még 1980-ban kérték fel a feladatra, a tervezők azóta nem kevesebb, mint hétféle koncepcióval álltak elő. Végül a hetedik megoldás megnyerte a lakók és döntéshozók tetszését: egy hagyományos vidéki parasztház mását építették fel újszerű módon. Az épület ugyanis üvegfalakkal készült, amelyekre csak rányomtatták a hagyományos szerkezeteket idéző képeket.

Sajátos megoldást dolgozott ki a holland MVRDV tervezőiroda egy falu főterének fejlesztésére. A Schijndel központjában fekvő tér a második világháborús pusztításoknak köszönhetően egy túlzottan nagyméretű, sivár, üres és kihasználatlan városi térséggé vált. Ezt a hézagot szerette volna hosszú idő óta kitölteni a település vezetése. Az építészirodát még 1980-ban kérték fel a feladatra, a tervezők azóta nem kevesebb, mint hétféle koncepcióval álltak elő. Végül a hetedik megoldás megnyerte a lakók és döntéshozók tetszését: egy hagyományos vidéki parasztház mását építették fel újszerű módon. Az épület ugyanis üvegfalakkal készült, amelyekre csak rányomtatták a hagyományos szerkezeteket idéző képeket.

A tervezők szerint ez a koncepció megoldást jelenthet az építészek és a nagyközönség között feszülő régi ellentétre, és segítségével egyszerre lehet kortárs, ugyanakkor a közízlést is kielégítő házakat emelni. A most elkészült, Glass Farm (Üvegfarm) névre keresztelt épület nem egy létező parasztház mása. A tervezés előtt az építészekkel együtt dolgozó Frank van der Salm képzőművész lefotózta a környéken fennmaradt összes parasztházat, majd a képek alapján állították össze az „ideális” épületet. 

Ugyanakkor nem 100%-osan mérethű a reprodukció, az eredeti épületek arányait 1,6-szorosan adja vissza az üvegház. A megnövelt arányok szimbolikus jelentőséget is kapnak: az építészek szerint ez jelképezi a faluból várossá növő települést. A megszokott épületelemek extra mérete, például a 4 méteres ajtó emellett gyerekkori emlékeket is felszínre hozhat, hiszen azok mellett a felnőttek is újra kisgyereknek érezhetik magukat. Az üvegre nyomtatott bevonat fényáteresztő. 

Az 1600 négyzetméter alapterületű házban étterem, kávézó, üzletek és fitneszközpont kaptak helyet. A tervezést és az építkezést széles közfigyelem kísérte, heves viták zajlottak lakossági fórumokon és a helyi sajtóban. A megnyitóval egy időben kiállítás is nyílt a helyi múzeumban, Kontextus és hitelesség címen, és könyv is megjelenik majd a projektről.

A tervezők egyébként meglehetősen kedvelik az üvegszerkezeteket, nemrég a szintén holland Spijkenisse központjában nyílt meg üvegpiramisba rejtett könyvtárépületük.

mvrdv, holland építészet, glass farm, schijndel, üvegtanya Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317