Logomain

Niemeyer-szálloda a riói olimpiára?

By Kovács Dániel 2013. január 4. 16:17

szerk at hg dot hu

A hetvenes-nyolcvanas években a brazil turizmus igazi ikonja, Dél-Amerika legmodernebb szállodája volt a riói Hotel Nacional. A nemrég elhunyt Oscar Niemeyer tervezte épület azonban 1995 óta üresen áll, és bár műemlék, állapota egyre aggasztóbb. Új tulajdonosa három éve azt ígérte: a 2014-es világkupa (és természetesen az azt követő, 2016-os olimpiai játékok) idejére a szálloda régi fényében fogadhatja vendégeit. A munkálatok azonban egyelőre nem indultak el.

A hetvenes-nyolcvanas években a brazil turizmus igazi ikonja, Dél-Amerika legmodernebb szállodája volt a Hotel Nacional Rio de Janeiróban. A nemrég elhunyt Oscar Niemeyer tervezte épület azonban 1995 óta üresen áll, és bár műemlék, állapota egyre aggasztóbb. Új tulajdonosa három éve azt ígérte: a 2014-es világkupa (és természetesen az azt követő, 2016-os olimpiai játékok) idejére a szálloda régi fényében fogadhatja vendégeit. A munkálatok azonban egyelőre nem indultak el.

311839512_135c12e00e_b20130604-20111-1jg3w0a.gallery

A Hotel Nacional, amikor még működött...

A ma Niemeyer nevét viselő sugárúton, egy remek fekvésű tengerparti telken 1968-ban José Tjurs vállalkozó határozta el szálloda építését. Thurs, a Horsa-hotellánc tulajdonosa az ország leghíresebb építészét, Oscar Niemeyert kérte fel tervezőnek. Niemeyer annak dacára vállalta a feladatot, hogy 1965-ben a jobboldali puccs elleni tiltakozásként Franciaországba költözött (nem is tért vissza Brazíliába 1985-ig). Az eredetileg tervezett, 80 ezer négyzetméteres, 55 emeletes toronyszálló Niemeyer legmagasabb épülete lehetett volna – az 1972-re megépült változat azonban csak 34 emeletes lett, 510 szobával. A hotelhez 2800 fős konferenciaközpont és 1400 férőhelyes színház is épült; az utóbbi olyan neves előadókat látott vendégül, mint Liza Minelli, Miles Davis, Little Richard, James Brown, Elvis Costello, Chuck Berry, Sarah Vaughan vagy BB King. A kertet Roberto Burle Marx, Brazília leghíresebb tájépítésze tervezte.

A hetvenes-nyolcvanas években a szálló a brazil turizmus ikonjává vált, miközben a turisták között nem volt egyértelműen népszerű. Túl közel, alig egy kilométerre terült el ugyanis Rio egyik legnagyobb nyomornegyede, a Favela Rocinha, amelynek lakói gyakran összetűzésbe keveredtek a pihenni érkező vendégekkel.

...és mai állapota. Fotó: crShankrow, flickr.com

A brazil turizmus ikonjává vált szálló mellett lassan beépült a tengerpart, miközben a Hotel Nacional fénye egyre kopott. Az anyagi nehézségekkel küzdő Horsa végül eladta az épületet, új tulajdonosa azonban csődbe ment, ami ahhoz vezetett, hogy a szálloda 1995-ben bezárt. Az épület állami tulajdonba került, és üresen pusztult egészen 2009-ig. Ekkor vásárolta meg Marcelo Gonçalves üzletember, aki azt ígérte: a várossal összefogva már 2014-ben, a riói FIFA Világkupa idején újra vendégeket fogadhat a legendás hotel. A munkák azonban azóta is váratnak magukra, legutóbb pedig olyan hírek keltek szárnyra: a tulajdonos továbbértékesítené az épületet, jelentős haszonnal, egy külföldi szállodaláncnak. Gonçalves cáfolta ezt, azt azonban elismerte, hogy a működtetővel való egyeztetés miatt csúszik a beruházás megkezdése. Ez komoly aggodalmakat keltett Rióban, a 2014-es világjátékok idején ugyanis minden egyes szobára szükség lesz a városban.

brazília, rio de janeiro, brazil építészet, torony, szálloda, oscar niemeyer, olimpia 2016 Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317