Logomain

Mit süt ki nekünk a Google?

By Kovács Dániel 2013. január 3. 16:11

szerk at hg dot hu

Ray Kurzweil alkalmazása a Google X Labben jóval merészebb dolgokat vetít előre, mint a csodaszemüveg és a vezető nélküli autó.

Állítólag a jövőt kotyvasztják a Google szupertitkos boszorkánykonyhájában, valahol Kaliforniában, amely egyre több világhírű tudóst és feltalálót szippant be. Az eddig kiszivárgott fejlesztések, mint a szemüvegbe épített számítógép, vagy a vezető nélküli autó, egyszerre tűnnek a hétköznapi életet forradalmasító találmányoknak, és igencsak piacorientált termékeknek. A Google X Lab azonban jóval több a cég kutatás-fejlesztési központjánál, és erre nem csak az utal, hogy árgus szemmel ügyelnek tevékenységük titkosságára.

Thrun_foto20130604-20111-879i1u.gallery

Sebastian Thrun fotója saját fiáról, Jasperről a Google Project Glass segítségével készült. Kép: g.com/projectglass

December közepén jelentette be Raymond Kurzweil, hogy csatlakozik a Google kutatócsapatához. Mivel a világ egyik leghíresebb jövőkutatójáról és feltalálójáról van szó, aki már 1999-ben megjósolta a vezető nélküli autók egy évtizeden belüli megjelenését, mindenki biztosra veszi: Kurzweil a Google X Lab csapatát erősíti. Többet nem tudni. Azóta ugyanis, hogy 2011 novemberében a New York Times először számolt be a máig titkos helyszínen működő létesítményről, tulajdonképpeni tevékenységéről csak elvétve szivárgott ki információ – többek között magától a cégtől.

Utóbbi esetében a 2012 februárjában létrehozott Solve for X honlap kecsegtetett a rejtély feloldásával, a lapról ugyanis még a tényleges tartalom megjelenése előtt kiderítették, hogy valóban a Google-höz tartozik. Azóta a várakozások kissé lelohadtak. A Solve for X tényleg radikális technológiai újításokkal foglalkozik, alapja pedig egy 46 tudós, feltaláló és vállalkozó részvételével 2012 februárjában lezajlott konferencia, amely Astro Teller tudós-feltaláló, a Google projektrészlegének irányítója, valamint a cég két felsővezetője, Megan Smith és Eric Schmidt kezdeményezésére jött létre. A honlapon azóta megjelentek az ekkori előadásokról szóló, valóban érdekfeszítő videók, ahhoz azonban egy lépéssel sem vitt közelebb, mint is dolgozik a Google titkos részlege.

Illetve egy kicsit talán mégis. A Solve for X bemutatkozó videója az X-et a radikális megoldások, az innovatív technológia és a komoly problémák közös halmazaként definiálja. A Google X Lab pedig a kiszivárgott és kiszivárogtatott információk alapján pontosan ilyenekkel foglalkozik.

Eddig két projektet mutattak be tudatosan a nyilvánosságnak. Az egyik az idén nyáron debütált Google Project Glass, egy szuperokos szemüveg, amely a viselője által látottakat azonosítva további információt szolgáltat, de lehetne vele videót és képeket készíteni, ráadásul fejmozgással vagy hangvezérléssel is irányítható. A készülék természetesen internetes eléréssel együtt értelmezhető.

Project Glass: egy nap a jövőből

Bár a Google-társalapító Sergey Brin által bemutatott, működő modellek megdöbbentően kecsesek és okosak, a valóság ennél szikárabb: a szemüveg aligha kerül piaci forgalmazásba 2014 előtt. A júniusi bemutatkozóval együtt azonban a Google előrendeléseket kezdett el felvenni az 1500 dollárért megvásárolható Project Glass Explorer Editionra, amely várhatóan már idén év elején kikerül a gondosan válogatott kísérleti nyulakhoz. Ezek szerint a cég sokat tanult az Apple-től: a tesztüzem nem csak segít a termék tökéletesítésében, de az előzetes várakozásokat is fokozza.

Ez mondjuk nem fog ártani, a Project Glass-ról ugyanis az elmúlt fél évben semmit sem hallott a közvélemény, túl azon, hogy a TIME beválogatta az év találmányai közé. A felső tízezer köreiben azonban máris terjed: a szeptemberi New York-i divathéten Diana von Fürstenberg több modellje mellett maga a tervezőnő is kipróbálta a szemüveget, sőt, ráadta a kissé megilletődött Sarah Jessica Parkerre is.

A Google X Lab másik, nyilvánosságra került fejlesztése a vezető nélküli autó. Bár az ötlet meglepőnek tűnhet egy informatikai óriástól, a cég technológiai háttere mellett személyes kötődések is magyarázzák. Megan Smith a nyolcvanas években a MIT hallgatói csapatának tagjaként napelemes autót tervezett, a Google Street View társ-feltalálója, Sebastian Thrun pedig stanfordi egyetemi hallgatókból álló csapatával 2005-ben megnyerte a vezető nélküli autók számára kiírt DARPA Grand Challenge versenyét – és az ezzel járó kétmillió dollárt.

Sebastian Thrun a Google vezető nélküli autójáról

A Google hasonló projektje az ő vezetésével zajlik, és augusztusban bejelentették: túl vannak 300 ezer, sofőr nélküli mérföldön a tesztautóval (ez konkrétan egy Toyota Prius). A vezető nélküli autók valóban forradalmat jelenthetnek a közlekedésben, és ebben nem is feltétlenül a technológiai háttér az akadály, hanem a törvényi szabályozás, és persze a sokkhatás kiküszöbölése, mint az utas, mind a többi vezető részéről.

A szupertitkos laborban a hírek szerint foglalkoznak még internet-csatlakozással bíró hűtőszekrények és világítási rendszerek, felhasználójuk étkezési szokásairól adatokat gyűjtő tányérok, valamint avatarként használható munkásrobotok fejlesztésével. Emellett nagy energiákat fektetnek egy jóval futurisztikusabb projektbe: az űrlift tervezésébe is. A rendkívül költséges és környezetszennyező, hagyományos űrutazást kiváltó megastruktúra azonban nem csupán technológiailag tartogat kihívásokat: a Google-nak már riválisa is akadt az ügyben. Egy japán mamutvállalat tavaly februárban jelentette be, hogy a század közepére megvalósíthatónak tartja az elképzelést.

A vezető nélküli autó tesztje a vak Steve Mahannel

A Project Glass debütálása a New York-i divathéten, illetve az a vírusként elterjedt videó, amelynek a Google vezető nélküli autója egy vak sofőrrel indul útjára, ugyanakkor azt bizonyítják: a cég szándékosan tartja misztikus homályban projektjeit, és roppant tudatosan készül a piacra a Google X Labben fejlesztett termékekkel. Raymond Kurzweil bevonása pedig új távlatokat nyithat ezen a téren: a tudós többek között a tanulásra és önfejlesztésre képes technika, valamint az emberi életet meghosszabító nanotechnológiai kutatások lelkes szószólója. A Google pénzügyi hátterével ez elég radikális újításokat vetít előre – amikre biztosan nem kell még egy évtizedig sem várnunk.

design, usa, technológia, google, tech, űrlift Icon_print

Sebastian Thrun fotója Project Glass-szel készült saját fiáról, Jasperről

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317