Logomain

Közösségben az erő: ez történt 2012-ben

By Tóth Katalin 2012. december 29. 16:52

szerk at hg dot hu

Panorama_5-220130604-20111-16122t4.gallery

A Paulay Ede utcai wonderLAB megnyitója

Dec-6-7_008-220130604-20111-1igk1ta.gallery

A Paulay Ede utcai wonderLAB megnyitója

Flatlab120130604-20111-gn6r1q.gallery

közösség2012 flatlab

Flatlab320130604-20111-1eg6soa.gallery

közösség2012 flatlab

Leonardo120130604-20111-1f3yyye.gallery

közösség2012 leonardo

Leonardo220130604-20111-186e7t5.gallery

közösség2012 leonardo

Muszi220130604-20111-1si48v4.gallery

közösség2012 müszi

Muszi120130604-20111-14rndx6.gallery

közösség2012 müszi

Fablab120130604-20111-15czolb.gallery

közösség2012 fablab

Showroom, lakásműhely, alkotótér, kiskert - bármiről legyen is szó, egy-egy közösség mindet sikerre vitte 2012-ben.

Sok izgalmas dolgot láttunk 2012-ben a magyar kreatív szakmában, de egyet mindenképp érdemes kiemelnünk: ez az év a közösségi kezdeményezéseké volt. Legyen szó közös alkotótérről, műhelyről vagy showroomról, ez az év megtanította nekünk, hogy az erő a közösségben van. Év végi válogatásunkban olyan példákat gyűjtöttünk össze, amelyek hatással voltak a magyar designszakmára, de előkerül a városi paradicsomtermesztés örömeit terjesztő kiskert is.

A Flatlab csapata - fotó: Glódi Balázs

Flatlab

Ugyan hivatalosan 2011 decemberében nyitott, de azóta rengeteg változáson ment keresztül a hat tervezőt tömörítő lakásműhely és showroom, a Flatlab. A kezdeti koncepció az eltelt egy évben sokat bővült, így a divattervezők és vizuális kommunikátorok közös alkotótere vendégtervezőket befogadó inkubátorházzal és minigalériával egészült ki. A belsőépítészetileg sem utolsó első emeleti lakás jelzőfényként világít a Baross utca elején, és a beavatottak tudják, hogy ide bármikor betérnek, kedves szavak és egy forró tea fogadja majd őket. 

Beavatottá pedig bárki válhat, hiszen a Flatlab a közösséget nem csak hat emberre érti - fiatal művészek, tervezők fordulnak meg itt időről időre, néha itthagynak valamit, amit mi, lelkes designrajongók nézegethetünk, vagy akár meg is vehetünk. Az itt alkotó divattervezők mellett - az Urbanlegend márkát jegyző Geréby Zsófi, a férfi ruhákat tervező Kasza Emese, azaz Mei Kawa és a KNIFF csapata - két grafikus, Laki Eszter és Szőke Gergely, valamint az interakciótervezéssel foglalkozó Abe Han számít állandó lakónak, a vendégmárkák között pedig aktuálisan az Absoloot Letterpress, a KAG táskákat készítő Csík Orsolya, a Tilka textilkábel és az Ovilab Knitwear termékeit üdvözölhetjük.

Flatlab - fotó: Glódi Balázs

wonderLAB

Ez a projekt annyira idei, hogy 2012-ben már a második helyen találkozhatunk velük: december 7-én nyitották meg kibővült üzletüket a Veres Pálné utcában, egy vidám este folyamán. A jelenleg 30 tervező termékeit bemutató showroom és designbolt a Marillai-testvérek irányítása alatt működik, akik a Benetton Unhate Foundation idei "Unemployee of the Year" pályázatán nyerték el a projekt beindításához szükséges pénzt. Saját bevallásuk szerint nem csak egy üzletet szeretnének működtetni, hanem egy egymást segítő és inspiráló közösséget is életben tartanak majd. 

wonderLAB megnyitó - fotó: Gulyás Attila

A wonderLAB varázsa abban rejlik, hogy a termékeket tervezői áron tudják árulni, ami remélhetőleg arra ösztönzi majd a vásárlókat, hogy a tömegtermékek helyett az alig drágább magyar designtermékeket válasszák. A boltban elérhető márkák között találjuk az Oh my Deer, a csuzdi wired bags, a Mylo Pillow termékeit, de megtalálhatjuk itt Takács Judit gyönyörű táskáit és Szerencsés Gabó bőrkesztyűit is.

FabLab

A magyar divat és a showroomok világából átevezünk a 3D nyomtatók és CNC-masinák zajos terepére, egészen pontosan az Eötvös utca 29-be. Itt nyitotta meg kapuit a budapesti FabLab idén júniusban, miután kinőtték a korábbi, Holló utcai műhelyüket. Fiáth Heni és Pap Dávid a júniusi Creative Mornings vendégeként a művészet és technológia kapcsolatáról tartottak előadást, és bemutatták műhelyük működési elvét. 

FabLab - fotó: Gulyás Attila

A modell szerint a budapesti FabLab egy olyan közösségi alkotótér, ahol napi- vagy hetidíj fejében bárki használhatja a rendelkezésre álló eszközöket - melyek között több CNC-gépet, 3D nyomtatót, szkennert és különböző kézi szerszámokat találunk -, ráadásul mindehhez szakértő segítséget is kaphat. Aki itt dolgozik, automatikusan egy közösség részévé válik, melyben a tervek és innovációk egymásra hatva, egymást erősítve fejlődhetnek tovább.

MÜSZI

Itt egy igazi, alulról szerveződő közösségi kezdeményezés, amely állami források nélkül, önállóan valósult meg az idei év során, és szinte azonnal a budapesti művészeti közélet fontos pontjává nőtte ki magát. A Blaha Lujza téri Corvin Áruház üresen álló harmadik emeletét szemelte ki a fiatal művészekből álló apró csapat 2011 őszén, hogy létrehozzon egy olyan alkotóteret, amely hiánypótló lenne Budapesten. A műtermek bérlésére kiírt pályázat során hamar megtalálták a leendő lakókat, és a Studio Nomad segítségével el is kezdték kialakítani a zárható, szeparált alkotótereket. 

A felújításhoz önkéntesek segítségét kérték, bútoradományokat gyűjtöttek, és beépítettek minden a helyszínen talált, újra felhasználható építőanyagot. A belső udvari üvegtetőt haszonnövényekkel népesítették be, és kialakítottak egy nagy előadótermet, amely olyan rendezvényeknek ad otthont, mint például a hetente megrendezett LAKATLAN. A Művelődési Szint sikere remekül mutatja azt, hogy mekkora szükség van hasonló intézményekre ma Budapesten.

Leonardo Kert

A Leonardo da Vinci és a Tömő utca sarkán lévő, üres telken kialakított közösségi kert csak az egyik a három, idén megnyitott városi kiskert közül. A KÉK szervezésében működő Közösségi Kertek projekt már két budapesti kerttel büszkélkedhet: az első a Millenáris Parkban mintakert-jelleggel működő Lecsós Kert, a második pedig a 8. kerület szívében, a Corvin-Szigony projekt területén nyitott Leonardo

Leonardo Kert - fotó: Gulyás Attila

A főleg környékbeliek által művelt kertben nyáron már roskadoztak a paradicsomtövek a terméstől, nőttek a cukkinik és a padlizsánok, a zöldségek fölött pedig koncertet tartottak és filmeket vetítettek. A Leonardo kert remek példa arra, hogy miként hathat egy hasonló beavatkozás egy olyan környék életére, amely rossz közbiztonsága és híre miatt - belvárosi helyzete ellenére - a perifériára szorul. A közösségi kertek parcelláit a hatalmas túljelentkezés miatt ki kellett sorsolniuk, és a továbbra sem csökkenő igény kielégítésére hamarosan talán új kertek létesülnek majd.

budapest, 2012, showroom, közösségi kert, 3d nyomtatás, coworking, műhely, műszi, wonderlab, flatlab, müszi, fablab, leonardo kert, közösség Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317