Logomain

Szecessziós kerámiakinccsel gyarapodott az Iparművészeti

By Kovács Dániel 2012. december 10. 10:57

szerk at hg dot hu

Ritkaságszámba menő szecessziós készlettel gyarapodott az Iparművészeti Múzeum kerámia- és üveggyűjteménye. Hála a múzeumot megkereső tulajdonosnak és a rendkívüli sebességgel reagáló minisztériumnak, a BÁV november közepi aukcióján a múzeum 700 ezer forintért Alexandre Bigot, a századfordulós francia kerámia kimagasló mestere egyik ritka készletének tulajdonosa lett.

Ritkaságszámba menő szecessziós készlettel gyarapodott az Iparművészeti Múzeum kerámia- és üveggyűjteménye. Hála az intézményt előzetesen megkereső tulajdonosnak és a rendkívüli sebességgel reagáló minisztériumnak, a BÁV november közepi aukcióján a múzeum 700 ezer forintért Alexandre Bigot, a századfordulós francia kerámia kimagasló mestere egyik ritka készletének tulajdonosa lett.

Keramia120130604-20111-12xggpt.gallery

Alexandre Bigot készítette, háromrészes boroskészlet (1900 k., Párizs), a Magyar Iparművészeti Múzeum gyűjteményében. Fotó: hg.hu

A háromdarabos készlet 1902 óta Magyarországon található, azaz nem sokkal a készülése után az országba hozták. Tulajdonosa a múzeum javaslatára még az árverés előtt elindította a védettségi eljárást, így állhatott meg a kikiáltási ár egy olyan szinten, amelyet még a közintézmény is vállalni tudott. A szükséges összeget Takács Imre főigazgató minisztériumi támogatással gyűjtötte össze, pár nap alatt. 

Az ezüsttel montírozott gres (kőcserép) kollekcióhoz hasonló csak egyetlen ismert múzeumi gyűjteményben Európában. Az Iparművészeti munkatársai azt gyanítják, a Bigot-nál szokatlanul elegáns és modern vonalú ezüstelemek elkészítésében a kor egyik legnevesebb mestere működhetett közre – de a kutatás még nem fejeződött be.

Balla Gabriella, a múzeum főmuzeológusa a Bigot-készlettel. Fotó: hg.hu

Ilyen jelentős vásárlás ilyen összefogással a kerámiagyűjtemény elmúlt 35 évében nem történt – tudtuk meg Balla Gabriellától, a kerámia gyűjtemény vezetőjétől, aki december 7-én Takács Imre társaságában bemutatta a sajtó munkatársainak a frissen szerzeményezett darabokat. A gyarapodás több szempontból is jelentős. A múzeum szecessziós gyűjteménye Európa-szerte párját ritkítja, de Bigot-tól eddig csak egyetlen edény szerepelt benne. Az inkább építészeti kerámiáról ismert mestertől azonban a múzeum tulajdonában van egy teljes épületdísz-kollekció, amelyet az 1900-as párizsi világkiállításon vásárolt meg Radisics Jenő. Egyébként neki, a budapesti Iparművészeti Múzeum akkori igazgatójának ajánlotta munkáit e tárlat katalógusában a francia mester. Az egyedülálló kollekció a 20. századot a múzeum különféle raktárhelyiségeiben vészelte át, együtt gyakorlatilag még sosem volt kiállítva.

Alexandre Bigot 1862-ben született, és az 1889-es párizsi világkiállítás kínai porcelántárlatát látva kezdett el a kerámiakészítés után érdeklődni. Gyorsan fejlődő párizsi műhelye mellett felállított egy vidéki gyárat is, ahol nem kevesebb mint 150 embert foglalkoztatott. A siker 1914-ig tartott; az első világháború kitörése és a stílus népszerűségének csökkenése miatt a gyár ezt követően bezárt. Két évtizedes karrierje során Bigot, akinek jelentősége és karrierje Zsolnay Vilmoséhoz hasonlítható, olyan jelentős szecessziós építészekkel dolgozott együtt, mint Hector Guimard, Louis Majorelle, Henry van de Velde vagy Auguste Perret.

Alexandre Bigot kerámiakapuja saját lakóházán Párizsban, az Avenue Rapp No. 29. alatt (építész: Jules Lavirotta, 1901). Fotó: Wikipédia

design, budapest, kerámia, iparművészeti múzeum, francia design, szecesszió, alexandre bigot Icon_print

Alexandre Bigot készítette, háromrészes boroskészlet (1900 k., Párizs), a Magyar Iparművészeti Múzeum gyűjteményében

Balla Gabriella, a múzeum kurátora a Bigot-készlettel

Alexandre Bigot kerámiakapuja saját lakóházán Párizsban, az Avenue Rapp No. 29. alatt (építész: Jules Lavirotta, 1901)

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317