Logomain

Toronyházat fából?

By totkat 2012. december 3. 13:04

szerk at hg dot hu

520130604-20111-1m81h0w.gallery

A melbourne-i Forté látványterve

420130604-20111-10xcjat.gallery

A melbourne-i Forté látványterve

320130604-20111-1rdmqa4.gallery

A melbourne-i Forté építés közben

620130604-20111-1eguhjb.gallery

A melbourne-i Forté építés közben

120130604-20111-p0593a.gallery

A vancouveri Tall Wood látványterve

220130604-20111-1fzi03c.gallery

A vancouveri Tall Wood látványterve

720130604-20111-o9pen7.gallery

A vancouveri Tall Wood látványterve

A környezetbarát módszer egyre gyorsabban terjed Európában, Ausztráliában és Amerikában.

Aki azt hiszi, hogy a fa gyengébb építőanyag a betonnál, nagyot téved. „A fa legalább olyan erős, mint a beton, viszont sokkal könnyebb, ami összességében megkönnyíti a szerkezettervezést.” – mondja Michael Green, amikor a faépítészet és a toronyházak összeférhetősége mellett érvel. Emellett persze más előnyöket is fel tud sorolni: környezetbarát, olcsó, és nem utolsó sorban tükrözi a kanadai életérzést, ami fontos szempont, ha valaki Vancouverben szeretne építeni. Ahogy arról már mi is beszámoltunk, a 30 emeletes, fából épült vancouveri toronyház terve már egyáltalán nem legenda, Melbourne-ben pedig hamarosan beköltözhetnek a lakók a 11 emeletes Forté toronyba.

A Michael Green tervezte Tall Wood látványterve - kép © Michael Green Architects

„A munkánk legnehezebb része nem is a technikai oldalon van, hanem a megítélés kérdésében.” – mondja Green, aki példaként az 1885-ben Chicagoban felépült első toronyházat említi: „Amikor elkészült, az emberek félve mentek el mellette. De öt évvel később Eiffel már tornyot épített Párizsban.” A Green mellett felsorakozott szakértői gárda meg van győződve arról, hogy a 30 emeletes toronyház igenis megvalósítható, igaz, még vizsgálják, hogy hogyan reagálna a szerkezet olyan speciális igénybevételekre, mint a földrengés vagy a szokatlan erősségű szél.

Tall Wood Vancouverben, belső látványterv - kép © Michael Green Architects

A fával szemben támasztott fő kételyek az anyag kémiai tulajdonságaiból adódnak – ilyen például a korhadásra való hajlam és a gyúlékonyság. A szakértők erről is megnyugtatóan nyilatkoznak: számos olyan technológia áll rendelkezésre, amivel ezek a problémák kiküszöbölhetők. A megfelelően kezelt faanyag olyan épületgépészeti megoldásokkal kombinálva, mint például az egész épületet átfogó sprinkler-rendszer, biztonságossá teszi a szerkezetet a tűzzel szemben.

A melbourne-i Forté látványtervei - kép © Lend Lease

Amíg azonban a kanadai felhőkarcoló egyelőre a tervezőasztalon van, Ausztráliában már javában folyik a Forté elnevezésű, 11 emeletes, 32 méter magas lakóház építése. A Victoria-öbölre néző, összesen 27 luxuslakást magába foglaló épületet példaértékűnek szánja a tervezést és kivitelezést bonyolító ingatlanbefektető cég, a Lend Lease. A szerkezet anyaga az úgynevezett keresztrétegzett fa, amely teherbírása valóban a betonéval vetekszik, ám sokkal olcsóbban előállítható annál. A technológia lehetővé teszi, hogy a szerkezeti elemeket külső helyszínen, előzetesen állítsák elő, ezzel jóval lecsökkentve a kivitelezéshez szükséges időt. Természetesen ez is hozzájárul az építés költségeinek csökkentéséhez.

A Forté építés közben - kép © Lend Lease

A leendő lakók környezettudatos életmódját az épület jelentős széndioxid-elnyelő képességén kívül olyan szolgáltatások biztosítják, mint a közösség saját autó- és kerékpár megosztó programja, a tetőn összegyűjtött esővíz hasznosítása, vagy a LED világítás kizárólagos használata. A lakásokhoz tartozó erkélyeken pedig kis zöldségeskerteket alakítanak ki, hogy az aktuális városi kertész trendeknek is hódolhassanak a lakók.

környezetbarát, lend lease, toronyház, faépítészet, innováció, melbourne, vancouver, építéstechnológia, michael green architects, keresztrétegzett fa, tall wood, forté Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317